Verbind je met ons

Conflicten

De EU maakt 212 miljoen euro vrij om gezondheidszorg, onderwijs en andere sociale basisvoorzieningen voor het Palestijnse volk te verzekeren

DELEN:

gepubliceerd

on

Federica MogheriniDe Europese Unie heeft de eerste tranche van haar financiële steun voor 2015 vrijgegeven aan de Palestijnse Autoriteit en aan de United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA), voor een totaalbedrag van 212 miljoen euro. Deze nieuwe financiering zal bijdragen aan het leveren van essentiële basisdiensten zoals onderwijs, gezondheidszorg en sociale diensten aan het Palestijnse volk.

Hoge vertegenwoordiger/vicepresident Federica Mogherini (foto) onderstreepte: “Een effectieve Palestijnse Autoriteit, die zich inzet voor geweldloosheid en een vreedzame oplossing van het conflict, is een sleutelelement voor het vredesproces in het Midden-Oosten op weg naar een tweestatenoplossing. blijven de Palestijnse Autoriteit steunen bij het consolideren en uitbreiden van de belangrijke resultaten die zij heeft bereikt met onze steun bij het opbouwen van de instellingen en infrastructuur van een toekomstige Palestijnse staat."

Commissaris voor Nabuurschaps- en Uitbreidingsonderhandelingen Johannes Hahn merkte op: “De EU blijft zich inzetten voor de tweestatenoplossing en zal daarom de Palestijnse Autoriteit blijven steunen bij haar inspanningen voor staatsopbouw en bij het leveren van fundamentele sociale diensten. Onze steun blijft de snelste en meest effectieve manier om financiering te verstrekken aan de Palestijnen, inclusief degenen die in Gaza wonen, in een moment van ernstige moeilijkheden.”

Deze eerste tranche van € 212 miljoen bestaat uit twee componenten:

- € 130 miljoen aan directe financiële steun aan de Palestijnse Autoriteit via PEGASE.

- €82 miljoen financiële steun aan UNRWA.

PEGASE (Mécanisme Palestino-Européen de Gestion de l'Aide Socio-Economique) is het mechanisme waarmee de EU de Palestijnse Autoriteit helpt bij het opbouwen van de instellingen van de toekomstige onafhankelijke Palestijnse Staat. Door de salarissen van ambtenaren en gepensioneerden te betalen, zorgt zij ervoor dat essentiële openbare diensten blijven functioneren; daarnaast verstrekt PEGASE sociale uitkeringen aan Palestijnse huishoudens die in extreme armoede leven. Via dit financiële pakket draagt ​​de EU ook bij aan het verlichten van de schulden van de Palestijnse Autoriteit jegens de ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem en bevordert zij de hervorming van het gezondheidszorgsysteem. Ongeveer 1/3 van de totale waarde van PEGASE wordt besteed aan het betalen van salarissen, pensioenen en sociale uitkeringen in de Gazastrook.

advertentie

Via de United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) verleent de EU haar steun aan Palestijnse vluchtelingen op de Westelijke Jordaanoever, Gaza, Jordanië, Syrië en Libanon, waardoor vluchtelingenfamilies en hun kinderen naar school kunnen gaan , om medische hulp te krijgen en economisch te overleven.

 Achtergrond

Deze eerste tranche van nieuwe financiële steun aan de Palestijnse Autoriteit en aan de UNRWA maakt deel uit van het jaarlijkse hulppakket voor 2015 ter ondersteuning van het Palestijnse volk. Het wordt gefinancierd via het Europees nabuurschapsinstrument (ENI) in het kader van het Europees nabuurschapsbeleid. Het ENI is het belangrijkste financiële instrument van de EU voor steun aan Palestina[1] voor de periode 2014-2020.

De EU is een belangrijke donor van zowel de Palestijnse Autoriteit als de UNRWA en verstrekt jaarlijks ongeveer 300 miljoen euro aan het Palestijnse volk, inclusief de vluchtelingen die buiten Palestina wonen in de kampen van Jordanië, Libanon en Syrië. In 2014 bedroeg de hulp aan de Palestijnen 307 miljoen euro, inclusief aanvullende financiering voor de UNRWA om de gevolgen van de militaire operatie in Gaza het hoofd te bieden.

Het PEGASE-mechanisme werd in 2008 gelanceerd en heeft sindsdien de Palestijnse Autoriteit gesteund in haar inspanningen om de fundamentele waarden van de mensenrechten, de democratie en de rechtsstaat na te streven. In de loop der jaren is het verbeterd en verfijnd om ervoor te zorgen dat de financiering verder wordt gekoppeld aan concrete prestaties en belangrijke hervormingen van de Palestijnse Autoriteit.

Voor meer informatie: 

Bureau van de vertegenwoordiger van de Europese Unie voor de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook

Website van DG Nabuurschapsbeleid en Uitbreidingsonderhandelingen

 

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending