Verbind je met ons

Tsjetsjenië

De EU stuurt geen gewapende peachkeepers naar Oekraïne

DELEN:

gepubliceerd

on

f-tusk-a-20140902De EU zal geen gewapende vredeshandhavers naar Oost-Oekraïne sturen, ook al is zij bezorgd over schendingen van het staakt-het-vuren daar. De Oekraïense president Petro Porosjenko had gezegd dat de EU of de VN vredeshandhavers naar Oost-Oekraïne moeten sturen.

Maar tijdens een toespraak na de top EU-Oekraïne in Kiev op maandag (27 april) zei voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk (afgebeeld) sloot het sturen van troepen uit. “We kunnen alleen praten over een civiele missie, niet over een militaire missie”, vertelde Tusk op een persconferentie in de hoofdstad van Oekraïne.

Pro-Russische rebellen bombarderen een dorp in de buurt van de stad Marioepol. Zondag werd het dorp Shyrokyne, vlakbij het door de regering gecontroleerde Mariupol, een vitale havenstad, beschoten met tank- en mortiergranaten.

Tusk vertelde journalisten dat de EU een civiele “beoordelingsmissie” naar Kiev zou sturen om manieren te onderzoeken om de veiligheidshulp aan Oekraïne verder te vergroten. De zwaarbewapende rebellen vechten al een jaar tegen regeringstroepen in de Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk. Het Westen beschuldigt Rusland ervan de rebellen te bewapenen en reguliere soldaten te sturen. Moskou ontkent dat en benadrukt dat alle Russen aan de rebellenkant vrijwilligers zijn. De top was de 17e tussen de twee partijen, maar de eerste die plaatsvond in het kader van de nieuwe associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne. Het was ook de eerste top sinds het conflict in de Donbass uitbrak.

Tusk zei: “De discussie over de crisis in Oekraïne kostte veel tijd en stelde ons in staat van gedachten te wisselen over de situatie ter plaatse en over wat er moet gebeuren. “We waren het erover eens dat de volledige uitvoering van de akkoorden van Minsk de beste kans blijft om richting een politieke oplossing te komen. Wij blijven het staakt-het-vuren nauwlettend volgen.

“Hoewel het geweldsniveau sinds het akkoord van februari is afgenomen, gaan de schendingen van het staakt-het-vuren dagelijks door en is de OVSE nog steeds niet in staat de terugtrekking van zware wapens te verifiëren. Bovendien zijn we erg bezorgd over de informatie die we ontvangen dat er nog steeds wapens Oost-Oekraïne binnenkomen.”

Tusk vervolgde: “Onze diplomatieke inspanningen zullen worden voortgezet. Wij verwachten dat de Russische Federatie haar verantwoordelijkheid neemt voor het nakomen van haar verplichtingen, inclusief het terugtrekken van de Russische strijdkrachten en uitrusting. Het is de moeite waard eraan te herinneren dat onze sancties en beperkende maatregelen verband houden met de volledige uitvoering van de akkoorden van Minsk.

advertentie

“We kennen de verwachtingen van de Oekraïense kant op dit gebied. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar we zullen het onderzoeken. We zullen zo snel mogelijk een civiele beoordelingsmissie sturen.”

Wat betreft de voortdurende inspanningen om verreikende interne hervormingen in Oekraïne door te voeren, zei de Poolse functionaris: “Het is alleen aan de Oekraïense natie en haar regering en parlement om het harde werk van de hervorming van Oekraïne te doen. Om van Oekraïne een welvarender, rechtvaardiger en eerlijker land te maken.”

De twee partijen bespraken ook de voorbereidingen voor de top van Riga van het Oostelijk Partnerschap volgende maand, die door Tusk werd omschreven als een belangrijke kans om “onze prioriteiten voor de komende jaren uiteen te zetten”.

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending