Verbind je met ons

EU

'Zeven tot acht jaar moet de Oekraïense industrie de Europese norm halen'

DELEN:

gepubliceerd

on

Kinakh_SmileEen Oekraïense topindustrieel zegt dat het zeven tot acht jaar zal duren voordat het door oorlog verscheurde land de “Europese normen” zal bereiken.

Spreken uitsluitend aan EU ReporterAnatoliy Kinakh (foto), een voormalig premier van Oekraïne, zei dat de grootste uitdaging voor Oekraïne het scheppen van de noodzakelijke “omstandigheden” is om het land in staat te stellen te herstellen van de economische schade veroorzaakt door het aanhoudende conflict met Rusland. Dergelijke voorwaarden zijn onder meer het stimuleren van buitenlandse investeringen, het versterken van de rol van het bedrijfsleven en het aanpakken van interne corruptie.

Maar Kinakh, die van mei 2001 tot november 2002 premier was en nu voorzitter van de Oekraïense Liga van Partij van Industriëlen en Ondernemers, zei ook dat het verkeerd was om te proberen alle economische ellende waarmee het land te maken heeft als gevolg van het aanhoudende conflict in de Donbass-regio te rechtvaardigen. .

Kinakh was woensdag in Brussel om de tweedaagse European Business Summit bij te wonen, waar hij een toespraak zou houden. Voorafgaand aan die gebeurtenis zei hij dat hij, ondanks de jarenlange bittere oorlog met Rusland, gelooft dat de Oekraïense integratie met Europa “onomkeerbaar” is.

De handelsassociatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne biedt, zei hij, ook een “unieke kans” voor het land om “Europese normen te creëren”, waaronder de bescherming van de mensenrechten, eerlijke concurrentie en de rechtsstaat. Een andere voorwaarde om aan deze voorwaarden te voldoen is een voortdurende dialoog tussen alle belanghebbenden. "De zakentop biedt een goed speelveld voor dergelijke communicatielijnen", zei hij. Hij wees erop dat de Donbass-regio vóór de oorlog verantwoordelijk was voor 15% van het Oekraïense bbp en 28 procent van de inkomsten uit overzeese exporten. Het conflict met Rusland "in gevaar gebracht" probeert de economie weer op te bouwen.

“We kunnen echter niet al onze economische problemen aan de oorlog rechtvaardigen. We moeten meer doen om een ​​goed investeringsklimaat te stimuleren”, voegde hij eraan toe. “De lopende interne hervormingen moeten worden doorgevoerd binnen het kader van de associatieovereenkomst met de EU.”

Kinakh, voormalig Volksafgevaardigde van Oekraïne (lang in dienst van 1992-2014), voegde hieraan toe: “We zijn de EU dankbaar voor haar steun, maar wat we vooral ook nodig hebben zijn particuliere investeringen. De EU is niet alleen een markt voor onze goederen, maar kan ook Hij gelooft dat het zeven tot acht jaar zal duren voordat Oekraïne de Europese normen zal bereiken die hij nastreeft, maar dit, zo waarschuwde hij, is strikt afhankelijk van een snelle oplossing van de oorlog. .

advertentie

Zijn opmerkingen komen in de nasleep van een ernstige waarschuwing van de in Washington gevestigde Wereldbank, die vorige week zei dat het aanhoudende conflict van Oekraïne met Rusland het land voor een jarenlange recessie heeft geplaatst. Terwijl het land moeite heeft om de banden met Moskou te verbreken en structurele hervormingen door te voeren, verlaagde de organisatie haar groeivoorspelling voor 2015 tot -7.5%, na een krimp van 6.8% in 2014.

Afgelopen oktober voorspelde het dat de Oekraïense economie dit jaar met 1% zou krimpen, terwijl het Internationale Monetaire Fonds dit jaar een krimp van 5.5% voorspelde. Het Oekraïense conflict met Rusland, dat escaleerde na de Russische annexatie van de Krim, heeft ook Moskou pijn gedaan. Dmitri Medvedev, de Russische premier, gaf vorige week toe dat de dubbele schok van de ineenstorting van de olieprijzen en de westerse sancties na de annexatie vorig jaar een ongekende uitdaging voor de economie vormde. Hij zei dat de economie alleen al in het eerste kwartaal met 2% is gekrompen vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2014, en voegde eraan toe dat de sancties Rusland dit jaar 75 miljard euro zouden kunnen kosten – of ongeveer 4.8% van het bruto binnenlands product (bbp).

Het Oekraïense parlement heeft onlangs maatregelen aangenomen met betrekking tot een reeks financiële, fiscale, regelgevende en andere bepalingen die gericht zijn op het verbeteren van de bijna ingestorte economie. De nieuwe Oekraïense regering heeft een financiële ineenstorting kunnen voorkomen dankzij een enorme reddingsoperatie van het Internationale Monetaire Fonds en andere sympathisanten. Veel van de onlangs aangenomen wettelijke bepalingen houden verband met de vraag van crediteuren om ingrijpende economische en regelgevende hervormingen, vooral in de energiesector.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending