Verbind je met ons

Economie

Europarlementariërs: 'Turkije moet Armeense genocide erkennen'

DELEN:

gepubliceerd

on

TurkijeEP-leden hebben benadrukt dat Turkije de Armeense genocide moet erkennen, om zo de weg vrij te maken voor “echte verzoening”. Zij prijzen ook de verklaring van paus Franciscus van 12 april ter ere van de honderdste verjaardag van de genocide.

 Het Europees Parlement zei in een resolutie die woensdag (15 april) werd aangenomen: “Armenië en Turkije moeten de honderdste verjaardag van de Armeense genocide gebruiken om de diplomatieke betrekkingen te hernieuwen, de grens te openen en de weg vrij te maken voor economische integratie.”

EP-leden nodigen Armenië en Turkije uit om “voorbeelden te gebruiken van succesvolle verzoening tussen Europese naties” door, zonder voorafgaande voorwaarden, de protocollen over het aangaan van diplomatieke betrekkingen, het openen van de grens en het actief verbeteren van hun betrekkingen te ratificeren en ten uitvoer te leggen, met bijzondere aandacht voor grensoverschrijdende samenwerking en economische integratie.

EP-leden prijzen ook de verklaring van paus Franciscus van 12 april “ter ere van de honderdste verjaardag van de Armeense genocide in een geest van vrede en verzoening”.

Ze verwelkomen verklaringen van de president en premier van Turkije waarin ze condoleances betuigen en de wreedheden tegen de Ottomaanse Armeniërs erkennen en moedigen Turkije aan om “de herdenking van de honderdste verjaardag van de Armeense genocide te gebruiken als een belangrijke kans” om zijn archieven te openen, “in het reine te komen met zijn verleden”, erkent de genocide en maakt zo de weg vrij voor een “echte verzoening tussen het Turkse en Armeense volk”.

Ze vragen Turkije ook om “in goed vertrouwen” een inventarisatie uit te voeren van het Armeense culturele erfgoed dat de afgelopen eeuw binnen zijn rechtsgebied is vernietigd of geruïneerd.

De EP-leden brengen hulde aan de nagedachtenis van de anderhalf miljoen Armeense slachtoffers die honderd jaar geleden “omkwamen in het Ottomaanse Rijk”.

advertentie

Ten slotte stellen zij voor dat er een “Internationale Herdenkingsdag voor Genocides” wordt ingesteld om “opnieuw te herinneren aan het recht van alle volkeren en alle naties over de hele wereld op vrede en waardigheid.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending