Verbind je met ons

Economie

Toespraak van commissaris Arias Cañete tijdens de Raad van Lissabon: Op weg naar een effectieve energie-unie

DELEN:

gepubliceerd

on

Arias CañeteDames en heren,

Het is mij een genoegen hier aanwezig te zijn en de visie van de Commissie-Juncker op het gebied van energie-efficiëntie te presenteren.

Zoals u weet, zal de Commissie de komende dagen haar voorstel voor een energie-unie presenteren. Dit project zal van cruciaal belang zijn voor het realiseren van het duurzame, concurrerende en zekere energiesysteem dat de Europese burgers en bedrijven nodig hebben. Om te slagen zal de energie-unie een collectieve exercitie moeten zijn, waarin alle onderdelen van het energiebeleid van de EU en belanghebbenden op elk niveau van de samenleving worden samengebracht.

Ons voorstel van volgende week zal een visie uiteenzetten, maar een visie is waardeloos zonder echte actie en stevige implementatie.

Daarom zal ons voorstel vergezeld gaan van een lijst met concrete maatregelen waarvoor ik, als commissaris voor energie en klimaatverandering, persoonlijk verantwoordelijk zal zijn.

Vandaag wil ik met name aandacht besteden aan de energie-efficiëntiedimensies van de energie-unie, en waarom ik denk dat we het motto "efficiëntie eerst" moeten aannemen.

Maar voordat ik inga op energie-efficiëntie - en met name op energie-efficiëntie in de industrie - wil ik kort ingaan op enkele andere belangrijke aspecten van ons voorstel.

advertentie

Allereerst zal ik beginnen met de uitdaging van energiezekerheid.

Zonder snel en daadkrachtig optreden blijven lidstaten afhankelijk van één leverancier die de verkoop van gas niet louter als een commerciële aangelegenheid, maar als een politiek wapen beschouwt.

Bovendien zal de EU afhankelijker worden van import; extra import via nieuwe pijpleidingen zoals de Southern Corridor zal worden gecompenseerd door afnemende binnenlandse productie.

Ik zie daarom de noodzaak in van concrete actie, in een vorm die onze burgers onmiddellijk zullen begrijpen en waarderen. We moeten onze relatie met onze vertrouwde partners, zoals Noorwegen, versterken door nieuwe doorvoerlanden en leveranciers zoals Turkije en Algerije te bereiken, en oude vrienden, zoals Oekraïne, en de Energiegemeenschap te steunen.

Bovendien moeten we de nodige infrastructuur bouwen om dit gas te brengen waar het het meest nodig is in de EU. Daarom zal ik een nieuwe EU-LNG-strategie voorstellen en werken aan het versnellen van andere infrastructuurprojecten.

Ten tweede moeten we ook doorgaan met de ontwikkeling van de interne energiemarkt. Er moet nog veel gebeuren als we een echt geïntegreerde markt willen bereiken.

Een burger in de ene lidstaat moet zijn of haar elektriciteit vrij en eenvoudig kunnen kopen bij een bedrijf in een andere.

Lokaal geproduceerde hernieuwbare energie moet eenvoudig en efficiënt in het net worden opgenomen.

De prijzen voor burgers moeten betaalbaar en concurrerend zijn.

En we moeten langetermijninvesteringssignalen ontwikkelen die een duurzame en concurrerende bevoorrading stimuleren.

Hoewel we veel hebben bereikt en een sterke basis hebben om op te bouwen, bestaat deze visie van een interne energiemarkt vandaag niet en zonder verandering zal het morgen ook niet gebeuren.

Ten derde op hernieuwbare energie, heeft voorzitter Juncker zich tot doel gesteld om wereldleider op dit gebied te worden of te blijven.

Voor mij betekent dit dat ik een wereldwijd expertisecentrum moet worden voor het ontwikkelen en produceren van de volgende generatie technologieën voor hernieuwbare energie. Daarvoor moeten we het beleid invoeren dat een buitengewone uitbreiding van investeringen in nieuwe, zeer concurrerende schone energie zal katalyseren. Dit is wat de doelstelling van 27% in 2030 vereist.

We hebben grote vooruitgang geboekt bij het halen van onze doelstelling van 20% in 2020, maar we hebben ook veel geleerd. Die kennis moeten we gebruiken. We moeten een interne EU-markt voor hernieuwbare energie creëren die volledig geïntegreerd is met, en vrij concurreert in, de algehele elektriciteitsmarkt. Een markt voor hernieuwbare energie die innovatie beloont en efficiëntie bevordert.

Dit zal een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van onze energiezekerheid. Het moet een motor zijn voor banen en groei. En daardoor zal het bijdragen tot betaalbare en concurrerende elektriciteitsprijzen voor onze burgers. Om deze doelstellingen te bereiken, zal de Commissie een nieuw pakket hernieuwbare energie raadplegen en voorstellen.

Ten vierde, een dimensie die essentieel is voor het bereiken van al onze doelstellingen van de energie-unie: we hebben succes nodig in onderzoek. Zonder een voorsprong op het gebied van onderzoek en technologie zullen we geen wereldleider zijn op het gebied van hernieuwbare energie. We zullen niet de energiezuinige woningen leveren die van onze burgers actieve energieconsumenten kunnen maken. We zullen niet in staat zijn echt slimme steden te bouwen, noch een leidende positie te behouden op het gebied van meer traditionele energietechnologieën en efficiënte voertuigen. Voor dit alles is een hernieuwde nadruk op onderzoek essentieel.

En ten vijfde de matiging van de vraag en energie-efficiëntie zijn naar mijn mening de gebieden die onze grootste vastberadenheid verdienen op EU-, nationaal, regionaal en individueel niveau. Het is al vaak gezegd maar het is waar: de energie die we niet gebruiken is de goedkoopste, meest duurzame en zekerste energie die er is.

De EU is hier al een wereldleider; maar ik denk dat we nog veel meer kunnen doen.

Het begint met het nemen van "efficiëntie eerst" als ons blijvende motto.

Voordat we meer gas importeren of meer stroom opwekken, moeten we ons afvragen: "kunnen we eerst kosteneffectieve maatregelen nemen om onze energie te verminderen?"

Ons raamwerk van productnormen, labels en bouwcodes is de wereldwijde gouden standaard op het gebied van energie-efficiëntie geworden en moet dat ook blijven.

Hier zie ik de noodzaak van een driepunteninitiatief:

  • eerste: nieuwe en geactualiseerde wetgeving: een herziening van de richtlijnen inzake ecologisch ontwerp, etikettering, gebouwen en energie-efficiëntie; een nieuwe strategie voor verwarming en koeling; en nieuwe maatregelen voor efficiënte voertuigen, waaronder het bevorderen van elektromobiliteit;
  • ten tweede: meer en effectiever gebruik van beschikbare middelen, met inbegrip van het investeringsinitiatief van Juncker en regionale en structuurfondsen. In dit verband zal de Commissie een Smart Cities and Communities-initiatief bevorderen en het Covenant of Majors ten volle benutten; En
  • derde: een nieuwe aanpak op verbetering van de energie-efficiëntie van gebouwen. Investeringen in isolatie behoren vandaag tot de meest winstgevende voor burgers en bedrijven. Het meeste werk hier moet op nationaal, regionaal en lokaal niveau worden gedaan, maar de Commissie kan een sterke rol spelen door het ideale kader voor vooruitgang te creëren, met bijzondere aandacht voor de armste burgers in huurwoningen en mensen in energiearmoede.

Energie-efficiëntie is een van de meest kosteneffectieve manieren om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, de energiezekerheid en het economisch concurrentievermogen te verbeteren en energie betaalbaarder te maken voor consumenten.

En het speelt een belangrijke rol bij het creëren van banen en groei. We schatten dat er 800 duizend banen kunnen worden gecreëerd door investeringen in energie-efficiëntie.

Een voorbeeld hiervan is in de bouwsector. Dit is een sector waar investeringen in energie-efficiëntie effectief zullen bijdragen aan economische groei en banen, en waar effecten ook het voordeel hebben dat ze lokaal zijn.

In de industrie is het energie-efficiëntiebeleid gericht op het verminderen van de energie-intensiteit van industriële activiteiten. Of, met andere woorden, het verhoogt de energieproductiviteit door met minder input hetzelfde of meer te produceren.

Verschillen in energieprijzen met mondiale concurrenten - en hun invloed op de totale energiekosten - zijn een belangrijke reden tot bezorgdheid over het concurrentievermogen van de energie-intensieve industrieën in Europa. Geschat wordt dat de industriële elektriciteitsprijzen in de EU 20 tot 30 % hoger zijn dan die in de VS. Het prijsverschil voor gas is groter - ongeveer twee keer zo duur voor de EU-industrie als voor de VS.

De EU-industrie heeft op deze trends gereageerd door haar energie-efficiëntie te verhogen: Tussen 2001 en 2011 verbeterden EU-bedrijven hun energie-intensiteit met 19% vergeleken met 9% in de VS. Hierdoor konden ze hun energiekosten per miljoen euro toegevoegde waarde op hetzelfde niveau houden als hun Amerikaanse concurrenten, ondanks dat deze laatste profiteerden van veel lagere energieprijzen.

De EU heeft initiatieven op het gebied van industrieel leiderschap ontwikkeld die de acceptatie bevorderen van baanbrekende technologieën die energie-efficiëntie in de industrie bevorderen, zoals het publiek-private partnerschap "Sustainable Process Industry through Resource and Energy Efficiency" (SPIRE). Dit partnerschap is gericht op innovatie op het gebied van hulpbronnen- en energie-efficiëntie en brengt acht industriële sectoren samen die in Europa actief zijn en die in hun productieproces sterk afhankelijk zijn van hulpbronnen. Het doel is om de ontsluitende technologieën en oplossingen langs de waardeketen te ontwikkelen die nodig zijn om duurzaamheid op de lange termijn voor Europa te bereiken in termen van mondiaal concurrentievermogen, ecologie en werkgelegenheid.

De EU moet ervoor zorgen dat de energiekosten op de lange termijn de EU-industrie in staat stellen concurrerend te blijven, met name door een grotere energie-efficiëntie, maar ook door de voltooiing van de interne markt voor energie door de volledige tenuitvoerlegging van het derde pakket.

Maar energie-efficiëntie in de industriële context is niet alleen een manier om de stijgende energieprijzen aan te pakken, maar ook een zakelijke kans. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) schat dat de investeringen in de belangrijkste markten voor energie-efficiëntie in 300 wereldwijd tot 2011 miljard dollar bedroegen, met een groot potentieel voor verdere groei. Markten voor technologieën voor energiebeheer, efficiënte producten of efficiënte bouwmaterialen zullen in de toekomst groeien en het is belangrijk dat de EU-industrie daar volledig op inspeelt.

We weten dat Europese bedrijven, met name de maakindustrie, er al veel aan hebben bijgedragen om van Europa een van de meest energie-efficiënte regio's ter wereld te maken. Hier Wetgeving inzake ecodesign en energie-etikettering bijdragen aan het stimuleren van de industrie om te innoveren en waarde te creëren. De koolstofprijs die voortkomt uit het emissiehandelssysteem is een andere sterke stimulans voor de industrie om steeds efficiënter te worden.

Om de investeringssignalen in de richting van een koolstofarme economie verder te verbeteren, moet het EU-ETS echter worden hervormd. De Commissie heeft voorgesteld een marktstabiliteitsreserve in te stellen, die zal zorgen voor een betere samenhang tussen het ETS en ander EU-beleid op het gebied van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie. Ik heb er vertrouwen in dat dit voorstel in de komende maanden door het Europees Parlement en de Raad zal worden goedgekeurd. Daarna zal de Commissie snel een bredere herziening van de richtlijn emissiehandel voorstellen om de regels vast te stellen tot 2030, inclusief regels om het concurrentievermogen van de EU-industrie waar nodig adequaat te beschermen.

Ik geloof dat er een positieve boodschap over te brengen is over de recente prestaties van de EU op het gebied van energie-efficiëntie. Er is aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het tot stand brengen van het noodzakelijke beleids- en wetgevingskader.

Een ontkoppeling van economische groei en energieverbruik komt tot uiting in de verbeteringen die kunnen worden waargenomen op het niveau van verschillende eindgebruiken: nieuwe woningen die vandaag worden gebouwd, verbruiken gemiddeld 40% minder dan woningen die 20 jaar geleden zijn gebouwd, terwijl auto's gemiddeld 2 liter verbruiken minder dan 20 jaar geleden. Dit is voor een groot deel het resultaat van concreet beleid, zoals de invoering van energie-efficiëntie-eisen in bouwvoorschriften en het vaststellen van brandstofzuinigheidsnormen voor personenauto's – om er maar een paar te noemen.

Tegelijkertijd blijft er een aanzienlijk kosteneffectief energiebesparingspotentieel over. Om de voordelen te behalen die dit potentieel vertegenwoordigt, heeft de Europese Unie een alomvattende reeks maatregelen ontwikkeld om vooruitgang te stimuleren.

Energie-efficiëntie blijft ook na 2020 centraal staan ​​in het klimaat- en energiekader. De reden hiervoor is dat de uitdagingen van een onzekere energievoorziening, stijgende energieprijzen en het realiseren van een koolstofarm energiesysteem niet zinvol kunnen worden aangepakt zonder de energie-efficiëntie van onze economie te vergroten.

Energie-efficiëntie en -verbruik worden ook bepaald door andere factoren, met name energieprijzen en economische activiteit. Een tragere groei dan eerder verwacht draagt ​​bij aan het behalen van de doelstelling voor 2020 (de doelstelling is geformuleerd in termen van absoluut energieverbruik). De impact van deze factor moet echter niet worden overschat: uit analyse blijkt dat de impact van het beleid twee keer zo groot is als de impact van de economische vertraging.

We schatten dat de Europese Unie momenteel op schema ligt om 18-19% energiebesparingen te realiseren in 2020, waardoor er een kloof van slechts 1 tot 2 procentpunten overblijft ten opzichte van de EU-doelstelling voor 2020.

Om de kloof te dichten, moeten we een vastberaden inspanning leveren om reeds overeengekomen wetgeving volledig uit te voeren. De Commissie zal met de lidstaten blijven samenwerken om ervoor te zorgen dat de door hen op EU-niveau overeengekomen regels worden omgezet, uitgevoerd en gehandhaafd in de praktijk. Zoals ik aan het begin van deze toespraak al zei: de sleutel is, zoals altijd, een goede implementatie en krachtige handhaving.

In de mededeling over energie-efficiëntie uit 2030, nu kijkend naar 2014, wordt aangegeven hoe ver we moeten gaan met energie-efficiëntie om het beste rendement te behalen. Beste rendement op investeringen, in de vorm van lagere energierekeningen, beste rendementen in grotere leveringszekerheid en beste rendementen in meer banen en andere bijkomende, maar echt significante voordelen die energie-efficiëntie met zich meebrengt, zoals betere huizen die meer comfort bieden aan hun bewoners .

In de mededeling over het klimaat- en energiekader 2030 gaf de Commissie al aan dat voor een kosteneffectieve verwezenlijking van de doelstelling van 40% broeikasgassen een grotere energiebesparing van ongeveer 25% nodig zou zijn. Recente gebeurtenissen in Oekraïne hebben de strategische waarde van energie-efficiëntie benadrukt, die veel verder gaat dan de bijdrage die het levert aan emissiereducties.

Uit onze analyse blijkt dat de invoer van gas met 2.6% zou afnemen voor elke extra 1% energiebesparing. Dit is een win-winoplossing die geld vrijmaakt dat vervolgens kan worden toegewezen aan andere belangrijke gebieden. Het uitgeven van geld aan het opknappen van gebouwen in plaats van aan gasinvoer is bijvoorbeeld zowel economisch als als gemeenschapsmaatregel zinvol, omdat het lokale banen creëert en betere levensomstandigheden mogelijk maakt.

Met dit in het achterhoofd heeft de Commissie voorgesteld dat de EU de doelstelling vaststelt om tegen 30 2030% energie te besparen. Zoals u weet heeft de Europese Raad besloten om te kiezen voor een doelstelling van 27% en heeft hij de Commissie verzocht deze kwestie vóór 2020 opnieuw te bekijken. rekening houden met het niveau van 30%.

Hoewel het minder ambitieus is, is het bereiken van een doelstelling van 27% geen business as usual-benadering. Het vereist nu al meer inspanningen van beleidsmakers en marktpartijen. Om dit doel te bereiken, zal de energie-intensiteit van bijvoorbeeld de residentiële sector tussen 5 en 2020 bijna 2030 keer sneller moeten verbeteren dan tussen 2000 en 2010.

Het realiseren van besparingen binnen dit bereik vereist de mobilisatie van aanzienlijke investeringen. Het grootste deel van het energiebesparingspotentieel is te vinden in de bouwsector en bijna 90% van de vloeroppervlakte van gebouwen in de EU is in particulier bezit.

Dit wijst op de noodzaak van aanzienlijke particuliere financiering. Het is daarom van essentieel belang dat er een markt ontstaat voor verbeteringen van de energie-efficiëntie en dat publieke middelen particulier kapitaal aantrekken.

De afgelopen jaren heeft de EU proefprojecten voor innovatieve financieringsinstrumenten ontwikkeld en heeft zij 38 miljard euro uitgetrokken voor investeringen in een koolstofarme economie in het kader van de structuur- en investeringsfondsen (ESIF) 2014-2020 – en dit bedrag kan worden vermenigvuldigd door particulier kapitaal aan te trekken.

De Commissie zal blijven samenwerken met de financiële instellingen en de lidstaten om het noodzakelijke financieringskader tot stand te brengen.

Zoals ik al eerder zei, is de EU een wereldleider op het gebied van energie-efficiëntie.

Wat de toekomst betreft, is het hoofddoel van de EU voor de klimaatconferentie in Parijs eind dit jaar om één enkele wereldwijde juridisch bindende overeenkomst aan te nemen, bij voorkeur in de vorm van een nieuw protocol dat voor iedereen van toepassing is, met collectieve bijdragen om ervoor te zorgen dat de De wereldwijde temperatuurstijging blijft onder de 2°C ten opzichte van het pre-industriële niveau.

De EU heeft laten zien dat zij in staat is ambitieuze doelstellingen te halen. Energie-efficiëntiemaatregelen hebben een sleutelrol gespeeld bij het bereiken van deze doelstellingen.

Hetzelfde zal gelden voor de EU-doelstelling voor 2030, en energie-efficiëntie zal ook wereldwijd een sleutelelement zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat sommige energie-efficiëntiemaatregelen snel resultaat kunnen opleveren. Dat is cruciaal omdat het akkoord van 2015 pas na 2020 echt van de grond komt, terwijl er tussen nu en 2020 nog een grote mitigatiekloof moet worden opgevuld, willen we enige kans maken om de 2°C-doelstelling te halen.

Daarom zouden energie-efficiëntiedoelstellingen en -beleid niet alleen een sleutelrol moeten spelen in de emissiedoelstellingen van landen voor 2020 en daarna, maar ook in de huidige beleidsvorming.

Ten slotte kunnen de onmiddellijke voordelen in termen van besparingen en voorzieningszekerheid van energie-efficiëntiemaatregelen niet worden overschat en gelden ze voor alle landen, of het nu ontwikkelde landen, opkomende economieën of minder ontwikkelde landen zijn. Allemaal te winnen.

En daarom is het rapport dat vandaag wordt gepresenteerd zeer actueel en uiterst nuttig, aangezien het regeringen een zeer duidelijk beeld geeft van het potentieel, de kansen en de acties die nodig zijn om hun energie-efficiëntie te verbeteren. Ik nodig regeringen uit om terdege rekening te houden met dit rapport in hun visie op hun energietoekomst en bij het ontwikkelen van vastberaden actie om de vruchten te plukken van energie-efficiëntie voor iedereen!

Dank u voor uw aandacht.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending