Verbind je met ons

Conflicten

Immigratiedetentie in het VK: 'Duur, ineffectief en onrechtvaardig'.

DELEN:

gepubliceerd

on

kampveldEen 'mijlpaal'-rapport van een Britse parlementaire groep met meerdere partijen concludeert dat immigratiedetentie in het VK 'duur, ineffectief en onrechtvaardig' is.

 Het heeft aanbevolen dat de volgende Britse regering een maximale tijdslimiet van 28 dagen invoert voor de tijdsduur dat iemand in vreemdelingenbewaring kan worden vastgehouden.

De oproep volgt op een gezamenlijk onderzoek naar het gebruik van immigratiedetentie in het VK door de APPG on Refugees en de APPG on Migration.

Het panel, dat bestond uit een voormalige kabinetsminister, een voormalige hoofdinspecteur van gevangenissen en een voormalige wetsdienaar, heeft het bewijsmateriaal gedurende acht maanden in overweging genomen.

 Drie panelleden bezochten de Zweedse Migratiedienst om met ambtenaren en parlementariërs de rol van detentie in het Zweedse immigratiesysteem te bespreken.

Het onderzoekspanel concludeert dat de handhavingsgerichte cultuur van het ministerie van Binnenlandse Zaken ertoe leidt dat de officiële richtlijnen, die stellen dat detentie spaarzaam en zo kort mogelijk moet worden gebruikt, niet worden gevolgd, met te veel gevallen van onnodige detentie tot gevolg.

Het panel beveelt de Britse regering aan om te leren van de beste praktijken in het buitenland waar alternatieven voor detentie worden gebruikt, "die niet alleen individuen in staat stellen om in de gemeenschap te wonen, maar die de regering ook in staat stellen de immigratiecontrole te handhaven tegen veel lagere kosten voor de staat. ."

Het panel betoogt dat het beroven van een persoon van zijn vrijheid met het oog op immigratiedetentie een absoluut laatste redmiddel moet zijn en alleen moet worden gebruikt om verwijdering te bewerkstelligen.

De in Brussel gevestigde Jesuit Refugee Service in Europe zei dat het de bevindingen van het rapport steunt en roept op om de belangrijkste aanbevelingen op te volgen.

Alternatieven voor detentie moeten worden gebruikt, zegt het, terwijl een maximale detentietijd van 28 dagen het menselijk leed aanzienlijk zou verminderen.

advertentie
 "We verwelkomen dit rapport zeer", zegt Jean-Marie Carrière, directeur van JRS Europe.

"We proberen in veel Europese landen kwetsbare gedwongen migranten te helpen die in gevangenisachtige omstandigheden worden vastgehouden en het is zeer bemoedigend om zo'n hoogstaand rapport te lezen dat alternatieven voor detentie aanbeveelt."

 In de meeste gevallen is het niet nodig, stelt het, om asiel op slot te doen zoekers tegen zulke hoge kosten in zowel economische als menselijke termen.

"Als detentie noodzakelijk wordt geacht, is het juist dat er een tijdslimiet wordt ingevoerd en 28 dagen zou een enorme verbetering zijn ten opzichte van de huidige situatie van onbeperkte detentie. Het VK is het enige land in de EU dat mensen onbeperkt vasthoudt - in sommige gevallen gedurende meerdere jaren. "

 "JRS dringt er bij de Britse regering sterk op aan om de aanbevelingen van het rapport zo snel mogelijk uit te voeren en zo asiel te verlenenop zoek naar meer waardigheid en rechtvaardigheid."

 JRS UK-directeur Louise Zanré zegt: "Het rapport erkent dat er een noodzaak is om de onderliggende cultuur achter het gebruik van detentie in het VK te veranderen. De aanbevelingen rond tijdslimiet en herziening zullen de onrechtvaardigheid herstellen van de gruwelijke effecten van het huidige systeem op een gedetineerde iemands leven en welzijn.”
De partijoverkoepelende groep onderzocht 182 schriftelijke bewijsinzendingen van het maatschappelijk middenveld
waaronder een van JRS UK.
Deze inzending benadrukte de onbepaalde aard van detentie in het VK als een van de ergste aspecten.
"De angst die dit veroorzaakt is acuut, vooral omdat gedetineerden niet weten of ze uiteindelijk zullen worden vrijgelaten in het VK of worden gedeporteerd", zegt JRS.
De inzending citeerde JRS-onderzoek in 23 Europese landen waaruit bleek dat detentie de fysieke en mentale gezondheid verslechtert van bijna iedereen die het meemaakt.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending