Verbind je met ons

China

'Nieuwe energievoertuigen overschreden in 120,000 de 2014'

DELEN:

gepubliceerd

on

20140903083011823Door Song Shengxia

China heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de ontwikkeling van nieuwe-energievoertuigen door tegen eind 120,000 ruim 2014 nieuwe-energieauto's op de weg te hebben gezet, aldus de minister van Wetenschap en Technologie van het land.

Als resultaat van een reeks beleidsmaatregelen van de Staatsraad om de ontwikkeling van nieuwe-energievoertuigen te ondersteunen, zijn veel van de onderzoeks- en ontwikkelingsvooruitgang op dit gebied in productie gebracht, zei Wan Gang, minister van Wetenschap en Technologie, op een persconferentie in de marge van de lopende nationale wetgevende zitting.

Volgens Wan bedroeg het totale aantal nieuwe-energievoertuigen eind 120,000 de 2014 en werden er vorig jaar bijna 80,000 nieuwe-energievoertuigen verkocht.

Zijn opmerkingen volgden op de onthulling van een plan in februari door het ministerie van Wetenschap en Technologie, waarin werd benadrukt dat China zal proberen een complete industriële keten op te bouwen en tegen 5 vijf miljoen nieuwe-energievoertuigen op de weg te zetten.

“Het doel om tegen 5 vijf miljoen nieuwe-energievoertuigen te hebben, is zeer ambitieus. Gezien wat er tot nu toe is bereikt, blijft de sector nog steeds ver achter bij dat doel”, vertelde Zeng Zhiling, algemeen directeur van LMC Automotive Consulting in Shanghai, aan de krant. Global Times.

China heeft een handvol beleidsmaatregelen uitgevaardigd om de verkoop van nieuwe-energievoertuigen aan te moedigen.

advertentie

De verkoop van nieuwe-energievoertuigen is sinds de tweede helft van 2014 sterk geweest, na de aankondiging van de regering om in augustus af te zien van de aanschafbelasting voor nieuwe-energievoertuigen.

In december kondigde het ministerie van Financiën aan dat het de subsidies voor nieuwe-energievoertuigen zou verlengen tot 2020. Verschillende vooraanstaande steden, waaronder Peking en Shanghai, hebben ook een gunstig kentekenbeleid voor nieuwe-energievoertuigen ingevoerd.

Ondanks het gunstige beleid van de overheid heeft het gebrek aan laadinfrastructuur ervoor gezorgd dat consumenten minder bereid zijn om een ​​puur elektrisch voertuig te bezitten.

Xu Heyi, president van China's toonaangevende autofabrikant BAIC Group en plaatsvervanger van het Nationale Volkscongres, zei in een paneldiscussie dat de focus van de ontwikkeling van de sector nieuwe energievoertuigen nu ligt op het bouwen van oplaadfaciliteiten. (People's Daily en Global Times)

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending