Verbind je met ons

Conflicten

CMPR: een brug tussen de Europese Commissie en de Europese regio's

DELEN:

gepubliceerd

on

Victor Pavlov PavDe Conferentie van Perifere Maritieme Regio's (CPMR) kan fungeren als een "brug" tussen de Europese Commissie en de Europese regio's.

Dat was de kernboodschap van CPMR-voorzitter Vasco Alves Cordeiro (foto rechts) tijdens een ontmoeting met drie EU-commissarissen.

De in Rennes gevestigde CPMR vertegenwoordigt kustgebieden en enkele van de meest afgelegen delen van Europa.

Alves Cordeiro ontmoette Corina Crețu, EU-commissaris voor Regionaal Beleid, Karmenu Vella, commissaris voor Milieu, Maritieme Zaken en Visserij, en Carlos Moedas, verantwoordelijk voor Onderzoek, Wetenschap en Innovatie.

Het doel van deze bijeenkomsten was om "de CPMR effectieve samenwerking te bieden" met de nieuwe Europese Commissie over kwesties die relevant zijn voor zowel de CPMR als de EU.

Alves Cordeiro zei: "De CPMR kan fungeren als een brug tussen de Europese Commissie en de regio's."

Hij voegde eraan toe: “Een actieve samenwerking op het gebied van financiële instrumenten tussen de CPMR en de Europese Commissie is nodig. Het plan-Juncker bereikt mogelijk geen regio's die geen uitgebreide ervaring hebben met deze instrumenten en die niet over de relevante structuren beschikken om gebruik te kunnen maken van het Europees Strategisch Investeringsfonds."

advertentie

De CPMR, zo zei hij, kan zijn expertise aanbieden voor het “opbouwen van een nauw partnerschap” met de Commissie op het gebied van de vereenvoudiging van het cohesiebeleid en om ervoor te zorgen dat de regio’s de belangrijkste actoren blijven.

Ook de territoriale dimensie van eilandregio's in het cohesiebeleid werd besproken.

Tijdens zijn ontmoeting met Karmenu Vella onderstreepte Vasco Cordeiro de wens van de CPMR om te helpen ‘investeringen te mobiliseren’ die door de regio’s zijn gedaan via het ‘Europees Strategisch Investeringsfonds’ ten gunste van de maritieme sector, en om ‘de maritieme dimensie’ van het Juncker-plan te versterken. .

Cordeiro riep ook op tot “een uniforme Europese maritieme industriële strategie die EU-initiatieven op het gebied van klimaatverandering en energietransitie, wind- en oceaanenergie, evenals de differentiatie en diversificatie van scheepswerven zou kunnen samenbrengen”.

Voor de CPMR zou deze strategie kunnen bijdragen aan het initiatief voor de Energie-Unie, zei hij.

Onderwijs is een "belangrijke transversale uitdaging" en Vasco Cordeiro benadrukte de noodzaak om het Vasco de Gama Vasco Maritime Erasmus-programma voort te zetten en uit te breiden.

Vasco Cordeiro ontmoette Moedas ook toen hij opnieuw de nadruk legde op de verbanden tussen de maritieme en mariene onderzoeksdimensie van het Juncker-plan en de structuurfondsen die door de CPMR-voorzitter werden onderstreept.

“De CPMR zou het juiste kanaal kunnen zijn om discussies met regionale autoriteiten te faciliteren bij de implementatie van het Juncker Plan op de gebieden die van belang zijn voor de CPMR”, aldus Vasco Cordeiro, die tevens voorzitter is van de regionale regering van de Azoren.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending