Verbind je met ons

Economie

Parlameter-enquête 2014: Burgers juichen de rol van het Parlement toe bij de verkiezingen voor Juncker

DELEN:

gepubliceerd

on

Beeldrealisatie op 22 mei 2006Een meerderheid van de Europese burgers juichte de rol toe die het Europees Parlement speelde bij de verkiezing van de nieuwe voorzitter van de Commissie, blijkt uit de Parlameter-enquête uit 2014, die vrijdag (13 februari) werd gepubliceerd. Steeds meer Europeanen zijn van mening dat hun stem meetelt in de besluitvorming op EU-niveau. Ruim de helft van de respondenten zei dat het EU-lidmaatschap een goede zaak is.

Uit het onderzoek, dat volgde op de EU-verkiezingen in mei en de daaropvolgende inauguratie van de Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker, bleek dat de burgers zich zowel bewust waren van EU-aangelegenheden als van het Europees Parlement. De kennis van het Europees Parlement blijft niettemin zwak.

Belangrijkste bevindingen (veranderingen ten opzichte van juni 2013)

 

  • 58% van de respondenten had onlangs over het Parlement gehoord (+11 punten), terwijl 40% (-10 punten) dat niet had gedaan.
  • Beelden van het Parlement waren 30% positief (stabiel), 43% neutraal (+1 punt) en 23% negatief (-2 punten).
  • 67% voelde zich niet goed geïnformeerd over de werkzaamheden van het Parlement (+1 punt vergeleken met november 2011).
  • 63% was het ermee eens dat het in aanmerking nemen van de EU-verkiezingsresultaten bij de verkiezing van de voorzitter van de Commissie democratische vooruitgang betekent, terwijl 18% het daar niet mee eens was en 19% het niet wist.
  • 41% was van mening dat hun stem telt in de EU (+2 punten).
  • Beleidsprioriteiten die de voorkeur kregen voor de EU waren het aanpakken van armoede en sociale uitsluiting 54% (+3 punten), de coördinatie van het economisch, begrotings- en belastingbeleid 31% (+1 punt), de bescherming van de consument en de gezondheidszorg 30% (-3 punten), en het bestrijden van terrorisme en het respecteren van de individuele vrijheid 29% (+4 punten).
  • 54% (+4 punten) vond dat het EU-lidmaatschap een goede zaak is, 14% (-3%) vond het slecht, terwijl 29% (-2 punten) geen mening gaf.

Achtergrond

The European Parliament Eurobarometer – 2014 Parlameter survey was commissioned by Parliament. Questions were put to 27,801 citizens between 29 November and 9 December 2014 on their perceptions and knowledge of the institution and the European Union as a whole, as well as individual policy areas. This annual survey provides results at both EU and individual member state levels. For the full 2014 results and the previous outcomes, see Parlameter-pagina.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending