Verbind je met ons

Onbekwaamheid

Commissie keurt overname van orthopedische implantaten producent Biomet door Zimmer, onder voorwaarden

DELEN:

gepubliceerd

on

KamersDe Europese Commissie heeft op grond van de EU-concentratieverordening de voorgenomen overname van Biomet Inc door Zimmer Holdings Inc., beide uit de Verenigde Staten, goedgekeurd. Beide bedrijven produceren orthopedische implantaten en aanverwante chirurgische producten. De goedkeuring is afhankelijk van een door Zimmer ingediend pakket toezeggingen. De Commissie was bezorgd dat de fusie, zoals aanvankelijk aangemeld, had kunnen leiden tot prijsstijgingen voor een aantal orthopedische implantaten in de Europese Economische Ruimte (EER). De door Zimmer aangeboden toezeggingen nemen deze zorgen weg.

“Orthopaedic implants affect the mobility and quality of life of thousands of people across Europe. The remedies obtained by the Commission will ensure that patients continue to benefit from sufficient choice and innovation and that healthcare providers enjoy competitive prices.” said Margrethe Vestager, Commissioner in charge of competition policy.

The Commission assessed the proposed transaction’s effect on competition in particular in the markets for:

(a) gedeeltelijke knie-implantaten in Oostenrijk, België (inclusief verkoop in Luxemburg), Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland, Polen, Portugal, Slovenië, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk;

(b) elleboogimplantaten in Oostenrijk, België (inclusief verkoop in Luxemburg), Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk; En

(c) totale knie-implantaten in Denemarken (primair en revisie) en Zweden (primair).

Op deze markten zou de fusieonderneming onvoldoende concurrentiedruk hebben ondervonden van de overige spelers, die veel kleiner zijn. Bovendien zijn de toetredingsdrempels relatief hoog. De fusie zou dus hebben geleid tot minder innovatie en keuze, en tot prijsstijgingen voor de betrokken producten.

advertentie

To address these concerns, Zimmer offered to divest the Zimmer Unicondylar Knee implant (“ZUK”) and Biomet’s Discovery Elbow (“Discovery”), both across the EEA, and the Biomet Vanguard total Knee system for primary and revision implants (“Vanguard Knee”) in Denmark and Sweden. In addition, Zimmer committed to grant to the purchaser of the Vanguard knee in Denmark and Sweden an EEA-wide, non-exclusive license to the rights and know-how that are currently used and are needed for the manufacturing, marketing and sale of an exact copy of the Vanguard Knee.

The three divestment businesses include instrumentation, any improvements and pipeline projects. The divestments also include intellectual property rights and know-how; the transfer of licenses, permits and authorizations; the transfer of access toCE marks (the certification that allows a medical device to be sold in the EEA); customer contracts, leases, commitments, orders and records; key personnel, technical assistance and training. Furthermore, Zimmer committed for a transitional period to supply the divestment businesses’ product lines at reasonable conditions.

The remedy ensures that the purchasers of the ZUK and the Discovery will acquire the positions that Zimmer and Biomet currently hold in the unicondylar knee and elbow implants markets, respectively. The Vanguard Knee remedy will transfer the largest part of Biomet’s market share to a competitor.

Een reeks aanvullende koperscriteria zal ervoor zorgen dat deze activa worden verkocht aan een of meerdere kopers die in staat zijn de bedrijven als concurrentiekracht op de markt te runnen. Bovendien hebben de bedrijven zich ertoe verbonden de transactie niet door te voeren voordat voor alle afgestoten activiteiten een of meer geschikte kopers zijn gevonden en door de Commissie zijn goedgekeurd.

De Commissie kwam tot de conclusie dat de transactie, zoals gewijzigd door de toezeggingen, niet langer tot mededingingsbezwaren zou leiden. Dit besluit is afhankelijk van de volledige naleving van de toezeggingen.

Achtergrond

De Commissie heeft op grond van de concentratieverordening al andere besluiten genomen met betrekking tot de sector orthopedische implantaten. Met name in april 2012 heeft de Commissie de de overname van Synthes door Johnson & Johnson, onder voorwaarden.

Zimmer heeft de voorgenomen overname van Biomet in juni 2014 bij de Commissie aangemeld. Nadat de Commissie had vastgesteld dat de aanmelding onvolledig was, diende Zimmer in juli 2014 een herziene aanmelding in en vervolgens aanvullende informatie. De aanmelding werd van kracht op 29 augustus 2014. De Commissie opende een diepgaand onderzoek in oktober 2014. Gedurende de gehele procedure heeft de Commissie nauw samengewerkt met de Amerikaanse Federal Trade Commission en de Japanse Fair Trade Commission.

Bedrijven

Zimmer Holdings Inc is een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf. De gewone aandelen worden verhandeld op de New York Stock Exchange en de SIX Swiss Exchange. Zimmer is actief in het ontwerp, de ontwikkeling, de productie en de marketing van orthopedische, reconstructieve, spinale en trauma-apparatuur, biologische producten, tandheelkundige implantaten en aanverwante chirurgische producten.

Biomet Inc is een volledige dochteronderneming van LVB, een holdingmaatschappij waarvan de aandelen niet openbaar worden verhandeld. Biomet is actief in orthopedische en andere medische hulpmiddelen en aanverwante producten.

Fusieregels en -procedures

De Commissie heeft de plicht om fusies en overnames waarbij bedrijven betrokken zijn met een omzet boven bepaalde drempels te beoordelen (zie artikel 1 van de concentratieverordening) en om concentraties te voorkomen die de daadwerkelijke concurrentie in de EER of een substantieel deel daarvan aanzienlijk zouden belemmeren.

De overgrote meerderheid van de aangemelde fusies levert geen concurrentieproblemen op en wordt goedgekeurd na een routinecontrole. Vanaf het moment dat een transactie wordt aangemeld, heeft de Commissie doorgaans in totaal 25 werkdagen de tijd om te beslissen of zij goedkeuring verleent (fase I) of een diepgaand onderzoek start (fase II).

Er zijn momenteel zeven andere lopende fase II-onderzoeken:

–     the proposed joint venture between two of world’s leading coffee manufacturers, Douwe Egberts Master Blenders 1753 B.V. (DEMB) of the Netherlands and Mondelēz International Inc. (Mondelēz) of the US, with a decision deadline on 1 June 2015 (IP / 14 / 2682);

–     the proposed creation of a joint venture between the collective rights management organisations PRSfM of the UK, STIM of Sweden and GEMA of Germany in the online licensing of musical works, with a decision deadline on 26 June 2015 (IP / 15 / 3300);

–     the proposed acquisition of the industrial chocolate business of Archer Daniels Midland by Cargill, with a decision deadline on 23 July 2015 (IP / 15 / 4479);

–     General Electric’s proposed acquisition of the thermal power, renewable power & grid businesses of Alstom, with a decision deadline on 6 August 2015 (IP / 15 / 4478);

–     the proposed acquisition of the Greek gas transmission system operator DESFA by the State Oil Company of Azerbaijan Republic (SOCAR) (IP / 14 / 1442);

–     the proposed acquisition of telecommunications company Jazztel by rival Orange (IP / 14 / 2367 en IP / 15 / 3680); en

–     the proposed acquisition of rotating equipment manufacturer Dresser-Rand of the US by Siemens of Germany (IP / 15 / 4429).

More information on this case is available on the Commission’s concurrentie website, in de publieke geval registreren onder zaaknummer M.7265.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending