Verbind je met ons

EU

Meer vrijheid voor lidstaten om te beslissen over ggo's die worden gebruikt voor food & feed

DELEN:

gepubliceerd

on

gmo-heldVandaag (22 april) presenteert de Commissie het resultaat van haar evaluatie van het besluitvormingsproces voor de toelating van genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) als voedsel en diervoeder. Deze recensie is afkomstig van de Politieke Richtlijnen in juli 2014 aan het Europees Parlement gepresenteerd, op basis waarvan deze Commissie werd gekozen. De evaluatie bevestigt de noodzaak van veranderingen die de publieke opinie weerspiegelen en die nationale overheden in staat stellen meer zeggenschap te krijgen over het gebruik van door de EU goedgekeurde GGO's voor dierlijke (voer) of menselijke (voedsel) consumptie. Als resultaat van deze evaluatie stelt de Commissie voor om de wetgeving te wijzigen om de lidstaten meer vrijheid te geven om het gebruik van door de EU goedgekeurde GGO's in voedsel of diervoeder op hun grondgebied te beperken of te verbieden.

Health and Food Safety Commissioner Vytenis Andriukaitis said: “I am pleased to deliver on one of the important commitments taken by this Commission, reviewing the legislation on the decision-making process on GMOs. The Commission has listened to the concerns of many European citizens, reflected in the positions expressed by their national governments. Once adopted, today’s proposal will, fully in line with the principle of subsidiarity, grant member states a greater say as regards the use of EU- authorized GMOs in food and feed on their respective territories.”

Vanaf vandaag een flexibelere benadering van het gebruik van GGO's:

The proposal adopted today by the Commission sends a strong signal to citizens that Europe takes into account their concerns, which may vary from one country to another. The new approach aims to achieve the right balance between maintaining an EU authorization system and the freedom for member states to decide on the use of GMOs on their territory. Since it is crucial that a single risk management system is maintained – as this ensures the same level of protection throughout the EU – the current authorisation system, based on science and the labelling rules ensuring consumer choice, will not be amended. What will change is that once a GMO is authorized for use as food or feed in Europe, member states will have the possibility to decide on whether to opt out from allowing that particular GMO to be used in their food chain.

Member states will have to justify that their opt-out measures comply with EU law, which includes the principles of the Internal Market, and EU’s international obligations of which the EU’s WTO obligations are an integral part. Opt-outs shall be based on legitimate reasons other than those assessed at EU level, i.e. risk to human or animal health or the environment.

Dit voorstel weerspiegelt en vormt een aanvulling op de rechten die de lidstaten al zijn toegekend met betrekking tot GGO's voor de teelt door Richtlijn (EU) 2015/412, die eerder deze maand in werking is getreden, op basis van een recente overeenkomst tussen het Europees Parlement en de Raad. Als gevolg hiervan zou de EU een consistente reeks regels hebben voor de toelating van genetisch gemodificeerde organismen voor de teelt en voor voedsel en diervoeder, waardoor op beide gebieden rekening kan worden gehouden met de individuele zorgen van de lidstaten.

Dit wetgevingsvoorstel zal nu naar het Europees Parlement en de Raad worden gestuurd om zijn gewone wetgevingstraject te volgen.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending