Verbind je met ons

Conflicten

Eerlijk proces voor de gewetensgevangenen van Azerbeidzjan

DELEN:

gepubliceerd

on

SaSoldatenIn 2014 hebben de Azerbeidzjaanse autoriteiten minstens 34 journalisten, bloggers, mensenrechtenverdedigers en activisten uit het maatschappelijk middenveld gearresteerd, veroordeeld of gevangengezet. De argumenten van regeringswoordvoerders met betrekking tot deze arrestaties, gecombineerd met soortgelijke ervaringen met willekeurige detenties in voorgaande jaren, hebben ertoe geleid dat veel mensen de aanklachten tegen deze personen als verzonnen en politiek gemotiveerd beschouwen. Twee prominente advocaten en mensenrechtenverdedigers behoren tot degenen die momenteel in hechtenis zitten: Intigam Aliyev en Rasul Jafarov. Hun processen begonnen in januari 2015.

Een analyse van procesprocedures door de Helsinki Foundation for Human Rights (HFHR), het Nederlands Helsinki Comité (NHC) en het International Partnership for Human Rights (IPHR) roept ernstige twijfels op of het fundamentele recht van de beklaagden op een eerlijk proces voldoende is beschermd.

De HFHR, NHC en IPHR roepen nationale en Europese regeringen, intergouvernementele instanties en internationale organisaties op om eerlijke processen en behandeling te eisen, in overeenstemming met het internationaal recht, voor Intigam Aliyev, Rasul Jafarov en andere activisten die in Azerbeidzjan worden vastgehouden. De momenteel beschikbare informatie brengt ons tot de conclusie dat Intigam Aliyev en Rasul Jafarov gewetensgevangenen zijn en nooit hadden mogen worden gearresteerd.

De hoorzittingen van Intigam Aliyev lopen ten einde

Intigam Aliyev is een bekende advocaat en mensenrechtenactivist in Azerbeidzjan. Hij heeft tientallen verzoekers vertegenwoordigd voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, Frankrijk. In 2012 ontving hij de Homo Homini Award van de Tsjechische mensenrechtenorganisatie People in Need. In oktober 2014 ontving de heer Aliyev – samen met andere prominente Azerbeidzjaanse mensenrechtenactivisten – de Andrei Sacharov Vrijheidsprijs van het Noorse Helsinki Comité. Op 8 augustus 2015werd hij door de Azerbeidzjaanse autoriteiten gearresteerd en vervolgens beschuldigd van illegaal ondernemerschap, belastingontduiking, vervalsing van diensten, verduistering en ambtsmisbruik. De heer Aliyev en zijn verdedigingsteam ontkennen deze beschuldigingen ten stelligste en beschouwen ze als verzonnen en politiek gemotiveerd.

Tot nu toe (23 maart) hebben er zes hoorzittingen plaatsgevonden. Een aantal van de eerste hoorzittingen vond plaats in een kleine rechtszaal, waardoor veel geïnteresseerde (buitenlandse) waarnemers, medewerkers van buitenlandse ambassades, NGO's en journalisten de hoorzittingen niet konden bijwonen. Hoewel waarnemers de toegang tot latere hoorzittingen hadden verbeterd, was de rechtszaal overvol en slecht ontworpen, wat uitgebreide observatie belemmerde. De beklaagde werd geboeid naar zijn verhoor overgebracht en gedwongen in een overvolle en slecht geventileerde auto te reizen. Tijdens de eerste twee hoorzittingen werd de heer Aliyev vastgehouden in een metalen kooi, wat zijn vermogen om met zijn verdedigingsteam te communiceren aanzienlijk belemmerde.

De rechtbank heeft inmiddels alle slachtoffers in de zaak gehoord. Tot de vermeende slachtoffers behoren twee advocaten die vroeger voor de heer Aliyev werkten, evenals zijn accountant en haar zus. In hun getuigenis beweerden de slachtoffers dat zij morele schade hebben ondervonden omdat sommige van de door de NGO opgestelde documenten hun vervalste handtekeningen bevatten. De rechtbank verwierp snel een verzoek van de verdediging om een ​​forensisch deskundige te raadplegen om de authenticiteit van deze handtekeningen vast te stellen.

De rechtbank verwierp eveneens de verzoeken van de verdediging om de heer Aliyev vrij te laten, in afwachting van zijn proces, zijn voorlopige hechtenis om te zetten in huisarrest, of om de heer Aliyev op borgtocht vrij te laten. Ook weigerden zij een verzoek om de hoorzitting in een grotere rechtszaal te houden, waardoor een groter publiek van geïnteresseerde partijen aanwezig zou kunnen zijn. Evenzo heeft de rechtbank alle vorderingen van de verdediging met betrekking tot het bewijsmateriaal en de grond van de zaak afgewezen. De rechtbank heeft een verzoek van de verdediging afgewezen om een ​​bankafschrift te vragen waarop de activiteiten op de bankrekening van de NGO staan ​​vermeld. Een ander afgewezen motie betrof de mogelijkheid om bij het ministerie van Justitie een lijst met geregistreerde subsidies op te vragen. Hoewel informatie over de subsidies van de heer Aliyev ter registratie naar het ministerie van Justitie werd gestuurd, stelt de aanklager dat dit niet heeft plaatsgevonden en handhaaft zij de beschuldiging van illegaal ondernemerschap. In dit verband dienden de heer Aliyev en zijn advocaten tijdens een hoorzitting op 10 maart 2015 een verzoek in tot teruggave van de 101 door de politie in beslag genomen documenten. Deze documenten, die voor de verdediging zijn achtergehouden, zijn relevant voor de lopende zaak van de heer Aliyev bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens en leveren het bewijs dat hij de subsidies die hij ontving inderdaad heeft geregistreerd bij het Azerbeidzjaanse ministerie van Justitie. De rechters hebben een beslissing over dit verzoek uitgesteld voor “nadere overweging”.

advertentie

Ondanks het verzoek van de verdediging om opheldering te geven over de aanklachten tegen de heer Aliyev, vooral die van "illegaal ondernemerschap", slaagde de aanklager er niet in uit te leggen welk aspect van de vermeende activiteiten van de verdachte volgens de wet als illegaal wordt beschouwd. De beschuldigingen tegen de heer Aliyev zijn gehandhaafd ondanks het feit dat de beklaagde een geregistreerde NGO leidde, die subsidies ontving uit verschillende bronnen, waaronder de staat Azerbeidzjan.

Proceswaarnemers hebben met bezorgdheid kennis genomen van de ongelijke en bevooroordeelde behandeling van de verdediging door de voorzittende rechters. Hoewel zowel de aanklager als de rechters regelmatig de getuigenissen van slachtoffers en getuigen onderbraken, werden advocaten berispt omdat ze hetzelfde deden. Bovendien bleek herhaaldelijk dat de aanklager de getuige leidde en leken rechters namens de slachtoffers te pleiten. De bezwaren van de verdediging werden op staande voet afgewezen. Bovendien stonden de rechters verschillende ondervragingslijnen toe die de zaak van de verdediging leken te versterken en verontschuldigden ze een kroongetuige voordat de verdediging haar ondervraging had afgerond. Deze opmerkingen brengen de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de procedure verder in diskrediet.

Bovendien hebben waarnemers van het proces een aantal procedurele overtredingen opgemerkt tijdens de hoorzittingen in de zaak van de heer Aliyev. Het eerste betreft de metalen kooi waarin verzoeker tijdens verschillende zittingen werd vastgehouden. Het gebruik van dergelijke kooien is een gangbare praktijk in sommige post-Sovjetstaten, bijvoorbeeld Rusland en Georgië. In dit verband is het van cruciaal belang te benadrukken dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in zijn uitspraak van 17 juli 2014 (Svinarenko en Slyadnev tegen Rusland), oordeelde dat deze praktijk neerkomt op een onmenselijke en vernederende behandeling. Bovendien heeft de rechtbank op geen enkel verzoek van de verdachte inhoudelijk gereageerd. In zijn uitspraak van 19 april 1993 (Kraska tegen Zwitserland), oordeelde het EHRM dat het de plicht van de nationale rechtbanken is om de door de partijen aangevoerde argumenten, argumenten en bewijsmateriaal naar behoren te onderzoeken. Het afwijzen van alle verzoeken en verzoeken van de verdediging om bewijsmateriaal verder te onderzoeken, kan neerkomen op een schending van het recht op een eerlijk proces, zoals vastgelegd in artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De notulen van de eerdere hoorzittingen werden niet aan de advocaten verstrekt, zoals voorgeschreven door het protocol, en de verdachte en zijn advocaten werd de mogelijkheid ontnomen om het door de aanklager aangevoerde bewijsmateriaal effectief aan te vechten. Dit roept twijfels op over de mate waarin het beginsel van wapengelijkheid wordt nageleefd. Nu alle getuigen in de zaak zijn gehoord, loopt het proces ten einde.

De hoorzittingen van Rasul Jafarov: een dader zonder slachtoffer

Rasul Jafarov is een advocaat en prominente mensenrechtenactivist, gevestigd in Azerbeidzjan. Hij is oprichter en voorzitter van de Human Rights Club en coördineerde de 'Sing for Democracy Campaign', een poging om de publiciteit rond het Eurovisie Songfestival 2012 in Bakoe te gebruiken om licht te werpen op de mensenrechtensituatie in Azerbeidzjan. In oktober 2014 ontving Rasul Jafarov, samen met andere prominente Azerbeidzjaanse mensenrechtenactivisten, de Andrei Sacharov Vrijheidsprijs van het Noorse Helsinki Comité. In hetzelfde jaar werd hij genomineerd voor de Mensenrechtentulp, een onderscheiding die door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt uitgereikt aan moedige mensenrechtenverdedigers die de mensenrechten op innovatieve manieren bevorderen en ondersteunen. Rasul Jafarov werd op 2 augustus 2014 gearresteerd en vervolgens beschuldigd van illegaal ondernemerschap, belastingontduiking en ambtsmisbruik. Op 12 december 2014 werden aanvullende aanklachten tegen hem ingediend, waaronder verduistering en valsheid in geschrifte. Als hij voor deze aanklachten wordt veroordeeld, kan hij tot twaalf jaar gevangenisstraf worden veroordeeld. De heer Jafarov en zijn verdedigingsteam ontkennen met klem alle aanklachten die tegen hem zijn ingebracht.

Tijdens de eerste hoorzittingen in zijn proces werd de heer Jafarov in een metalen kooi geplaatst. Hij werd op eigen verzoek uit de kooi vrijgelaten, omdat dit zijn vermogen om met zijn advocaten te communiceren belemmerde. De rechtbank heeft tot nu toe tien getuigen gehoord. Hoewel de Aanklager een aantal van deze personen als slachtoffers beschouwde in de zaak tegen de heer Jafarov, verklaarden de getuigen dat zij zich niet slachtoffer voelden door de verdachte en dat zij geen claims tegen hem hebben. Volgens hun getuigenissen betaalde de heer Jafarov hen regelmatig en voldeed alle financiële documentatie aan de wettelijke vereisten van Azerbeidzjan. De verdachte weigerde tijdens het proces te getuigen, met het argument dat de aanklachten tegen hem onduidelijk waren en dat verdere uitleg nodig was voordat hij commentaar kon geven op zijn zaak. Tijdens het proces benadrukten de beklaagde en een van de getuigen dat zij het Ministerie van Justitie op de hoogte hadden gesteld van de verkiezing van de heer Jafarov tot hoofd van de Legal Awareness and Protection Society. Het ministerie van Justitie heeft echter nooit een officieel antwoord gegeven. Verweerder heeft vervolgens uitgelegd dat hij de ontvangen subsidies niet als natuurlijke persoon registreerde, omdat daartoe geen wettelijke verplichting bestond. De volgende hoorzitting in de zaak van de heer Jafarov zal plaatsvinden op 12 maart 2015.

Waarnemers die het proces van de heer Jafarov monitoren, hebben dezelfde procedurele schendingen opgemerkt als die welke zijn opgemerkt in de zaak van de heer Aliyev. De eerste betreft de metalen kooi waarin verzoeker werd vastgehouden. Het kan niet genoeg benadrukt worden dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in zijn uitspraak van 17 juli 2014 (Svinarenko en Slyadnev tegen Rusland), oordeelde dat deze praktijk neerkomt op een onmenselijke en vernederende behandeling. Bovendien heeft zij in haar uitspraak van 19 april 1993 (Kraska tegen Zwitserland), oordeelde het EHRM dat de nationale rechtbanken de verantwoordelijkheid dragen voor het naar behoren onderzoeken van de door de partijen aangevoerde argumenten, argumenten en bewijsmateriaal. Handelen in strijd met deze beginselen kan leiden tot een schending van het recht op een eerlijk proces, zoals vastgelegd in artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het lijkt erop dat de verdachte en zijn advocaten de mogelijkheid zijn ontnomen om het door de aanklager aangevoerde bewijsmateriaal effectief aan te vechten. Dit roept twijfels op over de naleving van het beginsel van wapengelijkheid.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending