Verbind je met ons

Conflicten

Europa worstelt nog steeds met belemmeringen voor economische vrijheid

DELEN:

gepubliceerd

on

Economische vrijheidEurope still struggles with a variety of policy barriers to dynamic economic expansion according to James M. Roberts, Research Fellow at Washington DC’s Heritage Foundation. In cooperation with the Brussels-based New Direction think-tank he launched the “2015 Index of Economic Freedom”. The launch was attended by a large number of MEPs, European officials and policy analysts.

Geoffrey Van Orden MEP, President of New Direction, commented: “In its 21st year the Heritage Index continues to demonstrate its importance in highlighting the continuing struggle for economic freedom. Despite a marked increase in the average score since the Index began, an estimated 60% of the world’s population live without economic freedom and we must continue to fight against corruption and inequality. As Europe continues to struggle with the consequences of the recession, Britain has a notably strong improvement– a reflection of its strong economic policy, which other parts of the continent would do well to follow. The impact of a legacy of the British rule of law was evident from the fact that the top four countries on the Index have that heritage.”

Roberts wees op bevindingen in de Index of Economic Freedom 2015, die jaarlijks wordt gepubliceerd door The Wall Street Journal en The Heritage Foundation, waaruit blijkt dat de groei van de overheidsuitgaven gedeeltelijk verantwoordelijk is voor het belemmeren van zelfs reeds lang bestaande vrijemarktinstellingen.

“Europese economieën worstelen nog steeds met zelfopgelegde beleidsbarrières, en het is niet verwonderlijk dat ze bijna zeven jaar na de financiële crisis hun volledige potentieel nog niet hebben gerealiseerd.” zei Roberts. “Er is een solide basis, inclusief een sterke rechtsstaat en weinig corruptie, om meer welvarende samenlevingen op te bouwen op basis van economische vrijheid. Maar de Europeanen moeten extra moeite doen om onhoudbare overheidsuitgaven en belastingen aan te pakken als ze stagnerende groeiniveaus en economische vrijheid een vliegende start willen geven.”

De score van de regio ligt nog steeds boven het wereldgemiddelde, maar de bevindingen van de index geven aan dat "toenemende belasting- en arbeidsdruk, samen met hoge overheidsuitgaven en marktverstorende subsidies, hebben geleid tot stagnerende groei en toenemende schulden", eraan toevoegend dat "er een ernstige behoefte is om bezuinigen.”

The Europe region includes 43 countries graded by the 2015 Index of Economic Freedom. Switzerland continues to be the only wholly “free” economy in the region according to the Index’s criteria, with a score of 80.5. Nine of the world’s 20 freest countries are in Europe, and the vast majority of the region’s countries are considered at least “moderately free.”   Europe has three “mostly unfree” economies — (Moldova, Greece, and Russia) —and two “repressed” economies: (Ukraine and Belarus).

Several European countries had noticeable changes. Emerging from its sovereign debt crisis Portugal recorded the highest score improvement of 1.8 — followed by Lithuania, which moved up 1.7 points. Poland, Croatia, Montenegro and Bulgaria also were among the world’s 10 most-improved countries. Meanwhile, Estonia rose by a dramatic three places in the 2015 Index rankings, becoming the first former Soviet country to crack the top ten.

advertentie

Maar de staatsschuldencrisis blijft sommige landen treffen. Griekenland zakt verder weg in de categorie "grotendeels onvrij", met een verlies van 1.7 punten. Slovenië, dat in 2013 dicht bij een reddingsoperatie van de EU kwam, kende de grootste daling van alle Europese landen met een daling van 2.4 punten.

Over het geheel genomen kampt de Europese regio nog steeds met een verscheidenheid aan beleidsbelemmeringen voor dynamische economische expansie, zoals te beschermende en dure arbeidsregelingen, hogere belastingdruk, verschillende marktverstorende subsidies en aanhoudende problemen bij het beheer van de overheidsfinanciën als gevolg van jarenlange uitbreiding van de publieke sector.

Het resultaat is een stagnerende economische groei, die de druk van begrotingstekorten en oplopende schulden heeft verergerd. In veel landen in de regio zijn doortastende beleidsmaatregelen nodig om op de uitgaven te bezuinigen. Waar dergelijke maatregelen zijn genomen, is vooruitgang zichtbaar. Drie Baltische economieën (Estland, Litouwen en Letland) zijn op weg naar meer economische vrijheid. Deze jonge vrijemarktdemocratieën hebben na de wereldwijde financiële onrust ernstige recessies overwonnen en hebben hun openheid voor mondiale markten en concurrentie behouden, hervormingen van de regelgeving nagestreefd en de omvang van hun regeringen verkleind. Elk is sinds 2012 elk jaar gestegen in de Index-ranglijst en presteerde beter dan veel oudere leden van de Europese Unie, zoals Spanje, Portugal, Frankrijk en Italië.

Hong Kong en Singapore eindigden voor het 21e achtereenvolgende jaar op de eerste en tweede plaats in de ranglijst, hoewel slechts twee tienden van een punt tussen hun totaalscores liggen. Nieuw-Zeeland, dat vorig jaar bijna een volledige verbetering boekte, schoof twee slots op en heroverde de derde plaats op de ranglijst, en presteerde beter dan Australië (4e) en Zwitserland (5e).

37 landen, waaronder Taiwan, Israël, Polen en Colombia, behaalden hun hoogste indexscores ooit. Van de 178 gerangschikte landen verbeterden de scores voor 101 landen en daalden voor 73.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending