Verbind je met ons

EU

Turkije praten over wereldwijde solidariteit

DELEN:

gepubliceerd

on

uitgelicht-afbeelding-10-maartDoor Massa Mboup

Özdil Nami is een drukke man. Naar aanleiding van een reeks bezoeken aan de Golfstaten was de minister van Buitenlandse Zaken van de Turkse Republiek Noord-Cyprus eerder deze maand in Brussel voor drie dagen ontmoetingen met verschillende functionarissen, waaronder Uitbreiding en nabuurschapsbeleid Commissaris Johannes Hahn en andere diplomatieke figuren. Hij hoopt binnenkort naar Afrika te gaan. Tussen zijn Brusselse engagementen door vond hij tijd om bij de Brussels Press Club te verschijnen om journalisten te informeren over de situatie van de koolwaterstofvoorraden en de mogelijkheid van een nieuw soort samenwerking in de regio. Na de briefing sprak hij exclusief met EU Reporter over de situatie in Noord-Cyprus en zijn hoop op een oplossing om een ​​einde te maken aan de verdeling van het eiland.

Solidariteit is volgens hem de sleutel. Alleen door de hand van vriendschap uit te steken kan er een einde komen aan het isolement van de Noord-Cypriotische gemeenschap. Dit is zijn missie. “Onze zaak is een zeer rechtvaardige zaak”, zegt hij. “En de wereld moet accepteren dat als je een rechtvaardige zaak hebt, gerechtigheid moet geschieden.”

Ondanks dat hij een “zeer productieve” ontmoeting met commissaris Hahn heeft gehad, blijft de situatie enigszins stagneren. “Momenteel is Cyprus een verdeeld eiland. In het noorden ligt het Turkse gebied en in het zuiden de Grieks-Cypriotische gemeenschap. In 2004 werd heel Cyprus toegelaten als lid van de Europese Unie, maar in het noorden is de Europese wet opgeschort. Wij als Turks-Cyprus hebben in 2004 over een vredesplan gestemd om Cyprus te verenigen. Dit plan kreeg de steun van alle VN-landen, maar helaas zeiden onze Grieks-Cypriotische buren nee. Vanaf dat moment is ons beloofd dat de embargo’s en het isolement zullen stoppen.”

Helaas voor Turks-Cyprus, zegt hij, is dit nooit gebeurd, ondanks de inspanningen van voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan, die aanbeveelde het internationale embargo tegen de gemeenschap op te heffen. “Kofi Annan schreef een rapport waarin hij zei dat de ja-stem [tegen het vredesplan] alle excuses wegnam om hen onder embargo's en isolatie te houden. Daarom, zei hij, roep ik alle lidstaten van de Verenigde Naties op om multilaterale en bilaterale betrekkingen met de Turks-Cypriotische gemeenschap aan te gaan. Wij wachten nog steeds tot dat gebeurt.”

Het enige land dat Noord-Turkije te hulp schoot, was Turkije zelf. Maar, zegt Özdil Nami, “we vragen om meer solidariteit van de internationale gemeenschap, omdat we hebben gehandeld in overeenstemming met de wil van de VN, we hebben gestemd voor vrede en hereniging van ons land, en daarom mogen we niet worden gestraft voor de voortdurende verdeeldheid. Dat is de belangrijkste boodschap die ik breng naar plaatsen als Brussel.”

Het Annan-plan werd echter gedwarsboomd voordat het de kans kreeg iets te bereiken. “Helaas blokkeerden enkele permanente leden van de Veiligheidsraad het debat om hun eigen politieke redenen. Dat is de trieste realiteit van de internationale betrekkingen. Maar onze strijd gaat door.”

advertentie

Ondanks de aanhoudende problemen probeert Noord-Cyprus zijn economie te ontwikkelen. Het heeft een levendige universitaire sector, met ongeveer 75,000 internationale studenten uit ongeveer 140 landen, en een verbeterende toeristische sector. Bovendien wil Noord-Cyprus internationaal sterk sociaal en cultureel blijven en behouden via de Islamitische Samenwerkingsorganisatie (ICO), waarvan Noord-Cyprus waarnemend lid is. Internationale samenwerking, zegt de heer Nami, is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van Noord-Cyprus. Het is belangrijk “we leren elkaar beter kennen”, zegt hij, en tonen solidariteit.”

"Dit is onze boodschap: toon solidariteit met Turks-Cyprus. Uw Broeders in het Noorden zijn te lang genegeerd.” Hij zegt dat het potentieel “enorm” is voor alle partijen die bereid zijn samen te werken op economisch, handels- en cultureel gebied. Hij hoopt dat Noord-Cyprus binnenkort volwaardig lid wordt van de ICO.

Voordat Özdil Nami naar Brussel vertrok, had hij een ontmoeting met het ICO-secretariaat in Saoedi-Arabië. Dit werd gevolgd door bijeenkomsten in Muscat en Doha voor ontmoetingen met vertegenwoordigers van de politiek en het bedrijfsleven. “We doen ons best om onze broeders in de regio te bereiken. Insha’Allah, Ik zal ook onze broederlanden in Afrika kunnen bezoeken.” Hij zegt dat Noord-Cyprus zowel in de Golfstaten als in de Afrikaanse landen nog steeds ‘wederzijds winstgevende gebieden zoekt om te investeren en handel te drijven’, een inspanning die ‘in beide richtingen moet gaan’.

"Deze inspanning zal worden voortgezet, en door elkaar te helpen denk ik dat we veel meer kunnen bereiken”, vervolgt hij. “Onze zaak is een zeer rechtvaardige zaak. Er zijn veel conflicten in de wereld en er zijn veel vooroordelen. Wereldwijd moeten we dit bestrijden, en een manier om dit te demonstreren is door solidariteit te tonen met gemeenschappen, ongeacht hun religie, als hun zaak de juiste is.”

Ondanks de huidige situatie zegt de heer Nami dat hij optimistisch blijft. Hij hoopt dat er op een dag een einde komt aan de demarkatielijn die het eiland Cyprus scheidt. “Leven op een verdeeld eiland en je leven leiden in een land dat geen internationale status heeft, is een psychologische last.” Isolatie, zegt hij, eist zijn tol van de geest van het volk, waar zelfs de open grens schoolkinderen van verschillende kanten van de kloof verhindert zich met elkaar te vermengen, zelfs om deel te nemen aan vriendschappelijke sportwedstrijden.

"I don’t want, at least, my grandchildren to suffer this. I was hoping for my child not to have to go through this, but now we have to talk about our grandchildren. “The two communities get along on a day to day basis, there is social interaction.”

Hij voegde eraan toe: “We hebben een gemeenschappelijke visie, een Europese visie. Het is heel triest dat mensen in zo’n prachtig land hun moeilijkheden niet kunnen overwinnen, en ik vraag me af: als we dat op Cyprus niet kunnen, welke kans heeft de wereld dan op plaatsen met ergere en bitterder conflicten?” ■

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending