Verbind je met ons

EU

De EU biedt aanvullende hulp aan Burundese vluchtelingen in Tanzania

DELEN:

gepubliceerd

on

maxresdefaultDe Europese Commissie maakt 3 miljoen euro vrij om te voorzien in de behoeften aan hulp en bescherming van het toenemende aantal Burundese vluchtelingen in buurland Tanzania. De financiering brengt de totale humanitaire hulp die voor 2015 voor het gebied van de Grote Meren is voorzien op 52 miljoen euro.

“De golf van vluchtelingen die Burundi ontvluchten is de afgelopen weken aan de gang en in intensiteit toegenomen. Dit is een uiterst zorgwekkende ontwikkeling in een toch al kwetsbare regio. De extra humanitaire hulp die we vandaag vrijgeven is een krachtig signaal dat de Europese Unie achter de bevolking van Burundi en het gebied van de Grote Meren staat”, aldus Christos Stylianides, commissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing.

Rwanda, Tanzania en de Democratische Republiek Congo kampen sinds april met vluchtelingenstromen uit Burundi. Degenen die arriveren, noemen intimidatie, bedreigingen of angst voor geweld als redenen om te vluchten. Bijna 100,000 mensen (99,213 voor de Verenigde Naties, 8 juni), waarvan de meerderheid vrouwen en kinderen, zijn naar schatting al gevlucht, en er wordt gevreesd dat nog meer mensen zullen volgen.

Tanzania is het belangrijkste gastland met tot nu toe 51,603 vluchtelingen, gevolgd door Rwanda (29,907) en de Democratische Republiek Congo (10,044). Het aantal aankomsten in Oeganda is de afgelopen weken ook toegenomen en bedraagt ​​7,659 (70% van de vluchtelingen). die sinds half april is gearriveerd.

De stijging volgt op een politieke crisis in Burundi die uitbrak na het besluit van president Nkurunziza om zich kandidaat te stellen voor een derde termijn. De aankondiging leidde op 13 mei tot een staatsgreep, die snel werd verslagen, maar heeft geleid tot straatprotesten, geweld en een toenemende verslechtering van de veiligheidssituatie in het land.

De Europese Commissie houdt de situatie nauwlettend in de gaten en heeft al 1.5 miljoen euro vrijgemaakt om te voorzien in de onmiddellijke behoeften van Burundese vluchtelingen die vorige maand in Rwanda aankwamen. De meest urgente humanitaire behoeften omvatten onderdak, water en sanitaire voorzieningen, evenals gezondheidszorg om de mogelijke golf van ziekten en epidemieën, met name cholera, te stoppen.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending