Verbind je met ons

EU

Terrorismebestrijding samenwerking met de Arabische Liga moet de fundamentele rechten te respecteren

DELEN:

gepubliceerd

on

EGYPTE-ISRAËL-PALESTIJNSE-VREDE-ARABISCHHet Parlement prees de samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding tussen de EU en de Liga van Arabische Staten in een stemming op donderdag (12 maart), maar benadrukte dat dit de rechtsstaat, de mensenrechten en de grondrechten niet in gevaar mag brengen. Het onlangs ondertekende memorandum van overeenstemming tussen de twee organisaties moet openbaar worden gemaakt, voegde het eraan toe.

Terrorisme vormt een directe bedreiging voor alle landen en alle mensen, ongeacht hun etnische achtergrond, religie of overtuiging. Het kan alleen effectief worden bestreden door een wereldwijde alliantie, in volledige overeenstemming met het internationaal recht, de fundamentele waarden en internationale mensenrechtennormen, aldus de leden van het Europees Parlement.

Terrorismebestrijding is geen excuus om rechten te schenden

Antiterrorismemaatregelen mogen nooit worden misbruikt om legitieme afwijkende meningen te onderdrukken, of om de universele mensenrechten van mensen te schenden, benadrukken de leden van het Europees Parlement. Ze roepen de EU op om duidelijke waarborgen in haar samenwerking met derde landen in te bouwen, om ervoor te zorgen dat zij de onderdrukking van legitieme organisaties en individuen niet ondersteunt of legitimeert.

Om een ​​behoorlijk democratisch en gerechtelijk toezicht te waarborgen, vragen de leden van het Europees Parlement ook dat het onlangs ondertekende memorandum van overeenstemming tussen de Europese Dienst voor extern optreden en het secretariaat-generaal van de Liga van Arabische Staten over samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding openbaar wordt gemaakt.

Terrorisme bij de wortel aanpakken

Jihadistisch terrorisme is een belangrijke oorzaak van de terroristische dreiging van vandaag in de EU en de Arabische staten, aldus leden van het Europees Parlement. Ze benadrukken de noodzaak om de onderliggende factoren van radicalisering aan te pakken en een alomvattende aanpak te volgen bij de bestrijding van terrorisme. Terrorismebestrijdingsmaatregelen kunnen niet effectief werken zonder de nauwe samenwerking van de landen van herkomst, voegen ze eraan toe.

advertentie

Mensenrechtensamenwerking met de Arabische Liga

De tekst benadrukt het belang van samenwerking tussen de EU en de Liga van Arabische Staten om alle mensenrechten voor iedereen te bevorderen, te beschermen en te handhaven. Het roept ook de Arabische landen en de EU-lidstaten op om religieuze minderheden in de Arabische wereld te beschermen en volledige uitvoering te geven aan de EU-richtlijnen voor de bevordering en bescherming van de vrijheid van godsdienst of overtuiging.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending