Verbind je met ons

China

Vertrouwende Chinees-Kazachse betrekkingen zullen verder versterken na het bezoek van Xi

DELEN:

gepubliceerd

on

<> op 28 september 2011 in Peking, China.Chinese president Xi Jinping (foto) trapt zijn bezoek aan Kazachstan donderdag af voordat hij aan een tournee naar Rusland begint, waar hij de vieringen zal bijwonen ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de nederlaag van het nazisme.

Hij bezocht het Centraal-Aziatische land voor het laatst in september 2013 en tijdens dit bezoek bedacht hij het Silk Road Economic Belt-initiatief, dat gericht is op het aanhalen van de verbindingen tussen Azië en Europa.

Bijna twee jaar later is het initiatief richting implementatie geëvolueerd, aangezien China eerder dit jaar de principes, het kader, de prioriteiten en de mechanismen heeft vrijgegeven. De geografische ligging van Kazachstan en de inspanningen om veelzijdige buitenlandse betrekkingen te zoeken, maken het land tot een cruciaal land dat een voorbeeldrol kan spelen voor andere landen die betrokken zijn bij het bevorderen van het initiatief.

De onlangs herkozen president van Kazachstan, Nursultan Nazarbayev, zei dat zijn land het initiatief dat enorme voordelen zal opleveren, ten zeerste steunt. Tijdens het bezoek van Xi zal naar verwachting een reeks overeenkomsten over grote projecten met betrekking tot het initiatief worden ondertekend. Deze maken het voortdurende bezoek van Xi aan Kazachstan tot een bijzonder belangrijk bezoek.

China en Kazachstan hebben hun algehele betrekkingen, zowel economisch als politiek, op een hoog niveau gehouden. Dit kan worden aangetoond door belangrijke overeenkomsten die betrekking hebben op projecten op grote schaal en enorme investeringen die door beide partijen zijn ondertekend.

Kazachstan, waarmee China een grens van ruim 1,700 kilometer deelt, beschikt over gemakkelijk vervoer over de weg en per spoor en over overvloedige hulpbronnen zoals olie, gas en uranium. China is de grootste handelspartner van Kazachstan, aangezien het bilaterale handelsvolume jaarlijks met 20 procent groeit en tevens de grootste exportmarkt is.

Omdat Kazachstan erop gebrand is buitenlandse investeringen aan te trekken, heeft China's strategie om mondiaal te opereren gezorgd voor een enorme investeringsstroom. Van 1991 tot 2013 ontving het land 22 miljard dollar aan investeringen uit China. In december bracht de Chinese premier Li Keqiang $14 miljard aan investeringen naar Kazachstan door tijdens zijn bezoek zo'n dertig overeenkomsten te ondertekenen. Zoals Nazarbayev eind vorig jaar zei, wordt ongeveer 30 procent van de Kazachse olie geproduceerd met deelname van Chinese bedrijven.

advertentie

Kazachstan heeft een multi-vector buitenlands beleid gevoerd en zijn zelfpositionerings- en ontwikkelingsstrategieën hebben vele manieren geboden om met China samen te werken. De twee partijen hebben uiteraard veel gemeenschappelijke belangen en sectoren om samen aan te werken.

Er zijn enkele afwijkende stemmen over de betrekkingen tussen China en Kazachstan. Sommige conservatieve krachten in Kazachstan maken zich zorgen over de groeiende economische samenwerking van China in de regio, en sommige critici beweren dat Kazachstan zorgvuldig een evenwicht moet vinden tussen China en Rusland die strijden om grotere invloed in Centraal-Azië.

Desondanks hebben Astana en Peking een goed wederzijds vertrouwen opgebouwd en zijn ze zich ervan bewust dat de goed ontwikkelde bilaterale relatie niet ten koste gaat van de banden van Kazachstan met enig ander land.

Met hun enorme economische samenwerking op energiegebied zullen China en Kazachstan in de toekomstige ontwikkeling ook hun ogen richten op andere niet-energiesectoren, namelijk infrastructuur, transport en financiën. Ze moeten ook werken aan een betere beleidscommunicatie en een beter ondernemingsklimaat. Bovendien zullen de door China voorgestelde Asian Infrastructure Investment Bank, waar Kazachstan een van de 57 stichtende leden is, en de Silk Road Economic Belt als een goed platform dienen voor de twee landen om hun samenwerking uit te breiden en te verbeteren.

Het artikel is samengesteld door Global Times verslaggever Sun Xiaobo gebaseerd op een interview met Wu Hongwei, een research fellow bij het Instituut voor Russische, Oost-Europese, Centraal-Aziatische Studies aan de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen. People's Daily en Global Times.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending