Verbind je met ons

Energie

Bekijk uit Armenië: Europarlementariërs en Oost-Europese parlementsleden om nieuwe politieke landschap overzien

DELEN:

gepubliceerd

on

HeidiParlementaire reacties op radicale veranderingen in de oostelijke buurlanden van de EU, gedreven door Russische agressie in Oekraïne maar ook door EU-associatieovereenkomsten met Oekraïne, Moldavië en Georgië, zullen deze week worden besproken door EP-leden en parlementsleden van de landen van het Oostelijk Partnerschap tijdens de vierde gewone zitting van de Euronest Parlementaire Vergadering in Yerevan, Armenië.

"Tijdens de zes jaar dat het Oostelijk Partnerschap bestaat, is de politieke context veranderd, met name als gevolg van de Russische agressie in Oekraïne. We moeten nadenken over nieuwe vormen van samenwerking, zoals op het gebied van energiezekerheid, wat een probleem is voor zowel de EU als haar partners in het oosten. De huidige reflectie van de EU over haar energie-unie zou daartoe kansen kunnen bieden", aldus Heidi Hautala, covoorzitter van de Euronest-vergadering (foto) (Groenen, FI).

"De besprekingen in Yerevan - zowel formeel als informeel - zullen vorm geven aan de gezamenlijke boodschap die de EU en de parlementen van haar oosterburen zullen sturen naar de top in Riga in mei, waar historische nieuwe beslissingen over de toekomst van de regio zullen worden genomen", voegde ze eraan toe.

Naast het opstellen van een boodschap voor de top van het Oostelijk Partnerschap in Riga (Letland), moeten EP-leden en parlementsleden van de parlementen van Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Moldavië en Oekraïne een gemeenschappelijk standpunt innemen over de Russische agressie in Oekraïne.

De parlementsleden zullen ook het gebruik van de financiële hulp van de EU, de voortgang van de hervormingen in de landen van het Oostelijk Partnerschap en de uitvoering van de met de EU ondertekende associatieovereenkomsten bespreken.

Andere agendapunten zijn samenwerkingsprojecten op het gebied van wegen, spoorwegen en energie en interculturele dialoog om samenlevingen in het oosten en westen van Europa dichter bij elkaar te brengen.

Commissie buitenlandse zaken

advertentie

Programma van de EuroNest-sessie in Yerevan 16-18 maart

EuroNest-website

EP-studie: Het Oostelijk Partnerschap na vijf jaar: tijd voor grondige heroverweging

Persbericht: Europees Parlement ratificeert associatieovereenkomst EU-Oekraïne (16-09-2014)

Persbericht: Europees Parlement keurt associatieovereenkomst EU-Georgië goed (18-12-2014)

Persbericht: Europees Parlement steunt associatieovereenkomst EU-Moldavië (13-11-2014)

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending