Verbind je met ons

Conflicten

Ombudsman prijst Commissie voor vooruitgang op het gebied van transparantie in TTIP-onderhandelingen

DELEN:

gepubliceerd

on

TTIPDe Europese Ombudsman, Emily O'Reilly, heeft de jongste stappen van de Europese Commissie verwelkomd om de transparantie van de lopende onderhandelingen over het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) te vergroten.

Als reactie op haar onderzoek op eigen initiatief bouwt de Commissie voort op haar meer proactieve aanpak bij het publiceren van TTIP-documenten. Het verklaarde dat zijn binnenkort te publiceren lijst van TTIP-documenten alomvattend zal zijn, en gaf aan dat het blijft proberen de Verenigde Staten te overtuigen van de noodzaak van grotere transparantie in deze handelsbesprekingen.

Emily O'Reilly merkte op: "De Commissie heeft positief samengewerkt met de Ombudsman om de transparantie van de TTIP-onderhandelingen te vergroten. Hoewel er de komende maanden meer kan worden gedaan om het publieke bewustzijn van de inhoud en implicaties van TTIP te vergroten – en vooral wanneer geconsolideerde teksten De standpunten van de EU en de VS zijn bijna afgerond – ik ben blij met de manier waarop de Commissie verdere stappen heeft gezet om voort te bouwen op de reeds ingevoerde transparantiemaatregelen.

Ik prijs het Europees Parlement en groeperingen uit het maatschappelijk middenveld die ook hebben aangedrongen op meer transparantie. De democratische verantwoordelijkheid ligt nu bij de gekozen vertegenwoordigers om namens hun kiezers de onderhandelingen onder de loep te nemen, in gesprek te gaan met de Europese burgers en te beslissen over de toekomst van TTIP."

Er kan nog meer worden gedaan aan de transparantie van lobbyactiviteiten

De Ombudsman opende haar TTIP-onderzoek in juli 2014 en hield tevens een openbare consultatie. In januari 2015 heeft ze een lijst met aanbevelingen ingediend bij de Commissie, waaronder een oproep tot meer transparantie rond bijeenkomsten die ambtenaren van de Commissie over TTIP houden met bedrijfsorganisaties, lobbygroepen of NGO's.

In haar antwoord stelt de Commissie dat zij, om redenen van 'proportionaliteit', momenteel niet van plan is agenda's of notulen van dergelijke bijeenkomsten te publiceren of de transparantieverplichtingen uit te breiden tot de niveaus van directeur, eenheidshoofd en onderhandelaar. Zij stelt ook dat gegevensbeschermingsredenen haar in de weg staan ​​om de namen van deelnemers aan bijeenkomsten te publiceren zonder hun toestemming.

advertentie

Volgens de Ombudsman mag gegevensbescherming niet worden gebruikt als automatisch obstakel voor publieke controle op lobbyactiviteiten in de context van TTIP. Het is mogelijk om problemen met gegevensbescherming aan te pakken door deelnemers, wanneer zij worden uitgenodigd voor bijeenkomsten, op de hoogte te stellen van het voornemen om hun naam bekend te maken. Dit moet gebeuren in het algemeen belang.

Ze is van plan haar analyse van het antwoord van de Commissie de komende weken te publiceren.

De aanbevelingen van de Ombudsman voor meer TTIP-transparantie zijn beschikbaar hier.

Het antwoord van de Commissie op haar aanbevelingen is beschikbaar hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending