Verbind je met ons

Conflicten

Digitale interne markt strategie: Europese Commissie stemt actiegebieden

DELEN:

gepubliceerd

on

Digitale interne marktDigitale technologie maakt deel uit van het dagelijks leven. Van studeren tot films kijken, online kopen of verkopen tot contact maken met vrienden of je dokter - het internet is een goudmijn aan digitale mogelijkheden. Maar elke dag lopen mensen en bedrijven in de EU tegen veel belemmeringen aan – van geoblocking of inefficiënties bij grensoverschrijdende pakketbezorging tot niet-verbonden e-diensten. Digitale dienstverlening blijft te vaak beperkt tot de landsgrenzen. De Juncker-commissie heeft het gehaald een prioriteit om deze obstakels weg te nemen en een Digitale interne markt: de vrijheden van de interne markt van de EU “digitaal maken” en de groei en werkgelegenheid op ons continent stimuleren. Het college van commissarissen heeft vandaag een eerste discussie gehad over de strategie voor de digitale eengemaakte markt, die in mei moet plaatsvinden – en heeft de belangrijkste gebieden uiteengezet waarop de Commissie haar werk zal richten om echte veranderingen voor zowel consumenten als bedrijven teweeg te brengen.

Vicevoorzitter voor de Digitale Eengemaakte Markt Andrus Ansip zei: “Laten we al die hekken en muren afschaffen die ons online blokkeren. Mensen moeten online net zo vrij de grens over kunnen gaan als offline. Innovatieve bedrijven moeten worden geholpen om in de hele EU te groeien en niet opgesloten te blijven in hun thuismarkt. Dit zal de hele tijd een zware strijd zijn, maar we hebben een ambitieuze start nodig. Europa zou ten volle moeten profiteren van het digitale tijdperk: betere diensten, meer participatie en nieuwe banen.”

Commissaris voor Digitale Economie en Samenleving Günther H. Oettinger zei: “Europa kan niet vooroplopen in de digitale revolutie met een lappendeken van 28 verschillende regels voor telecommunicatiediensten, auteursrecht, IT-beveiliging en gegevensbescherming. We hebben een Europese markt nodig waarin nieuwe bedrijfsmodellen kunnen floreren, start-ups kunnen groeien en de industrie kan profiteren van het internet der dingen. En mensen moeten ook investeren – in hun IT-vaardigheden, of het nu in hun werk of in hun vrije tijd is.”

In het oriënterende debat van vandaag zijn drie hoofdgebieden uiteengezet waarop het optreden van de Commissie zich tijdens dit mandaat zal concentreren:

1. Betere toegang voor consumenten en bedrijven tot digitale goederen en diensten

 • Grensoverschrijdend faciliteren e-commerce, met name voor kmo's, met geharmoniseerde consumenten- en contractregels en met efficiëntere en goedkopere pakket levering. Tegenwoordig winkelt slechts 15% van de consumenten online vanuit een ander EU-land – wat niet verwonderlijk is als de bezorgkosten hoger uitvallen dan de werkelijke prijs van het product (zie Factsheet voor meer cijfers).
 • Aanpakken geo-blocking: te veel Europeanen kunnen vaak zonder enige rechtvaardiging geen gebruik maken van onlinediensten die in andere EU-landen beschikbaar zijn; of ze worden omgeleid naar een lokale winkel met andere prijzen. Dergelijke discriminatie kan niet bestaan ​​in een interne markt.
 • modernisering auteursrecht wetgeving om het juiste evenwicht te garanderen tussen de belangen van makers en die van gebruikers of consumenten. Het zal de toegang van mensen tot cultuur verbeteren – en daardoor de culturele diversiteit ondersteunen – terwijl het nieuwe kansen opent voor artiesten en makers van inhoud en zorgt voor een betere handhaving van rechten.
 • Vereenvoudiging van btw-regelingen is belangrijk om de grensoverschrijdende activiteiten van bedrijven, met name kmo's, te stimuleren. De kosten en complexiteit van buitenlandse belastingregels vormen een groot probleem voor het mkb. De btw-gerelateerde kosten als gevolg van verschillende vereisten worden geschat op € 80 miljard.

2. De omgeving vormgeven waarin digitale netwerken en diensten kunnen floreren

 • Alle digitale diensten, toepassingen en inhoud zijn afhankelijk van supersnel internet en veilige netwerken: de levensader van nieuwe, innovatieve digitale diensten. Aanmoedigen investeringen in infrastructuur, de Commissie zal daarom de huidige herzien telecom- en mediaregels om ze geschikt te maken voor nieuwe uitdagingen, met name met betrekking tot consumentengebruik (bijvoorbeeld het toenemende aantal spraakoproepen via internet) en nieuwe spelers in het veld.
 • Spectrum is de lucht die het internet ademt. Het verbeteren van de coördinatie tussen de lidstaten is essentieel. Europa is getuige geweest van aanzienlijke vertragingen bij de uitrol van de laatste 4G technologie, omdat er geen geschikt spectrum beschikbaar was. Spectrum houdt niet op bij de landsgrenzen: een Europese benadering van het beheer ervan is nodig om een ​​echte interne markt met pan-Europese diensten te bevorderen.
 • De Commissie zal kijken naar het groeiende belang van online platforms (zoekmachines, sociale media, app-winkels, enz.) voor een bloeiende interneteconomie. Dit omvat kijken naar hoe te versterken vertrouwen in online diensten door middel van meer transparantie, hoe deze op te nemen in de online waardeketen, en om de snelle verwijdering van illegale content.
 • Tegenwoordig maakt 72% van de internetgebruikers in Europa zich zorgen over het gebruik van onlinediensten, omdat ze bang zijn dat ze te veel moeten prijsgeven persoonlijke gegevens online. De snelle goedkeuring van de verordening gegevensbescherming is essentieel om het vertrouwen te vergroten.

3. Een Europese digitale economie en samenleving creëren met groeipotentieel op lange termijn

advertentie
 • De industrie is een belangrijke pijler van de Europese economie – de productiesector in de EU is goed voor 2 miljoen bedrijven en 33 miljoen banen. De Commissie wil alle industriële sectoren helpen nieuwe technologieën te integreren en de transitie naar een slim industrieel systeem (“Industrie 4.0”) te beheren.
 • Normen: het garanderen van interoperabiliteit voor nieuwe technologieën is essentieel voor het concurrentievermogen van Europa; zij moeten sneller worden ontwikkeld.
 • De Commissie wil ook dat de industrie en de samenleving er het beste van maken de data-economie. Elke seconde worden grote hoeveelheden gegevens geproduceerd, gecreëerd door personen of gegenereerd door machines, zoals sensoren die klimaatinformatie verzamelen, satellietbeelden, digitale foto's en video's, aankooptransactierecords of GPS-signalen. Big data is een goudmijn, maar brengt ook belangrijke uitdagingen met zich mee ownership naar gegevensbescherming naar normen. Deze moeten worden aangepakt om het potentieel ervan te ontsluiten.
 • Hetzelfde geldt voor cloud computing, waarvan het gebruik snel groeit: het aandeel van digitale gegevens dat in de cloud is opgeslagen, zal naar verwachting stijgen van 20% in 2013 tot 40% in 2020. Hoewel gedeelde netwerken en bronnen onze economie een boost kunnen geven, hebben ze ook het juiste kader nodig om tot bloei te komen en worden gebruikt door meer mensen, bedrijven, organisaties en openbare diensten in heel Europa.
 • Europeanen moeten ook ten volle kunnen profiteren van interoperabiliteit e-services, van e-government tot e-health, en hun ontwikkelen digitale vaardigheden om de kansen van het internet te grijpen en hun kansen op een baan te vergroten.

Volgende stappen

Tijdens de besprekingen van vandaag (13 april) zijn de prioritaire actiegebieden uiteengezet waarop de werkzaamheden zich moeten concentreren bij de voorbereiding van de alomvattende strategie voor de digitale eengemaakte markt die in mei zal worden onthuld.

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending