Verbind je met ons

Energie

De vrees neemt toe dat de regering-Obama bereid is een 'slechte deal' over Iran te accepteren als een drempelwaarde voor kernenergie

DELEN:

gepubliceerd

on

Arak_Zwaar_Water4Terwijl wereldmachten (de zogenaamde P5+1) en Iran elkaar ontmoeten in Lausanne, Zwitserland, voor kritische gesprekken over het Iraanse nucleaire programma in de aanloop naar Dinsdag deadline voor een deal met Teheran die de sancties zou opheffen met het oog op een alomvattend akkoord tegen eind juni, Israël en andere tegenstanders van de deal, waaronder Amerikaanse wetgevers en soennitische Arabische staten, vrezen dat de regering-Obama bereid is een slechte deal te accepteren die Iran als een kernmacht op drempelniveau zal legitimeren.

Een dag voor de deadline proberen de onderhandelaars nog steeds het raamwerk van een overeenkomst uit te stippelen. “Iran en de wereldmachten lijken ook te worstelen met twee andere controversiële kwesties: het vermogen van Teheran om onderzoek en ontwikkeling te doen op het gebied van meer geavanceerde centrifuges, en de snelheid waarmee de sancties tegen Iran zullen worden opgeheven”, aldus een deskundige.

“Met een onderhandelingsdeadline over slechts twee dagen, Iraanse functionarissen zondags zich terugtrokken van een cruciaal onderdeel van een voorgesteld nucleair akkoord, door te zeggen dat ze niet langer bereid zijn hun atoombrandstof het land uit te sturen”, aldus de New York Times schreef.

Als het akkoord wordt bereikt, lijkt het erop dat Iran over een aanzienlijke verrijkingscapaciteit beschikt (naar verluidt 6,000 centrifuges) en dat het er onvoldoende van wordt afgeschrikt om het akkoord geleidelijk uit te hollen.

“Velen in Israël, waaronder Isaac Herzog (leider van de oppositie) begrijpen hoe slecht de overeenkomst is”, zegt prof. Uzi Rabi, directeur van het Moshe Dayan Centrum voor Midden-Oostenstudies aan de Universiteit van Tel Aviv. “Iran begrijpt dat het gemakkelijker voor hen zou zijn om kernwapens te hebben met een overeenkomst dan zonder,” voegt hij eraan toe.

Israël en andere tegenstanders van de deal vrezen dus dat deze overeenkomst, door Iran's pad naar een bom te blokkeren, de weg naar een bom vrijmaakt, door Iran te legitimeren als een nucleaire drempelstaat, die in staat is om binnen een kort tijdsbestek kernwapens te verwerven.

Hoewel Israëlische militaire actie tegen de Iraanse nucleaire installaties in de onmiddellijke nasleep van een overeenkomst hoogst onwaarschijnlijk is, zal Israël zich de mogelijkheid voorbehouden om geweld te gebruiken om Iran ervan te weerhouden kernwapens te verwerven.

advertentie

De beperkingen die zouden worden opgelegd aan het nucleaire programma van Iran lijken omkeerbaar, terwijl het herstel van het sanctieregime veel langer zou duren.

Het aantal centrifuges dat Iran zal aanhouden en de voorraden verrijkt uranium zullen Iran volgens sommige deskundigen een uitbraaktijd van aanzienlijk minder dan een jaar opleveren.

Er worden geen eisen gesteld aan Iran met betrekking tot zijn regionaal beleid, inclusief steun voor terrorisme. “Iran controleert vier hoofdsteden in het Midden-Oosten, Bagdad, Beiroet, Damascus en nu Sanaa”, benadrukte professor Rabi, die gelooft dat het doel van Teheran is om invloed uit te oefenen in de hele regio.

Iran is ideologisch gekant tegen het bestaan ​​van Israël en zijn leiders roepen regelmatig op tot de vernietiging ervan. De Iraanse president Mohammad Rouhani heeft Israël omschreven als een “kanker”.

Iran verzet zich actief tegen Israël, Palestijnse gematigden en het vredesproces in het Midden-Oosten. Het positioneert zichzelf als de regionale leider van radicale of radicale antiwesterse en anti-Israëlische krachten, die het Assad-regime, Hezbollah in Libanon en terroristische groeperingen in de Gazastrook steunen.

Iran bewapent, traint en ondersteunt gewapende groepen die opereren tegen Israël en Joodse doelen over de hele wereld. In maart 2014 veroverde Israël het Klos-C-schip met geavanceerde raketten met een bereik van 100 tot 200 km van Iran tot Gaza. Deze zware raketten zouden de meeste Israëliërs binnen bereik hebben gebracht. Iran beschikt al over raketten die kernkoppen kunnen dragen en die Israël kunnen bereiken.

Mocht de deal er op de lange termijn komen, dan zal Israël strategische plannen en inlichtingen moeten ontwikkelen om een ​​kernmacht die zich inzet voor de vernietiging van Israël te monitoren, af te schrikken en in bedwang te houden.

Israël zal zich ook moeten aanpassen aan een scenario waarin andere staten in de regio kernwapens zoeken om Iran te evenaren of af te schrikken, zoals Saoedi-Arabië en Turkije.

“Deze deal maakt duidelijk de weg vrij voor Iran om een ​​gevaarlijke regionale macht te worden die niet langer onder internationaal toezicht zal staan ​​tegen de tijd dat onze kinderen naar de middelbare school gaan. Hoe is het niet bij iemand opgekomen dat als we op weg zijn naar zo’n slechte deal, Iran onder toezicht moet blijven zolang een regime als dit daar aan de macht is?” vroeg de Israëlische journalist Boaz Bismuth Israël Hayom.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending