Verbind je met ons

Afrika en India

Kenia moorden en vervolging van christenen

DELEN:

gepubliceerd

on

Al-ShabaabDe EU zou een militaire trainingsmissie in Kenia moeten lanceren en uitrusting moeten leveren aan het Keniaanse leger en de politie om de verspreiding van de terreurgroep Al-Shabaab te helpen stoppen, aldus de leden van het Europees Parlement in een resolutie die op 30 april werd aangenomen. Het zou er ook een prioriteit van moeten maken om de vervolging van christenen aan te pakken, voegen ze eraan toe. Dit volgt op de aanval van Al-Shabaab op 2 april op de Keniaanse Garissa Universiteit, waarbij 147 christelijke studenten omkwamen en 79 anderen gewond raakten.

In een resolutie die met 578 stemmen voor, 31 tegen en 34 onthoudingen werd aangenomen, veroordelen de EP-leden de terroristische aanslagen en betuigen zij hun medeleven aan de families van de slachtoffers en aan het volk en de regering van Kenia.

Opleidingsmissie van de EU

De leden van het Europees Parlement pleiten voor het opzetten van een militaire trainingsmissie van de EU in Kenia en het voorzien van moderne uitrusting en training aan het Keniaanse leger en de politie om "terrorisme te bestrijden en de uitbreiding van Al-Shabaab te voorkomen". Ze omschrijven de late reactie van de politie op de aanval op Garissa als “betreurenswaardig”.

De EU moet ook “een financiële bijdrage bijeenbrengen” om vrede en stabiliteit in het land en de regio te helpen verzekeren. Dit moet gebeuren in samenwerking met de Afrikaanse Unie en de EU zou ook moeten overwegen een beroep te doen op de Afrikaanse Vredesfaciliteit, voegen de EP-leden eraan toe.

Het aanpakken van de vervolging van christenen

Zij suggereren dat de EU de vervolging van christenen en andere religieuze gemeenschappen als prioriteit moet aanpakken, in dialoog met kerken en andere religieuze organisaties.

advertentie

EP-leden merken op dat de aanvallers in Garissa christelijke studenten hebben uitgekozen en dat Al-Shabaab "openlijk en publiekelijk beweert oorlog te voeren tegen christenen". Christenen zijn de “meest vervolgde religieuze groepering”, met meer dan 150,000 doden per jaar, en de aanvallen tegen hen zijn de afgelopen maanden “enorm toegenomen”, zeggen ze, vooral in de Arabische wereld en vooral door jihadistische terroristen.

Naast Nigeria wijzen de EP-leden ook op voorbeelden in Irak, Libië en Soedan. Tegelijkertijd veroordelen en verwerpen zij verkeerde interpretaties van de islam die bedoeld zijn om de uitroeiing van christenen te ‘legitimeren’. Ze dringen er bij moslimleiders op aan om alle terroristische aanslagen te veroordelen en roepen de Keniaanse regering ook op om geen parallellen te trekken tussen moslims en Al-Shabaab en zich in plaats daarvan alleen op de daders te richten, en niet op bredere ‘etnische en geloofsgemeenschappen’.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending