Verbind je met ons

Economie

Investeringsplan: Nog voor de zomer groen licht voor MKB-financiering

DELEN:

gepubliceerd

on

Katainenna een beslissing door de Raad van Gouverneurs van de Europese Investeringsbank (EIB) vandaag (17 februari) zouden kleine en middelgrote bedrijven (KMO's) in heel Europa moeten kunnen profiteren van de eerste fondsen uit het nieuwe Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) vóór de zomer.

Het baanbrekende besluit dat vandaag door de Raad van Gouverneurs van de EIB is genomen, zal de voorfinanciering van MKB-projecten die verband houden met het Investeringsplan voor Europa vóór de zomer mogelijk maken.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie, Jyrki Katainen (foto), verantwoordelijk voor Banen, Groei, Investeringen en Concurrentievermogen en die de uitvoering van het Investeringsplan aanstuurt, nam deel aan de vergadering van de Raad van Gouverneurs van de EIB en verwelkomde het besluit: "Dit is een geweldige dag voor de Europese Dit nieuws van de EIB betekent dat kleine en middelgrote bedrijven met een tekort aan geld en innovatieve midcaps in heel Europa tegen de zomer zouden kunnen profiteren van een injectie van het broodnodige kapitaal. We hebben gezegd dat we willen helpen Europa weer te laten investeren. en vandaag doen we precies dat."

Het geld kan beschikbaar worden gesteld aan het MKB door het Europees Investeringsfonds (EIF), onderdeel van de EIB-Groep, dat het risico zal dekken van transacties met intermediairs die aanvullende financiering verstrekken aan het MKB en kleine midcaps totdat het belangrijkste EFSI operationeel is. . Het EFSI – dat de kern vormt van het investeringsplan – zou uiterlijk september 2015 operationeel moeten zijn. Infrastructuurprojecten kunnen ook profiteren van soortgelijke voorfinancieringsregelingen voordat het EFSI volledig is opgezet, maar later dan kmo's.

volgende stappen:

De belangrijkste maatregelen bij de uitvoering van het Investeringsplan zijn als volgt:

  • Met de sterke politieke wil van alle EU-instellingen is het de bedoeling om de ontwerp-EFSI-verordening uiterlijk in juli 2015 aan te nemen, zodat het EFSI uiterlijk in september 2015 kan worden opgericht en er geld kan gaan stromen naar bijvoorbeeld infrastructuurinvesteringen. in de transportsector, de digitale sector, de telecomsector, maar ook in ziekenhuizen en scholen tegen het najaar.
  • De werkzaamheden aan de andere delen van het investeringsplan, waaronder het opzetten van een transparante projectenpijplijn van Europese investeringsmogelijkheden en een Europese investeringsadvieshub (EIAH), worden versneld uitgevoerd om ervoor te zorgen dat deze gereed zijn tegen de tijd dat het EFSI actief is .
  • Het werkprogramma van de Commissie voor 2015 heeft een ambitieuze agenda opgesteld om regelgevende belemmeringen voor investeringen weg te nemen en de eengemaakte markt te versterken. Als eerste belangrijke stap in de context van het wegnemen van belemmeringen en het vergroten van de toegang tot financiering, met name voor het MKB, is de Commissie van plan binnenkort een Groenboek over de Kapitaalmarktenunie aan te nemen, waarmee een openbare raadpleging van alle belanghebbenden wordt gelanceerd.

Achtergrond

advertentie

De Raad van Gouverneurs van de EIB bestaat uit ministers die door elk van de 28 lidstaten zijn aangewezen, meestal ministers van Financiën.

Als gevolg van de economische en financiële crisis is het investeringsniveau in de EU sinds de piek in 15 met ongeveer 2007% gedaald. Er bestaat financiële liquiditeit in het bedrijfsleven. De onzekerheid over de economische vooruitzichten en de hoge publieke en private schulden in delen van de EU belemmeren echter de investeringen.

Dat is de reden dat voorzitter Juncker het investeringsplan voor Europa tot zijn eerste prioriteit heeft gemaakt en het op 26 november 2014 na iets meer dan drie weken in functie heeft gepresenteerd. Het plan zal in de hele Europese Unie minstens 315 miljard euro aan particuliere en publieke investeringen mobiliseren. Dit zal vooral strategische investeringen ondersteunen, zoals in breedband- en energienetwerken, maar ook in kleinere bedrijven met minder dan 3000 werknemers.

Meer informatie over het EU-investeringsplan:

Website

Persbericht over het EFSI

LinkedIn

Twitter

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending