Verbind je met ons

Conflicten

Iran financiert Hamas om terreurtunnels in Gaza te herbouwen

DELEN:

gepubliceerd

on

 foto-8

Volgens een rapport in De zondag Telegraaf, Iran heeft Hamas tientallen miljoenen dollars gestuurd om de wederopbouw van de terreurtunnels in Gaza te financieren die de IDF afgelopen zomer heeft vernietigd.

De krant citeert inlichtingenbronnen.

Volgens hetzelfde rapport betaalt Iran ook voor het aanvullen van het arsenaal aan raketten van Hamas, gericht op Israëlische burgercentra.

Een hoge officier van het IDF zei onlangs dat Hamas opnieuw probeert tunnels naar Israël te graven. In een interview met het Israëlische dagblad Yediot AharonotHet hoofd van het Zuidelijk Commando van de IDF, generaal Sami Turgeman, zei dat hoewel de IDF de meeste tunnels vernietigde tijdens Operatie Protective Edge, het erop leek dat de terreurgroep de middelen gebruikte die nu Gaza binnenstromen om huizen en bedrijven te herbouwen en in plaats daarvan zijn terreurnetwerk opnieuw op te bouwen. .

“Het is duidelijk dat ze weer tunnels zijn gaan graven, en blijkbaar hopen ze op zijn minst het aantal te bereiken dat ze vóór de oorlog van afgelopen zomer hadden”, zei Turgeman.

Hoewel de vernietiging van het tunnelnetwerk een grote klap voor Hamas was, omdat het zoveel geld en energie in de bouw ervan had gestoken, hadden de tunnels bewezen een effectief wapen tegen Israël te zijn vanuit het perspectief van de terreurgroep, aldus Turgeman. besloten dat het netwerk ongeacht de kosten moet worden herbouwd – in geld of, zoals waarschijnlijk zal gebeuren, in verdere schade aan Gaza wanneer Israël gedwongen wordt opnieuw Gaza te bombarderen om tunnelaanvallen te voorkomen.

Op maandagHet Israëlische ministerie van Defensie zei dat Israëlische strijdkrachten de smokkel van geavanceerde elektronische goederen naar de Gazastrook hadden voorkomen, bedoeld om de capaciteiten van terreurgroepen tegen Israël te vergroten.

advertentie

Beveiligingspersoneel bij de grensovergang Kerem Shalom, een van de twee grensovergangen in Gaza die door Israël worden beheerd, onderschepte een vrachtwagen die volgens het ministerie van Defensie goederen vervoerde, waaronder “infraroodcamera’s, communicatieapparatuur en op afstand bediende beveiligingscamera’s.” In de verklaring werd uitgelegd: “Het vermoeden is dat de zending bedoeld was voor terroristische organisaties.” Het ministerie van Defensie voegde eraan toe dat het de tweede dergelijke onderschepping binnen een week was en dat er sinds begin 2015 meer dan 100 pogingen zijn gedaan “om verboden goederen te smokkelen”. en stoffen” waren verijdeld door Israëlische troepen.

In 2015 heeft Israël een reeks maatregelen ingevoerd die bedoeld zijn om het verkeer in en uit de Gazastrook te vergemakkelijken, om zo de wederopbouw te bevorderen. De hoeveelheid water die Israël aan Gaza levert, werd verdubbeld nadat een watervoerende laag aan de kust ineffectief was geworden. Israël heeft ook het aantal inreis- en uitreisvergunningen voor handelaren in Gaza verhoogd en heeft ook de export van belangrijke producten uit Gaza naar de Westelijke Jordaanoever, een belangrijke markt voor de economie van Gaza, gefaciliteerd. De grensovergang bij Rafah tussen Egypte en de Gazastrook is sinds oktober echter grotendeels gesloten gebleven door Caïro, nadat bij een zelfmoordaanslag in de Sinaï minstens dertig Egyptische soldaten omkwamen.

De hernieuwde steun van Iran aan Hamas is een teken van een heropleving in de betrekkingen tussen Iran en Hamas, bondgenoten die eerder uit elkaar waren gescheurd vanwege het conflict in Syrië, waar het sjiitische Iran president Bashar Assad steunde, terwijl Hamas zijn soennitische bondgenoten steunde.

Naast de steun aan Hamas financiert Iran ook de sjiitische Houthi-rebellen in Jemen en de sjiitische Iraakse regeringstroepen in Tikrit.

Een westerse veiligheidsfunctionaris vertelde de Telegraph dat Iran “heel hard probeert zijn invloed in het hele Midden-Oosten te vergroten.”

Het Iraanse leger, de Al-Quds-strijdmacht, onder leiding van generaal Qassem Suleimani, heeft veel bijgedragen aan het doel van het bevorderen van een sjiitische hegemonie over het Midden-Oosten.

De strijdmacht van Al-Quds staat achter de sjiitische Houthi-rebellen die Jemen overnemen, achter de strijd van de sjiitische Iraakse regering om de soenitische stad Tikrit te heroveren, en achter de pogingen van Hezbollah en president Assad om de soennitische opstand in Syrië te stoppen.

Volgens The Telegraph is generaal Suleimani terug van het front in Teheran.

Toch wordt de uitgeoefende invloed ervan niet verwelkomd door andere Midden-Pasen-mogendheden: de Iraanse overzeese operatieafdeling, de Al-Quds-strijdmacht, heeft de opdracht gekregen zich terug te trekken uit Tikrit, terwijl een door Saoedi-Arabië geleide alliantie in Jemen werkt aan de strijd tegen de door Iran gesteunde Houthi-troepen. .

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending