Verbind je met ons

Economie

De Europese ministers van Financiën onderschrijven de betrokkenheid van de EIB-groep bij het Juncker-plan

DELEN:

gepubliceerd

on

HoyerDe Europese ministers van Financiën verwelkomden vandaag (17 februari) het voorstel voor de Europese Investeringsbankgroep om het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) binnen de EIB te beheren in het kader van het Investeringsplan voor Europa dat afgelopen november werd aangekondigd. Het fonds, gesteund door de EU Bank en de Europese Commissie, is bedoeld om de komende drie jaar €315 miljard aan nieuwe investeringen in heel Europa te ondersteunen.
 
Tijdens de buitengewone vergadering van de Raad van Gouverneurs van de EIB werd de belangrijke rol erkend die Europa's instelling voor langetermijnleningen speelt bij het ondersteunen van cruciale investeringen tijdens de crisis. Dr. Werner Hoyer (foto), president van de EIB-groep, maakte bekend dat de totale kredietactiviteit van de EIB in 2014 bijna 77 miljard, met nog een extra 3.3 miljard toegekend door het Europees Investeringsfonds (EIF) aan het MKB.
 
President Hoyer meldde ook dat de EU Bank haar doelstelling voor aanvullende leningen zal bereiken in het kader van de kapitaalverhoging die de lidstaten voor de periode 2013-2015 aan de EU Bank hebben toegekend in de lente van dit jaar, ruim zes maanden eerder dan verwacht. Naast de reguliere kredietactiviteiten, heeft de Een kapitaalverhoging van 10 miljard zal de EU-bank in staat stellen projecten ter waarde van ongeveer € te financieren In totaal 180 miljard, ruim vóór de einddatum van het jaar.
 
“Investeringen in Europa blijven voor ongekende uitdagingen staan. Het nieuwe investeringsplan bouwt voort op de unieke krediet- en advieservaring van de EIB en heeft het potentieel om particuliere investeringen te mobiliseren die cruciaal zijn voor het concurrentievermogen van Europa”, aldus Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën van Nederland en voorzitter van de raad van bestuur van de EIB.
 
“De EU Bank heeft nauw samengewerkt met haar aandeelhouders, de 28 EU-lidstaten, om een ​​sterke bijdrage te leveren aan de aanpak van de ergste economische en financiële crisis in een generatie. Wij zijn onze beloften nagekomen. In partnerschap met de EU-lidstaten en de Commissie kunnen we het huidige marktfalen op het gebied van risicodragen met succes aanpakken en de investeringen in Europa weer op gang krijgen. Wij putten moed uit het vertrouwen dat de raad van bestuur van de EU Bank heeft uitgesproken. Om Europa weer concurrerend te maken in de gemondialiseerde economie is een gezamenlijke inspanning nodig. Structurele hervormingen en vereenvoudiging van de regelgeving zijn net zo belangrijk als het nieuwe fonds. De EU-bank is klaar om haar rol te spelen en zal zich nu al in de komende maanden concentreren op het lanceren van de eerste projecten in het kader van het investeringsplan”, aldus president Hoyer.
 
De raad van gouverneurs van de EIB bestaat uit ministers (meestal ministers van Financiën) die zijn aangewezen door elk van de 28 lidstaten, die de aandeelhouders van de bank zijn. Het geeft strategische begeleiding, keurt de jaarrekening goed en benoemt de leden van de raad van bestuur, het managementcomité en het auditcomité.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending