Verbind je met ons

EU

Nieuwe bevindingen zijn in tegenspraak met Russische beweringen over een bloedbad vorig jaar in Odessa

DELEN:

gepubliceerd

on

OdessaDe 2 mei-groep heeft nieuwe bevindingen over het incident in Odessa gepubliceerd, waarmee de Russische propaganda over de tragische gebeurtenis waarbij 42 mensen het leven lieten, wordt weerlegd.

De meeste informatie die door zowel Oekraïense als Russische media wordt gepubliceerd over de confrontatie tussen pro-Oekraïense en pro-federalistische activisten in Odessa op 2 mei 2014 betreft de brand in het vakbondsgebouw aan Kulikovo Pole. Beweringen dat dit een 'bloedbad' was door Oekraïense 'radicalen' waarbij overlevenden werden doodgeslagen, verschenen vanaf het begin in de Russische media en zijn sindsdien meedogenloos onder druk gezet.

Vladislav Balinsky, lid van de 2 mei-groep en biochemicus, heeft onlangs belangrijke informatie over de brand zelf gepubliceerd. Dit is een aanvulling op eerdere bevindingen die de bewering ernstig ondermijnen dat pro-federalistische activisten voor woedende 'fascistische radicalen' naar het vakbondsgebouw waren gevlucht.

Balinsky presenteert bewijsmateriaal waaruit blijkt dat ten minste enkele van de pro-federalistische activisten vlak voor de aanval barricades hadden opgeworpen in het gebouw van de vakbond, met voorraden molotovcocktails en opruiende vloeistof voor hen klaar.

Ook blijkt uit het onderzoek dat beide partijen molotovcocktails naar elkaar slingerden. Hoewel de Groep beide partijen veroordeelt voor het gebruik van deze gevaarlijke apparaten en de gevolgen ervan niet ontkent, beweert ze bewijs te hebben gevonden dat de brand de enige reden was voor de tragische sterfgevallen, en beschikt ze over videobeelden van wanhopige pogingen van pro-eenheidsactivisten om degenen die vastzitten in het gebouw te redden.

Bovendien vonden ze bewijs van een gearrangeerde gewapende verdediging door pro-federalisten, en een ongelukkige vertraagde reactie van de brandweer die meerdere levens had kunnen redden. Volgens de Groep waren het "pro-eenheidsactivisten die erin slaagden enkele tientallen mensen te redden uit de met rook gevulde kantoren op de tweede en derde verdieping van het gebouw."

De publicatie voegde eraan toe: “Het gebruik van zorgvuldig bewerkt materiaal en het negeren van duidelijk documentair en videobewijs dat de beweringen over het bloedbad weerlegt, laten geen ruimte voor illusie over de motieven van degenen die ze zo luid uitspreken … Degenen die een verhaal over het bloedbad over de tragedie van 2 mei naar voren brengen zijn zich terdege bewust van het opruiende effect dat hun woorden kunnen en zullen hebben. Er zijn regelmatig meldingen van jonge mannen die Odessa noemen als de reden waarom ze zich gedwongen voelden om naar Donbas te komen en te vechten aan de kant van de door het Kremlin gesteunde militanten.”

advertentie

Kort na de tragedie ontstond het burgerinitiatief van de 2 mei-groep, met vertegenwoordigers van beide kanten van het conflict. Het heeft gewerkt aan het bestuderen van het bewijsmateriaal, het spreken met getuigen en de families van de doden om vast te stellen wat er werkelijk is gebeurd.

 Voor het volledige rapport, klik hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending