Verbind je met ons

Conflicten

'Bestrijd belastingparadijzen, begin met de Europese Investeringsbank', stelt nieuw rapport

DELEN:

gepubliceerd

on

EIBDe Europese Investeringsbank (EIB) was de eerste financiële ontwikkelingsinstelling (DFI) die in 2009 een belastingparadijzenbeleid voerde. Meer dan vijf jaar aan EIB-geld loopt echter nog steeds via belastingparadijzen. Een nieuw rapport van Counter Balance en Re:Common* 'Naar een verantwoord belastingbeleid voor de EIB' die vandaag wordt gelanceerd, roept de openbare bank van de EU op om het politieke momentum op EU-niveau aan te grijpen om te voorkomen dat overheidsgeld door belastingparadijzen stroomt. Rapportage per land, identificatie van uiteindelijk begunstigden en een werkbare lijst van niet-conforme rechtsgebieden zouden de belangrijkste ingrediënten zijn van een echt "verantwoord belastingbeleid".

Het rapport belicht verschillende gevallen waaruit blijkt dat EIB-middelen zijn toegekend aan begunstigden die naar verluidt belastingparadijzen hebben gebruikt om hun winst te vergroten of om de opbrengsten van corruptie te verduisteren. Het rapport vermeldt ook verschillende EIB-investeringen in ontwikkelingslanden die via belastingparadijzen lopen.

Dit is mogelijk omdat het huidige beleid van de EIB inzake niet-conforme rechtsgebieden (NCJ) gemakkelijk te omzeilen is en tot voor kort geen werkbare lijst van niet-conforme rechtsgebieden had. Sinds 2014 werkt het met de nogal conservatieve lijst van Global Forum[1], die verder wordt ondermijnd door een aantal uitzonderingen in het huidige beleid van de bank ten aanzien van niet-conforme rechtsgebieden. Hoewel Luxemburg bijvoorbeeld niet voldoet volgens het Global Forum, opereert de EIB vanuit Luxemburg en investeert in verschillende fondsen die daar zijn geregistreerd.

Bovendien is het erg moeilijk om EIB-investeringen te volgen, vooral wanneer ze via financiële tussenpersonen lopen, zoals commerciële banken of investeringsfondsen. Het eisen van land per land rapportage van zijn klanten en het grondig volgen van de uiteindelijk begunstigden van zijn begunstigden zou een belangrijke stap voorwaarts zijn om de transparantie van EIB-investeringen te vergroten en belastingontduiking te voorkomen.

“Recente onthullingen zoals #luxleaks en #swissleaks bewijzen dat Europa miljarden euro's misloopt door belastingontduiking, en in ontwikkelingslanden is de situatie nog erger. EU-leiders doen gedurfde uitspraken over het aanpakken van belastingontduiking, maar tegelijkertijd maakt de eigen openbare financiële instelling deel uit van het probleem”, zegt Antonio Tricarico, auteur van het rapport.

“De EIB zit aan het stuur om het plan-Juncker uit te voeren en Europa uit de crisis te halen. De strijd tegen belastingparadijzen en belastingontduiking moet in dat opzicht een absolute prioriteit zijn en heeft het potentieel om miljarden overheidsgeld terug te krijgen. In 2010 was de EIB de eerste DFI die een belastingparadijzenbeleid invoerde. We hopen dat de EIB blijk geeft van haar wil om deze problemen aan te pakken zoals ze destijds deed om te laten zien dat haar nultolerantiebeleid ten aanzien van belastingparadijzen meer is dan retoriek”, zegt Xavier Sol, Counter Balance Director.

Het volledige rapport is beschikbaar hier

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending