Verbind je met ons

Conflicten

Waarom de regio's van Oekraïne aandringen op autonomie

DELEN:

gepubliceerd

on

20150603_111351De huidige crisismacht in Kiev, die bij veel regio’s de vraag naar autonomie en speciale statussen heeft veroorzaakt, onderstreept dat Oekraïne niet als een betrouwbare partner voor de Europese Unie kan worden beschouwd en dat zijn ambitie om een ​​lidstaat te worden onrealistisch is, althans in de nabije toekomst.

Dit is de belangrijkste conclusie van de European Academy, een vooraanstaande Franse NGO, die zegt dat het bittere conflict in de Donbass en de talrijke interne problemen de aspiraties van Oekraïne om nauwere banden met de EU te smeden ondermijnen.

Onder de titel 'Machtscrisis in Oekraïne: waarom regio's autonomie zoeken' organiseerde de Academie op 3 juni een speciaal evenement in Brussel als onderdeel van de inspanningen om de machtscrisis aan te pakken en een duurzame oplossing te vinden voor een oorlog, die nu zijn tweede fase ingaat. jaar. Het Franse Europarlementariër Jean-Luc Schaffhauser, oprichter en voorzitter van de Europese Academie, vertelde tijdens de briefing met Brusselse journalisten dat de “huidige samenstelling in Oekraïne niet meer werkt”.

Andere Oekraïense regio's dan de Donbass in het oosten, zoals Odessa in het zuiden en Zaporozhye in centraal Oekraïne, dringen ook aan op een speciale status, niet in de laatste plaats omdat ze gedesillusioneerd zijn over de oneerlijke verdeling van de inkomsten uit belastingen. Het is om deze reden, zei hij, dat sommige Oekraïense regio's hadden geweigerd militaire of logistieke steun te verlenen aan Kiev in de aanhoudende oorlog met de Donbass in het oosten van het land. “De conclusie is dat Oekraïne, op dit moment of in de nabije toekomst, niet kan worden beschouwd als een betrouwbare partner voor de EU of een geschikte kandidaat voor toekomstige toetreding tot de EU,” zei Schaffhauser, en voegde eraan toe: “Het moet ontzettend veel meer doen om om zijn Europese geloofsbrieven te versterken." Oekraïne, zo betoogde hij, moet ‘grote’ interne problemen oplossen, echte en duurzame vrede tot stand brengen in de Donbass en de rest van de Oekraïense samenleving, alle etnische en interregionale geschillen oplossen en ‘broodnodige’ constitutionele hervormingen doorvoeren.

“Er zijn minderheden in Oekraïne, niet alleen Russisch sprekende, die niet vanuit Kiev bestuurd willen worden en de regering daar moet dit respecteren, samen met hun recht op een speciale status, inclusief autonomie”, zei hij. Schaffhauser verwees ook naar de geschiedenis van Oekraïne, die tijdens de Sovjettijd en daarvoor was afgestemd op verschillende Russische en andere regio's die voorheen tot het Oostenrijks-Hongaarse rijk behoorden en dus zeer gecompliceerde etnische, culturele en religieuze problemen erfden. Deze problemen werden actueel tijdens de onafhankelijkheid na de ondergang van de Sovjet-Unie.

Volgens Schaffhauser zijn de meeste van die problemen tot nu toe onopgelost. Schaffhauser is van mening dat de Oekraïense regering niet van plan is de Minsk-2-overeenkomsten na te leven, hoewel hij ze nog steeds als een reële kans op langdurige vrede in Oekraïne beschouwt als ze volledig worden uitgevoerd.

Nu Oost-Oekraïne nog steeds in rep en roer is, was de briefing in Brussel een gelegenheid, vooral voor vertegenwoordigers van de Oekraïense media en andere geïnteresseerde partijen, om te communiceren met een panel van internationale onafhankelijke waarnemers.

advertentie

Onder hen was advocaat en voormalig Bulgaars parlementslid Pavel Chernev, die de “wanhopige toestand” van de Bulgaren in Oekraïne benadrukte, vooral in Bessarabië, de op één na grootste minderheidsgroep in het land.

Tsjernev, die als verkiezingswaarnemer diende voor het referendum van 2014 op de Krim, citeerde een van de eerste wetten die vorig jaar door de huidige regering in Kiev waren uitgevaardigd en die de Bulgaarse taal uit alle officiële documenten had verwijderd. “Dit”, merkte hij op, “laat zien hoe deze regering in Kiev besluit te opereren. Persoonlijk ben ik zeer bezorgd over de rechten van de Bulgaren, vooral in Bessarabië, maar de regering lijkt minderheden hun rechten te willen ontzeggen en alle oppositie buiten te sluiten. was tijdens de Sovjet-tijd."

De Oekraïense publieke activist Oleksii Tsvetkov, leider van de publieke beweging 'Odessa ten gunste van Porto-Franko', vertelde het publiek hoe de Oekraïense autoriteiten leden van deze organisatie vervolgen, die meer economische rechten claimt voor deze uitgestrekte regio. Onlangs hebben zij de VN geïnformeerd over illegale acties van de politiediensten van Oekraïne die hun openbare evenementen en persconferenties hadden verboden. Tsvetkov informeerde ook over verschillende arrestaties van leden van deze beweging. Terwijl hij verwees naar een vraag uit het publiek over de redenen achter Kiev's weigering om het idee van federalisering van het land te aanvaarden, zei hij eenvoudigweg dat zelfs het openlijk noemen van het woord 'federalisering' een gevaar zou kunnen opleveren voor iemands persoonlijke veiligheid in Oekraïne.

De Franse schrijver Alexander Del Valle gelooft dat de bron van het huidige conflict "Westerse inmenging in Oekraïense aangelegenheden" is. Volgens zijn woorden: "Amerika had meer dan $ 5 miljard geïnvesteerd in verschillende 'gekleurde revoluties', wat resulteerde in enorme civiele verliezen in Oekraïne." Een ander panellid, de Italiaanse econoom en politicoloog Andrea Villotti, sprak over de erbarmelijke toestand van de economie in Oekraïne en riep op tot een "beter evenwichtig" belastingbeleid in Oekraïne. Hij betoogde dat de aanhoudende economische crisis in Europa heeft onderstreept hoe regionale autonomie het economische leven van burgers potentieel kan verbeteren. Hij is van mening dat de Volksrepublieken Donetsk en Loegansk in dit opzicht zouden kunnen profiteren van de ervaringen die zijn opgedaan in de autonome provincie Bolzano in Italië (Zuid-Tirol) bij het herontwikkelen van hun economie.

De Italiaanse analist en politicoloog Alessandro Musolino wees erop dat Oekraïne onlangs opnieuw interesse had geuit in het EU-lidmaatschap, maar waarschuwde: “Ik zou willen betogen dat de EU momenteel geen belang kan hebben bij het toelaten van een land als Oekraïne. Het aanvragen van het EU-lidmaatschap is niet zoiets als lidmaatschap van een golfclub aanvragen.

“Voor het EU-lidmaatschap is het noodzakelijk om aan strikte criteria en regels te voldoen, zoals een werkende regering en het respecteren en erkennen van de rechten van alle minderheidsgroepen, inclusief lokale machten. Oekraïne heeft dringend behoefte aan institutionele hervormingen, maar de regering in Kiev toont geen interesse om dit door te voeren.”

Het aanpakken van autonomiekwesties en de rechten van minderheden zou 80 procent van de problemen in Oekraïne oplossen, meent Musolino. Ondanks zijn kritiek benadrukte hij dat "we hier zijn om Oekraïne te helpen en een duurzame oplossing voor het conflict te vinden". De in Straatsburg gevestigde European Academy werd in 1995 in Rome opgericht door persoonlijkheden uit verschillende landen van West- en Centraal-Europa. De bijeenkomst in Brussel is de eerste in een reeks internationale evenementen die onder de vlag 'Oekraïne' worden georganiseerd. Update'.

Oekraïne is sinds april vorig jaar verwikkeld in een intern conflict, nadat het leger van Kiev een repressieve operatie begon in de oostelijke regio's Donetsk en Loegansk nadat zij weigerden de door de staatsgreep opgelegde regering van Kiev te erkennen. Zelfs als het bloedvergieten stopt en de wapens zwijgen, blijft de toekomstige status van de door de rebellen bezette gebieden Donetsk en Loehansk onduidelijk. Een overeenkomst die in februari in Minsk werd ondertekend door Oekraïne, Rusland, pro-Russische separatisten, Frankrijk en Duitsland riep op tot een wapenstilstand. Dat leek de spanningen te kalmeren, maar het kon het geweld langs de Oekraïense frontlinies met de afgescheiden separatisten in het oosten niet stoppen. Onder de voorwaarden van het bestand van Minsk zou Oekraïne Donetsk en Loehansk een breder zelfbestuur verlenen. Maar de separatisten zijn boos over het besluit van de regering om de speciale status van Donetsk en Loehansk te schrappen, en Kiev blijft onvermurwbaar dat er geen nieuwe overeenkomst is over autonomie voor de rebellengebieden, maar alleen over decentralisatie. De laatste statistieken zijn schokkend: naar schatting 5.2 miljoen mensen leven in conflictgebieden, 978,482 intern ontheemden in Oekraïne, waaronder 119,832 kinderen, terwijl 600,000 naar buurlanden zijn gevlucht, van wie er meer dan 400,000 naar Rusland zijn gegaan.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending