Verbind je met ons

Conflicten

Analyse: de VN in Kosovo - succes of mislukking?

DELEN:

gepubliceerd

on

r233517_935991De prestaties van de Verenigde Naties in Kosovo kunnen op zijn best als gemengd worden omschreven. De organisatie die verantwoordelijk is voor het begeleiden van Kosovo uit de chaos van een verlammende burgeroorlog, UNMIK, werd een enigszins verafschuwde figuur binnen de regio, en acht jaar na de start ervan in 1999 besloot zij hun missie af te breken en de EU de macht in Kosovo te laten overnemen. . Maar slaagden de VN er niet in resultaten te boeken?

Na het einde van de NAVO-bombardementen en de daaropvolgende val van de Milošević rregime besloot de VN de macht in Kosovo over te nemen. In juni 1999 werd een resolutie opgesteld, genaamd VN-resolutie S/RES/1244. Binnen Kosovo werden twee organisaties geplaatst: UNMIK en KFOR. UNMIK was een organisatie die was opgericht om een ​​tijdelijk bestuur te creëren dat de regio na het verwoestende conflict stabiliteit zou kunnen bieden. KFOR daarentegen was een vredesmacht die door de NAVO was opgezet als 'leidende ondersteuningsorganisatie' voor de regio. UNMIK is inmiddels verdwenen, maar KFOR is tot op de dag van vandaag nog steeds actief.

Waarom slaagde UNMIK er dan niet in om Kosovo te helpen een sterkere staat te bereiken? Of had UNMIK na de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo in 2008 simpelweg geen enkele relevantie meer als internationale hulpbron? De daaropvolgende overname door de EU van UNMIK in Kosovo suggereert dat dit niet het geval was.

Een succesverhaal of een mislukking?

De United Nations Interim Administration Mission Kosovo (UNMIK) werd belast met het beschermen van de mensenrechten van de Albanese Kosovaren, het opbouwen van een stabiel politiek systeem en het proberen een regeling te treffen met Servië in verband met de onafhankelijkheid van Kosovo. In de eerste plaats zou het een overschatting van de waarheid zijn als we UNMIK een complete mislukking zouden noemen. Het slaagde erin een onstabiele situatie te kalmeren, met merkbare successen op het ministerie van Justitie en Veiligheid.

In hun hoofddoel, namelijk het bereiken van een overeenkomst met Servië, zijn zij echter niet geslaagd. Daarnaast zijn de meeste deskundigen het erover eens dat de VN er ook niet in zijn geslaagd een stabiel politiek systeem te creëren met werkende instellingen ter ondersteuning van een werkend bestuur. De belangrijkste reden voor dit falen leek te zijn dat UNMIK de lokale bevolking niet bij hun besluitvorming betrok. Door hen te marginaliseren werd de steun voor UNMIK door de jaren heen steeds beperkter. Dit drukte geleidelijk de geloofwaardigheid uit UNMIK, wat leidde tot de uiteindelijke ondergang van UNMIK in 2007. Toen voelde VN-secretaris-generaal Kofi Annan al in 2005 dat een andere benadering van de regio noodzakelijk was. Sprekend over vredesmissies in het algemeen benadrukte hij de noodzaak van 'participatief bestuur'. Met andere woorden: hij wilde dat de lokale bevolking meer betrokken zou worden bij het besluitvormingsproces. De secretaris-generaal stuurde de Noorse diplomaat Kai Eide naar Kosovo om een ​​volledig rapport op te stellen over de situatie in de regio. Eide schreef in zijn bevindingen dat de VN haar grip op de regio aan het verliezen was, en stelde een overname van de EU voor om de stabiliteit in Kosovo te herstellen.

Over het geheel genomen kan de VN-vredesmissie in Kosovo niet een volledige mislukking worden genoemd. Zeker op humanitair vlak zijn de misdaden tegen de Kosovaarse bevolking inderdaad afgenomen. Politiek gezien is het echter niet gelukt. Er werden instellingen gebouwd, maar deze werkten niet en UNMIK werd al snel ongelooflijk impopulair bij de lokale bevolking vanwege hun gebrek aan betrokkenheid. Er kan echter worden betoogd dat de UNMIK-operaties een goed platform vormden voor de EU om hun werk over te nemen, dat nu bezig is om langzaam een ​​weg te banen naar volledige, functionerende onafhankelijkheid voor Kosovo.

advertentie

De tijd zal leren of de huidige EU-operatie succesvoller zal blijken dan haar voorganger, en of de lokale bevolking internationale betrokkenheid zal blijven accepteren.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending