Verbind je met ons

Krim

EU moet geld uittrekken om Rusland te weerstaan, zeggen EP-leden van buitenlandse zaken

DELEN:

gepubliceerd

on

Sovjet-Unie-propaganda-1920x1200Omdat een terugkeer naar ‘business as usual’ met Rusland nu uitgesloten is, moet de EU specifieke financiering reserveren om haar propaganda en infiltratie in de EU-politiek tegen te gaan en onafhankelijkheidsbewegingen daar te ondersteunen, zeggen de leden van de Commissie Buitenlandse Zaken in een resolutie die maandag werd aangenomen. (11 mei). EU-landen moeten afzien van het sluiten van bilaterale overeenkomsten met Rusland en hun eigen collectieve inspanningen opvoeren om het hoofd te bieden aan Rusland, terwijl ze de terugkeer naar de samenwerking met Rusland als langetermijndoelstelling behouden, voegen ze eraan toe.

Door de Krim illegaal te annexeren, een gewapend conflict tegen Oekraïne te voeren, illegale handelsembargo's op te leggen en verdragen te sluiten met separatistische regio's; Rusland heeft “zijn relatie met de EU ernstig beschadigd” en kan niet langer als een “strategische partner” worden beschouwd. De EU moet haar betrekkingen met Rusland opnieuw beoordelen en met een “zacht machtsplan” komen om het “agressieve en verdeeldheid zaaiende beleid” tegen te gaan, zegt de commissie in een resolutie die met 53 stemmen voor, tien tegen en drie onthoudingen is aangenomen.

Rusland positioneert zich nu openlijk tegen de internationale democratische gemeenschap en haar op wetten gebaseerde orde en probeert de grenzen binnen Europa met geweld te hertekenen, zeggen leden van het Europees Parlement, die de Europese Commissie en de EU-lidstaten oproepen om geld te reserveren voor specifieke “zachte macht”-projecten Rusland te weerstaan.

Geld nodig om desinformatie tegen te gaan...

De Commissie moet onverwijld financiering reserveren voor specifieke projecten om de Russische propaganda en desinformatie in de EU en daarbuiten tegen te gaan, objectieve informatie te verstrekken aan de publieke opinie in de oostelijke partnerlanden van de EU, Russischtalige alternatieven te ontwikkelen voor de door de Russische staat gecontroleerde media, en geloofwaardig te worden. onafhankelijke informatie aan Russischsprekend publiek.

Ze vragen de Commissie ook om “ambitieuzere financiële steun aan het Russische maatschappelijk middenveld” te programmeren, en Russische mensenrechtenverdedigers, bloggers, onafhankelijke media, academici en NGO’s te blijven steunen. De leden van het Europees Parlement zijn bezorgd over de verslechterende toestand van de mensenrechten en fundamentele vrijheden in Rusland, waaronder het harde optreden tegen NGO's en de beperking van de rechten van LGBTI-mensen.

… en toezicht houden op inmenging

advertentie

Ze suggereren dat de Commissie en de lidstaten een mechanisme moeten opzetten om de Russische financiële, politieke of technische hulp aan politieke partijen en andere organisaties in de EU te monitoren en de invloed ervan op het politieke leven en de publieke opinie in de EU en haar oostelijke buurlanden te beoordelen.

Koppel energienetwerken

EU-lidstaten moeten hun collectieve solidariteit behouden en zich onthouden van het aangaan van bilaterale betrekkingen en overeenkomsten met Rusland, zeggen Europarlementariërs. Meer specifiek dringen zij er bij de EU-lidstaten en kandidaat-lidstaten op aan om de defensiesamenwerking met Rusland op te schorten en in plaats daarvan te werken aan de versterking van het gemeenschappelijk Europees buitenlands en veiligheidsbeleid van de EU.

Om de energieafhankelijkheid van de EU van Rusland te verminderen, dringen de EP-leden er bij de lidstaten op aan om hun energienetwerken met elkaar te verbinden en de EU-energiewetgeving af te dwingen, om zo onverwijld een echte “Europese Energie-unie” te creëren. Dit is de manier om het Russische gebruik van energie “als politiek en diplomatiek onderhandelingstroef” te bestrijden, zeggen ze.

Een hernieuwd partnerschap met Rusland is het langetermijndoel

De EP-leden herhalen niettemin dat de oplossing voor het conflict in Oost-Oekraïne “slechts van politieke aard kan zijn”. Zij geloven dat een constructieve relatie tussen de EU en Rusland “op de lange termijn” mogelijk en wenselijk is, gezien hun politieke, handels-, transport-, energie- en intermenselijke banden en “gemeenschappelijke uitdagingen op het wereldtoneel”, zoals het bestrijden van terrorisme.

De EU moet bereid zijn de samenwerking met Moskou te hervatten zodra zij respect toont voor de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne, inclusief de Krim, de wapenstilstandsovereenkomsten van Minsk volledig ten uitvoer legt en haar “destabiliserende militaire en veiligheidsactiviteiten aan de grenzen van de EU staakt”, zeggen Europarlementariërs. .

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending