Verbind je met ons

Democratie

Civil Society Europe: achter het stuur zitten voor verandering

DELEN:

gepubliceerd

on

Sylvie_GuillaumeGrote Europese netwerken van verenigingen bundelen hun krachten om de Civil Society Europe te creëren, een permanente ruimte voor horizontale uitwisselingen en een krachtige stem voor een paradigmaverschuiving om de waarden van gelijkheid, solidariteit, democratie en inclusiviteit tussen de EU-lidstaten en haar bevolking te herstellen en te bevorderen.

Tijdens de perspresentatie die gisteren (3 februari) werd georganiseerd door Sylvie Guillaume, vicevoorzitter van het Europees Parlement (foto), verantwoordelijk voor burgerschap, markeerde Jean-Marc Roirant, voorzitter van het European Civic Forum, stichtend lid van Civil Society Europe, de mijlpaal van deze coördinatie in het landschap van het Europese maatschappelijk middenveld. “Sinds het Europees Jaar van de Burger 2013, toen dit mobilisatieproces begon, hebben we geleerd onze verschillen en onze sectorale aanpak te overwinnen, ons met één stem uit te spreken ten gunste van beleidsverandering die collectieve belangen bevordert in een samenleving die wereldwijd wordt gedomineerd door individuele en bijzondere belangen.”

Aspirations for change are substantial of Civil Society Europe work, uniting about 40 major European networks and platforms of associations behind shared values and a common vision for Europe, as Roirant pointed out: “We want more social justice, we want a genuine European democracy and fair access for fundamental rights for all.”

Civil Society Europe is vastbesloten een permanente plaats te verwerven aan de tafel van de civiele dialoog, om ervoor te zorgen dat de stem van maatschappelijke verenigingen en bewegingen wordt gehoord, naast de stem van de sociale partners en bedrijfsbelangen.

Vicevoorzitter Sylvie Guillaume prees dit “tijdige initiatief”, dat zich afspeelt in een context waarin “de notie van burgerschap en onze eerder genoemde gedeelde waarden de afgelopen jaren ernstig door de crisis zijn geschokt”.

Terwijl ze dit ‘laatste kans’-mandaat voor Europese instellingen overweegt om te bewijzen dat ze in staat zijn om tegemoet te komen aan de behoeften en ambities van burgers, denkt ze dat “de spontane, maar ook de meer programmatische en georganiseerde uiting van burgerschap essentieel is en dat we moeten zorgen voor open en permanente ruimte om te luisteren naar degenen die oproepen tot beleid en politieke verandering.”

Civil Society Europe heeft zojuist de deur geopend voor deze civiele dialoog. Van de Europese instellingen wordt nu verwacht dat zij de drempel overschrijden en het gesprek aangaan.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending