Verbind je met ons

Economie

Uit het Commissieverslag blijkt dat het MKB aanzienlijke voordelen kan halen uit TTIP tussen de EU en de VS.

DELEN:

gepubliceerd

on

Cecilia Malmstrom, lid van de Europese Commissie belast met Binnenlandse Zaken, en Bernard Cazeneuve, Franse minister van Binnenlandse Zaken persconferentieHet Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) heeft een aanzienlijk potentieel voor kleine en middelgrote ondernemingen, volgens een rapport dat vandaag (20 april) in Brussel is vrijgegeven. Het presenteert de resultaten van een onderzoek onder kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's) dat in 2014 is uitgevoerd naar de uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd bij de export naar de Verenigde Staten. Het maakt ook gebruik van nieuw beschikbare gegevens om te kijken naar de omvang van de export van kleine en middelgrote ondernemingen uit de EU naar de Verenigde Staten.

Cecilia Malmström (foto), Europees commissaris voor Handel, zei: "Kleine en middelgrote ondernemingen vormen de ruggengraat van de Europese economie. Deze bedrijven zullen de voordelen van TTIP terugsluizen naar hun lokale gemeenschappen. Daarom werken de EU en de VS eraan om een ​​ambitieus akkoord te bereiken dat tegemoetkomt aan hun zorgen. Dit rapport helpt ons daarbij, door te wijzen op de concrete obstakels en de problemen die we moeten oplossen.

Elżbieta Bieńkowska, commissaris voor Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf, voegde hieraan toe: “Het MKB zal er het meest van profiteren als we de niet-tarifaire belemmeringen verminderen en de administratieve rompslomp terugdringen. Daar werken we aan in de interne markt van de EU en hier kunnen we zien waarom het zo belangrijk is om hetzelfde te doen in de TTIP-onderhandelingen.”

Uit het rapport blijkt dat het MKB nu al grote winnaars is van de transatlantische handel. In 150,000 exporteerden 2012 kleine en middelgrote ondernemingen naar de Verenigde Staten, goed voor 28% van alle EU-export daar. MKB in sectoren die verband houden met voeding, dranken en landbouw; kleding, textiel en leer; en chemicaliën hadden een bovengemiddeld aandeel in de EU-export.

Uit het onderzoek blijkt echter ook dat het MKB in de EU uitdagingen ziet bij het exporteren naar de Amerikaanse markt, waarvan er vele kunnen worden verlicht door een TTIP-overeenkomst die ambitieus en alomvattend is en onze hoge normen op het gebied van wettelijke bescherming handhaaft. De aan de orde gestelde kwesties zijn onder meer:

  • Het voldoen aan de technische regels en voorschriften voor alle goederen, het meest genoemde onderwerp;
  • Toegang krijgen tot informatie over welke regelgeving op hun product van toepassing is. Bijna een derde van de respondenten was niet in staat de feitelijke bron (dat wil zeggen de Amerikaanse federale regering van Amerikaanse staten) te identificeren van het regelgevingsprobleem waarmee zij worden geconfronteerd.;
  • Wettelijk uitgesloten zijn van de markt, zoals bij veel onderdelen van overheidsaanbestedingen;
  • Naleving van douaneregels, die zeer kostbaar kunnen worden en feitelijk als handelsbelemmeringen kunnen fungeren;
  • Verschillen in regelgeving tussen Amerikaanse staten;

Naast deze sectoroverschrijdende kwesties hebben de kmo's die op de enquête hebben gereageerd ook sectorspecifieke kwesties aan de orde gesteld. Dit was met name het geval voor voedingsmiddelen, dranken en landbouwproducten, farmaceutische producten, textiel, machines en elektrische apparatuur. Als het om diensten gaat, waren de problemen in verband met het verkeer van mensen om diensten te verlenen het meest benadrukte probleem.

Het rapport is opgesteld naar aanleiding van de lopende duurzaamheidseffectbeoordeling van de TTIP-onderhandelingen door de Commissie. Het is een gezamenlijk project van de directoraten-generaal Handel en Groei van de Europese Commissie.

advertentie

Veel van de uitdagingen waarmee het MKB wordt geconfronteerd bij het exporteren naar de Amerikaanse markt zouden kunnen worden verlicht door een TTIP-overeenkomst. Het regelgevende deel van TTIP is precies een van de punten op de agenda van de negende onderhandelingsronde over TTIP die vandaag in New York City begint. De onderhandelaars van de EU en de VS zullen hun werk in alle drie de pijlers van de onderhandelingen (markttoegang, samenwerking op regelgevingsgebied en regels) consolideren. Parallel, evenementen met belanghebbenden vindt plaats op woensdag (22 april) en op vrijdag houden de hoofdonderhandelaars een persconferentie.

Het volledige rapport is hier beschikbaar.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending