Verbind je met ons

Drugs

Gepersonaliseerde geneeskunde, diagnostiek en het grote 'waarde'-debat

DELEN:

gepubliceerd

on

EAPMBy Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) Uitvoerend directeur Denis Horgan

Patiënten zijn overweldigend voorstander van het gebruik van cutting-edgeBy Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) Uitvoerend directeur Denis Horgan begeleidende diagnostiek die hen kan vertellen welke ziekten ze hebben en in de toekomst kunnen krijgen, en wat de beste manier is om ze te behandelen, terwijl betalers en wetgevers veel voorzichtiger zijn bij het afwegen van kosten tegen 'waarde'.

Dit werd duidelijk op een drukke en constructieve woensdag deze week (25 februari), toen de European Alliance for Personalised Medicine – EAPM – twee drukbezochte workshops op hoog niveau organiseerde, dicht bij de Brusselse zetel van het Europees Parlement, in aanwezigheid van van een Europese commissaris, verschillende EP-leden en belanghebbenden uit het hele gezondheidsspectrum.

Een ochtendbijeenkomst was gericht op percepties van de waarde van diagnostiek, terwijl een latere bijeenkomst enkele aspecten behandelde van waar gepersonaliseerde geneeskunde naartoe gaat in de EU, waar het moet zijn en hoe het daar kan komen.

Onder de sprekers en aanwezigen bij de twee bijeenkomsten waren Phil Hogan, Europees commissaris namens de Commissie - in het bijzonder commissaris Vytenis Andriukaitis - David Byrne, voormalig EU-commissaris voor Gezondheid plus EP-leden Cristian Busoi, Philippe De Backer, Sirpa Pietikäinen, Elisabeta Gardini en Alojz Peterle en vertegenwoordigers van het European Institute of Oncology, het Access Partnership, de European Federation of Nurses Associations, Astra Zeneca; EDMA, de European Association of Urology, Europa Uomo, de Bulgaarse Nationale Patiëntenorganisatie en de National Health Service of Scotland.

Companion diagnostics zijn complex maar cruciaal voor het juiste voorschrijven van gepersonaliseerde therapieën. Gepersonaliseerde gezondheidszorg is een snelgroeiend vakgebied dat tot doel heeft de juiste behandeling op het juiste moment aan de juiste patiënt te bieden.

Companion diagnostics helpt artsen en patiënten om een ​​behandeling te kiezen of zelfs uit te sluiten en helpt bij de keuze tussen verschillende therapeutische strategieën.

advertentie

De workshop presenteerde de verschillende standpunten - deels verkregen uit een EAPM-enquête onder alle belanghebbenden onder patiënten - als onderdeel van een kritische discussie over de toekomst van toegang tot en innovatie van companion diagnostics in Europa.

De aanwezigen hoorden dat om 'waarde' te begrijpen, men eerst een product moet begrijpen en moet overwegen wat het kan bieden, afgewogen tegen de kosten en andere overwegingen. Deze in-vitrodiagnostische tests geven medische professionals essentiële informatie over de waarschijnlijkheid dat een patiënt reageert op of profiteert van een specifieke behandeling.

Er is een reden waarom de uitdrukking "voorkomen is beter dan genezen" zo bekend is - en gepersonaliseerde geneeskunde levert een grote bijdrage aan de aanpak hiervan. EAPM is van mening dat eerdere diagnostiek en eerdere behandeling veel voordelen heeft, waaronder fiscale, want hoewel de kosten een groot probleem zijn - en er zijn belangrijke vragen over de kosteneffectiviteit van nieuwe en zelfs bestaande behandelingen - zal betere diagnostiek de zorg verlichten systemen en leiden tot een gezonder en dus welvarender Europa.

De afgelopen jaren heeft EAPM met haar leden samengewerkt om patiënten, betalers, beleidsmakers, de academische wereld en de industrie te betrekken bij het onderzoeken van verschillende benaderingen van waardebepaling.

De Alliantie is van mening dat de argumenten voor preventie als behandeling – en ook voor behandeling als preventie – overweldigend zijn in een Europa dat worstelt met de eisen die een bevolking van 500 miljoen mensen stelt aan de gezondheidszorg.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending