Verbind je met ons

EU

Geen megatrucks op Britse wegen nadat conservatieven Britse vrijstelling hebben verkregen

DELEN:

gepubliceerd

on

megatruckThere will be no ‘mega-trucks’ on Britain’s roads thanks to decisive action by the Conservative Transport Spokesman in the European Parliament, Jacqueline Foster MEP.

De Europese Commissie wilde de regels over de grootte van vrachtwagens in de hele EU harmoniseren, waardoor er op de Britse wegen vrachtwagens van 80 meter lang zouden kunnen verschijnen met een gewicht tot 60 ton.

Nadat de conservatieven echter zorgen hadden geuit, werd overeengekomen dat Groot-Brittannië zou worden vrijgesteld, wat betekent dat de Britse regering zal blijven beslissen over de grootte van de voertuigen die op onze wegen zijn toegestaan.

Foster, deputy leader of Britain’s Conservative MEPs, said: “We weren’t at all happy with the Commission’s initial proposals – they did not take into account the highly urbanized road network in many parts of the UK, which would have seen mega-trucks hurtling through our towns and cities. I am very pleased that we have secured this exemption, which means the UK Parliament, and not the European Commission, will decide on what is best for Britain’s roads.”

Conservatieven hebben er ook voor gezorgd dat er hier ook geen beperkingen op de voertuighoogte zullen worden ingevoerd, die vrachtvervoerders tussen Groot-Brittannië en de Republiek Ierland zwaar zouden hebben getroffen. De nieuwe regels beperken de hoogte van vrachtwagens tot vier meter, maar volgens het amendement van mevrouw Foster blijft voor vrachtwagens die tussen Groot-Brittannië en de Republiek rijden de bestaande limiet van 4.65 meter gehandhaafd.

Conservatieven steunden echter plannen die fabrikanten verplichten de bestuurderscabines van vrachtwagens veiliger te maken. Tegen 2022 zullen de nieuwe ontwerpen bijdragen aan het elimineren van dode hoeken voor vrachtwagenchauffeurs – een groot probleem voor fietsers en voetgangers.

Foster said: “The new cabs will reduce risk to pedestrians and cyclists and the industry has been given seven years to adapt and implement their designs, without having to scrap fleets of brand new lorries.”

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending