Verbind je met ons

Voorpagina

Middernacht nadert de deadline voor Netanyahu om de coalitieregering aan president Rivlin te presenteren

DELEN:

gepubliceerd

on

Benjamin NetanyahuIsraëlische premier Benjamin Netanyahu (foto) zal zijn 61 leden tellende coalitie later woensdag aan president Reuven Rivlin presenteren, vóór de deadline om middernacht om zijn regering voor te stellen.

Als Netanyahu woensdag om middernacht geen regering heeft gevormd, zal president Rivlin volgens de wet verplicht zijn een ander lid van de Knesset op te roepen een regering te vormen of algemene verkiezingen te organiseren.

Hij zou Isaac Herzog, voorzitter van de Zionistische Unie, of een parlementslid van de Likud kunnen vragen om te proberen een regering te vormen in het geval van een mislukking van Netanyahu.

De premier heeft coalitieovereenkomsten met Kulanu, United Torah Judaism en Shas, die samen met de 30 Likud-wetgevers 53 Knesset-leden vormen in de 120 leden tellende Knesset, het Israëlische parlement. Hij heeft alleen de acht parlementsleden van Bayit Yehudi nodig om de vereiste meerderheid van 61 te bereiken die nodig is om een ​​coalitie te vormen.

De gesprekken met Bayit Yehudi (Joods Huis) van Naftali Bennett gingen dinsdagavond tot diep in de nacht door.

Woensdag (6 mei) stemde de Likud in met een eis van Bayit Yehudi om het ministerie van Justitie over te dragen aan Knessetlid Ayelet Shaked, aldus Channel 2.

Met het aanbod probeerde Likud echter ook de vleugels van Shaked af te snijden, waarbij ze erop aandrong dat ze geen rechters voor religieuze rechtbanken zou kunnen benoemen en dat ze ook geen voorzitter zou zijn van het Israëlische Judicial Committee, het orgaan dat rechters voor de rechtbanken benoemt, meldden Israëlische nieuwssites. .

advertentie

In plaats daarvan zou een Likud-minister leiding geven aan het benoemingspanel van de religieuze rechtbanken, waarbij Shaked, die niet-religieus is, en een vertegenwoordiger van de ultraorthodoxe Shas-partij ook hun zegje zouden doen. De religieuze rechtbanken behandelen onder meer huwelijks- en echtscheidingszaken.

Jewish Home gaf echter aan dat de partij geen coalitieovereenkomst zal ondertekenen als Shaked de leiding van het gerechtelijk comité voor de rechtbanken niet behoudt.

Netanyahu heeft zich ingespannen om Jewish Home en zijn acht zetels vóór de deadline van middernacht binnen te halen.

De nationalistische partij heeft de afgelopen dagen echter haar eisen verhoogd en erop aangedrongen dat Shaked het ministerie van Justitie zou krijgen en dat partijleider Naftali Bennett een topportefeuille zou krijgen – mogelijk het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Israel Radio citeerde een Likud-bron die zei dat Netanyahu een “ongekend” aanbod aan Bennett had gedaan, waarin hij de ministeries van onderwijs, sport, landbouw en Diasporazaken beloofde, plus het voorzitterschap van een invloedrijke Knesset-commissie. Een Likud-verklaring waarschuwde dat “als Jewish Home dit aanbod afwijst, er maar één alternatief is voor een nationale Likud-regering: een linkse regering onder leiding van Herzog, waarin er geen vertegenwoordiging zal zijn voor de religieus-zionisten”, die de basis vormen. van de steun van Jewish Home.

Als hij erin slaagt Joods Huis voor zijn coalitie aan te sluiten, zal Netanyahu de stukken klaar hebben voor een flinterdunne meerderheid van 61 zetels, genoeg om de macht te behouden, maar niet genoeg om veel anders te doen, zeggen analisten.

Op maandag (4 mei) kondigde Yisrael Beitenu-voorzitter Avigdor Liberman zijn ontslag aan als minister van Buitenlandse Zaken en zei dat zijn partij zou weigeren zich bij de coalitie aan te sluiten.

Israël heeft een nieuwe coalitieregering na akkoord tussen Likud en Bayit Yehudi

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending