Verbind je met ons

Voorpagina

Russische regering blijft bewijsmateriaal in geval Magnitski te elimineren door het vernietigen van video-opnames van de laatste uren Magnitsky in detentie

DELEN:

gepubliceerd

on

magnitsky_1526857cDe Russische autoriteiten hebben de moeder van Sergei Magnitsky verteld dat ze de video-opnamen van Sergei Magnitsky's laatste uren vóór zijn moord in het detentiecentrum Matrosskaya Tishina hebben vernietigd. 

In correspondence with Sergei Magnitsky’s mother, General Major V. Alyshev, Deputy Head of the Russian Investigative Committee’s Main Investigative Department, has confirmed the Russian authorities have destroyed the video records from Matrosskaya Tishina. “Video recordings from video surveillance cameras…have not been seized due to objective reasons – due to the expiry of the period of storage on the disc,” said General Major of the Russian Investigative Committee V. Alyshev. Sergei Magnitsky was transferred to Matrosskaya Tishina detention center at 18h30 on 16 November 2009. Less than three hours later he was found dead with signs of bodily injuries in the isolation cell.

Uit het officiële Russische onderzoek naar zijn dood bleek dat hij stierf aan een hartprobleem en dat hij zijn eigen verwondingen had veroorzaakt. Een onafhankelijk binnenlands onderzoek door de Moskouse Commissie voor Openbaar Toezicht concludeerde dat Sergei Magnitsky onder martelende omstandigheden in hechtenis werd gehouden, dat civiele artsen door de functionarissen van het detentiecentrum een ​​uur en achttien minuten voor zijn dood niet in zijn cel mochten komen, terwijl een team van acht Agenten van het detentiecentrum hielden hem in bedwang en sloegen hem.

Immediately after Magnitsky’s death, detention center officials showed some video footage of Sergei Magnitsky to members of the Moscow Public Oversight Commission. However, video recordings from Matrosskaya Tishina have been absent from the Magnitsky’s death case investigation file. In response to the request from Magnitsky family about the whereabouts of the video footage from Matrosskaya Tishina, the Russian Investigative Committee reported that the recording has been destroyed: “[Video recording] is automatically deleted from the hard drive after 30 days, and new information is recorded in its place,” General Major Alyshev has informed Magnitsky’s mother. “It is consistent with the overall cover-up of Sergei Magnitsky’s murder that the key video evidence from the crime scene was not preserved. An investigation should be opened into those who allowed the destruction of the videos,” said a representative of Justice for Sergei Magnitsky campaign.

 

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending