Verbind je met ons

Computer technologie

Mady Delvaux: 'Robotica zal een revolutie teweegbrengen'

DELEN:

gepubliceerd

on

Mady DelvauxRobots used to exist only in the realm of science fiction, but these days they are rapidly becoming a part of everyday life in the shape of drones, intelligent cars, industrial robots and robotic vacuum cleaners. The Parliament’s legal affairs committee has decided to set up a working group to come up with proposals for legislation on how to make best use of robotics. We spoke to Luxembourg S&D member Mady Delvaux (pictured), who will write a report on this on behalf of the working group.

Hoewel de Europese Commissie verschillende robotprojecten financiert, is er nog geen EU-wetgeving hierover. Daarom heeft het Parlement deze werkgroep opgericht, die bestaat uit vertegenwoordigers van alle politieke fracties. De groep, die minimaal een jaar zal aanblijven, zal nauw samenwerken met experts, de Europese Commissie en andere parlementaire commissies. Delvaux is verantwoordelijk voor het schrijven van een rapport met aanbevelingen, waarover alle EP-leden vervolgens zullen stemmen tijdens een plenaire sessie. Om meer te weten te komen over haar werk, hebben we haar gevraagd voor een interview.

Wat is een robot? Mensen denken over het algemeen aan androïden uit de toekomst die eruitzien en zich gedragen als mensen. Op wat voor soort robots ga je je richten?

Het is heel moeilijk om een ​​definitie te vinden. We behandelen alle soorten robots: industriële robots, servicerobots – zoals stofzuigers en intelligente koelkasten – gezondheids- en chirurgische robots, drones, auto’s en kunstmatige intelligentie. Maar we weten dat we met één type tegelijk te maken hebben. Androids zijn onze laatste zorg; ze zijn meestal gelokaliseerd in Japan. We weten waar we zullen beginnen, maar we weten niet waar we zullen eindigen.

Waarom is er behoefte aan nieuwe wetgeving op dit gebied? Valt kunstmatige intelligentie niet al onder de bestaande wetgeving? 

There are various reasons for this. We need a new European standardisation. We also need to consider liability, the protection of personal data and the prevention of hacking. Some robots, for example industrial ones, are already covered by a machinery directive, but it covers only speed and some technical parameters, but not the machine’s intelligence.

We moeten robots meer testen om te zien hoe ze zich gedragen en wat voor soort ongelukken kunnen ontstaan ​​door hun interactie met mensen. Dan is er de kwestie van gelijke toegang. Als robots het leven echt gemakkelijker maken, moeten we ervoor zorgen dat iedereen ze kan betalen.

advertentie

De VS, China, Korea en Japan hebben zeer ambitieuze projecten. Als we geen wettelijk kader creëren voor de ontwikkeling van robotica, zal onze markt worden binnengedrongen door robots van buitenaf. Ook zal het Europees Parlement het eerste parlement ter wereld zijn dat een dergelijk juridisch kader bespreekt en creëert.

Sommige mensen zijn bang dat robots banen zullen stelen, anderen beweren dat robots juist nieuwe en betere banen zullen creëren. Staan we aan de vooravond van een nieuwe industriële revolutie?

Ik ben ervan overtuigd dat dit een revolutie teweeg zal brengen. Natuurlijk zal het bepaalde soorten banen vernietigen, maar het zal ook nieuwe creëren. Als de industrie meer automatiseringsrobotica gebruikt, zullen ze beter presteren en concurrerender zijn, en dit kan ertoe leiden dat sommige bedrijven de productie terug naar Europa verplaatsen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending