Liberiaanse president: "In 10 jaar willen we de helft van alle presidenten aan vrouwelijke zijn '

Ellen Johnson SirleafLiberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf (foto) riep op tot meer onderwijs voor meisjes en schetste haar plannen om haar land Ebola-vrij te maken door 15 april in een interview ter gelegenheid van haar bezoek aan het Parlement. Op 4 maart ontmoette Johnson Sirleaf EP-voorzitter Martin Schulz en nam ook deel aan een vergadering met betrekking tot de Paritaire Parlementaire Vergadering ACS-EU. Ze vond ook tijd om ons te vertellen over de strijd van haar land tegen Ebola en haar boodschap voor de Internationale Vrouwendag van dit jaar.

Wat is de huidige situatie met betrekking tot Ebola in Liberia?

Vandaag zijn er geen nieuwe gevallen geweest voor een periode van zeven tot tien dagen. We hebben het gevoel dat we de nodige maatregelen hebben getroffen. Maar we weten ook dat we niet zelfvoldaan kunnen zijn en dat Liberia niet volledig vrij is van Ebola totdat de andere twee getroffen landen een vergelijkbaar succes hebben en we het aantal gevallen tot nul kunnen terugbrengen. We hopen dit binnen zestig dagen te bereiken. Ons doel is 15 april.

Daarnaast gaan we economisch herstel in ons regionale programma brengen, omdat al onze economieën zijn getroffen door Ebola. Die programma's omvatten niet alleen het bouwen van ons gezondheidszorgsysteem, maar ook onze infrastructuur, onderwijs en landbouw. De particuliere sector wordt een belangrijke doelstelling van ons economisch herstel.

Dit weekend markeren we International Women's Day en het hoofdthema van het Parlement dit jaar is het versterken van vrouwen en meisjes door middel van onderwijs. Wat is jouw mening hierover als vrouw en als president van Liberia?

Ik ben een zeer sterke pleitbezorger van de opvoeding van meisjes. Toen ik in januari mijn boodschap aan ons parlement gaf, zei ik dat de regering een beleid gaat formuleren dat gratis onderwijs zal geven aan al onze meisjes naar de middelbare school, omdat het vasthouden van meisjes in het onderwijs na de middelbare school altijd een probleem is. Als onderdeel van de vieringen voor Internationale Vrouwendag zal ik pleiten voor meer steun voor de opleiding van meisjes en ik geloof dat mijn eigen ervaring een goed voorbeeld is.

Hoeveel meer vrouwelijke presidenten zou je graag zien in de komende jaren?

In het volgende jaar, als we er twee of drie kunnen krijgen, zou ik gelukkig zijn. Maar over tien jaar willen we dat de helft van alle presidenten in de wereld vrouw is.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Ebola, EU, Europese Commissie, Europees parlement, Supplementen, Politiek, Vrouwenrechten, Wereld

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Linkermenupictogram