Verbind je met ons

Defensie

President Juncker benoemt Michel Barnier tot speciaal adviseur voor het Europese defensie- en veiligheidsbeleid

DELEN:

gepubliceerd

on

Persconferentie van José Manuel Barroso en Michel Barnier over de Single Market ActVandaag heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, Michel Barnier (foto) benoemd tot speciaal adviseur voor het Europese defensie- en veiligheidsbeleid.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zei: “Toen deze Commissie aantrad, zeiden we dat we moeten werken aan een sterker Europa als het gaat om veiligheids- en defensiekwesties. Ja, Europa is vooral een 'zachte macht'. Maar zelfs de sterkste zachte machten kunnen op de lange termijn niet zonder tenminste enige geïntegreerde defensiecapaciteit. Michel Barnier heeft ruime ervaring op het gebied van defensie en veiligheid en is de juiste man om mij en ook de hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Federica Mogherini te adviseren over deze belangrijke zaken voor de toekomst van Europa.”

Barnier was Europees commissaris in de commissies Prodi (1999-2004) en Barroso II (2010-2014). In 2001 was hij voorzitter van de Werkgroep Europese Defensie als lid van het Praesidium van de Conventie over de Toekomst van Europa. Hij was minister van Buitenlandse Zaken in de Franse regering (2004-2005). In 2006 presenteerde Barnier, optredend als speciaal adviseur van de toenmalige Commissievoorzitter José Manuel Barroso, een rapport aan de Europese Raad waarin hij de oprichting van een Europese civiele beschermingsmacht voorstelde. In de Barroso II-commissie was hij een van de leiders van de 'Defensie' Task Force en hield hij toezicht op de mededeling van de Europese Commissie over de Europese defensiemarkten die in september 2014 aan de Europese Raad werd gepresenteerd.

In zijn nieuwe rol zal Barnier, als zijn eerste taak, met name helpen bij de voorbereiding van de bijdrage van de voorzitter van de Europese Commissie aan de werkzaamheden van de Europese Raad op het gebied van het Europese defensiebeleid.

Achtergrond

Speciale adviseurs verlenen rechtstreekse bijstand aan de leden van de Commissie. De Commissie kan, op grond van hun bijzondere kwalificaties en niettegenstaande een betaalde baan in een andere hoedanigheid, speciale adviseurs aanstellen om een ​​van de Europese instellingen regelmatig of voor een bepaalde periode bij te staan. De functie die Barnier vervult voor voorzitter Juncker is een parttimefunctie en wordt niet beloond.

Voor meer informatie:

advertentie

De politieke beleidslijnen van president Juncker: een sterke mondiale speler

Regels voor speciale adviseurs

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending