Verbind je met ons

Conflicten

Iraans nieuwsbericht onthult Teheran plannen om IR-8 geavanceerde centrifuges te gebruiken in weerwil van de nucleaire deal

DELEN:

gepubliceerd

on

376767_iran-centrifugesVolgens een Iraans nieuwsbericht is Iran van plan om zijn geavanceerde IR-8-centrifuges te gebruiken zodra een nucleair akkoord met de wereldmachten is overeengekomen, hoewel dit volledig in tegenspraak lijkt te zijn met de interpretatie van de Verenigde Staten van de deal die wordt besproken.

Iran en de P5 + 1-machten (VS, VK, Frankrijk, Rusland, China en Duitsland) bereikten vorige week in Lausanne, Zwitserland, overeenstemming over een raamwerk voor een alomvattende overeenkomst, waardoor de weg werd vrijgemaakt voor onderhandelingen over de technische details van een mogelijk akkoord , waarover op 30 juni overeenstemming moet worden bereikt.

Beide partijen hebben sindsdien echter de nadruk gelegd op verschillende aspecten van de ontluikende deal, wat erop wijst dat een definitieve overeenkomst nog ver weg is.

Volgens het Iraanse persbureau FARS hebben de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Zarif, die onderhandelde over de overeenkomst van Lausanne, en de chef van het atoomagentschap Ali Akbar Salehi de Iraanse parlementariërs achter gesloten deuren ingelicht over het akkoord van vorige week.

Het FARS-rapport citeerde Javad Karimi Qoddousi, een lid van de Nationale Veiligheids- en Buitenlands Beleidscommissie van het parlement, die zei na de achter gesloten deuren in het Iraanse parlement: “De AEOI-chef en de minister van Buitenlandse Zaken presenteerden hoopvolle opmerkingen over onderzoek naar nucleaire technologie, die, zeiden ze, zijn overeengekomen tijdens de besprekingen (met de zes wereldmachten), en hebben meegedeeld dat gas zal worden geïnjecteerd in IR8 (centrifuge-machines) met de start van de (uitvoering van de) overeenkomst. "

Tijdens een persconferentie vorige week in Lausanne in het Perzisch, die de overeenkomst presenteerde, beweerde Zarif dat Iran, onder de deal, het recht heeft om te blijven werken aan geavanceerdere IR-8-centrifuges, die uranium 20 keer sneller kunnen verrijken dan de IR-1-centrifuges. het gebruikt momenteel. "Sommigen zeiden dat Iran geen R&D kan hebben, maar we hebben nu het recht om IR-8 te ontwikkelen, die 20x de output van IR-1 heeft", beweerde hij.

De VS beweren dat de nucleaire overeenkomst P5 + 1 met Iran vereist dat die centrifuges worden opgeslagen en niet worden gebruikt.

advertentie

De IR-8-centrifuge zou uranium tot 20 keer sneller verrijken dan het IR-1-model dat momenteel wordt gebruikt. Het gebruik van de IR-8-centrifuge lijkt volledig in tegenspraak te zijn met het begrip van de Verenigde Staten van de voorlopige overeenkomst van vorige week, wat aangeeft dat er verwarring blijft bestaan ​​tussen de twee partijen over de voorwaarden van een eventueel akkoord.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde na het akkoord van vorige week duidelijk dat "Iran zijn IR-2-, IR-4-, IR-5-, IR-6- of IR-8-modellen gedurende ten minste tien jaar niet zal gebruiken om verrijkt uranium te produceren."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending