Verbind je met ons

Conflicten

Schaffhauser: 'Minsk 2 biedt beste kans op vrede in Oekraïne'

DELEN:

gepubliceerd

on

Jean-Luc_Schaffhauser_Parlement_européen_Strasbourg_1er_juillet_2014Frans Europarlementariër Jean-Luc Schaffhauser (foto) zegt dat het staakt-het-vuren van Minsk 2 naar verwachting de “beste kans” zal bieden op vrede in het door crisis verscheurde Oekraïne. De plaatsvervanger sprak in Brussel waar hij onthulde dat de leiders van Donetsk en Loehansk, de twee afgescheiden regio’s van Oekraïne, hadden ingestemd het voorstel om een ​​internationaal forum te houden waarvoor hij later dit jaar heeft bijeengeroepen.

Schaffhauser presenteerde hun bevestigingsbrieven op een persconferentie en zei dat de presidenten van de twee republieken hem hadden verteld dat ze “klaar waren om” internationale gasten te verwelkomen op de conferentie in mei. Het EP-lid zei woensdag (25 maart) in het Europees Parlement dat de voorbereidingen al gaande waren voor het ‘forum voor vrede en eenheid’. Schaffhauser zei dat hij gelooft dat het Minsk 2-akkoord de “beste kans” op vrede was en riep beide partijen in het conflict op om de voorstellen “volledig uit te voeren”. Bij het staakt-het-vuren hadden Frankrijk en Duitsland de “verantwoordelijkheid” om te zorgen voor een “directe dialoog” tussen Kiev en Donbass.

Schaffhauser zei echter verder dat er tot nu toe “geen dialoog, maar alleen “unilaterale maatregelen” door Kiev was genomen. Het EP-lid, een niet-ingeschreven parlementslid, zei dat “hetzelfde principe” van toepassing was op de kwestie van de lokale verkiezingen in de Donbass, en wees erop dat artikel 12 van de Overeenkomst van Minsk Kiev verplichtte “alle juridische stappen te ondernemen” om dit te ondernemen. De Oekraïense regering, vervolgde Schaffhauser, was er ook niet in geslaagd werkorganen of ad-hocgroepen op te richten met vertegenwoordigers van Donetsk en Loehansk, autoriteiten om “alle belangrijke aspecten te bespreken” van hoe Minsk 2 in de praktijk zal worden gebracht. Hij zei tegen journalisten: “Tot nu toe zien we dergelijke werkgroepen niet en de verantwoordelijkheid hiervoor ligt volledig bij Kiev.”

Het EP-lid, lid van de invloedrijke commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement, sprak de “sterke wens” uit om de leiders van zowel Frankrijk als Duitsland eraan te herinneren dat zij “verantwoordelijk zijn voor vreedzame ontwikkelingen” in beide Oekraïense regio’s na de implementatie van Minsk. 2.

Hij zei dat hij van plan is de Franse president Francois Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel te schrijven met het verzoek om druk uit te oefenen op de autoriteiten in Kiev op dit punt. Schaffhauser is de drijvende kracht achter het vredesforum, dat zal bestaan ​​uit parlementsleden en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld. dat het forum op 11 en 12 mei voor het eerst bijeenkomt in Donetsk onder de werktitel 'Donbass: Yesterday, Today and Tomorrow'.

“Het tweedaagse evenement zal worden bijgewoond door leden van het Europees Parlement, samen met vertegenwoordigers van de regeringen van de republieken Donetsk en Loegansk. Hij benadrukte echter dat elke duurzame oplossing een niet nader gespecificeerde mate van autonomie moet omvatten voor Donetsk en Loehansk, die grotendeels Russischtalige regio's zijn.' Minsk 2 stelt specifiek dat er discussies moeten plaatsvinden over een speciale status voor Donetsk en Loehansk. Als er een oplossing voor dit probleem kan worden gevonden, zou dat een zeer grote sprong voorwaarts betekenen op weg naar een blijvende en duurzame vrede.”

Dat vertelde hij ook aan de veelal Brusselse verslaggevers een website was in het leven geroepen voor iedereen die informatie zoekt over het forum. De deelnemers aan het forum zijn van plan de toekomstige status van de Donbass-regio te bespreken, met respect voor de “specifieke politieke, economische, sociale en culturele” gebieden van Oost-Oekraïne. Het ondersteunt ook humanitaire initiatieven voor de wederopbouw van de door de gevechten verwoeste gebieden. Een andere doelstelling is dat de voorwaarden van het in Minsk overeengekomen staakt-het-vuren volledig ten uitvoer worden gelegd.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending