Verbind je met ons

Energie

De rol van steden in de energie-unie komt in beeld nu het EU-energiebeleid wordt beschouwd als 'lokaal succes maar systemisch falen'

DELEN:

gepubliceerd

on

Minister van Economische Zaken Maria van der HoevenOp de Conferentie over de Energie-unie afgelopen vrijdag (6 februari) in Riga beschreef het hoofd van het IEA, Maria van der Hoeven (foto), het energiebeleid van de EU als “lokaal succes maar systemisch falen”, een conclusie die werd herhaald door de Letse minister van Economische Zaken en gastheer van het evenement, mevrouw Dana Reizniece-Ozola. . Een belangrijk EU-beleidsinstrument waarbij dit ‘lokale succes’ opvalt is het Burgemeestersconvenant, waarbij zo’n 6,000 steden zich hebben gecommitteerd aan een gemiddelde CO28-uitstoot van XNUMX%.2 reductie, wat de EU-ambitie overtreft.

 In zijn openingstoespraak kondigde de klimaat- en energiecommissaris Miguel Arias Cañete het plan van de Europese Commissie aan om het Burgemeestersconvenant “ten volle potentieel” te benutten als onderdeel van komende prioriteiten en acties.

Het Burgemeestersconvenant werd ook genoemd door twee van de uitgenodigde keynote speakers: Europarlementariër Claude Turmes en loco-burgemeester van Delft Stephan Brandligt. Volgens Turmes moet dit initiatief, dat in 2008 door de Europese Commissie werd gelanceerd, worden versterkt met menselijke en financiële middelen om steden te helpen “leiders te worden in de energietransitiedebatten”.

Tijdens het middagpanel voegde Brandligt, wiens stad het Burgemeestersconvenant heeft ondertekend, eraan toe dat “om de Europese cohesie en solidariteit te versterken, de Energie-unie gebaseerd moet zijn op bestuur op meerdere niveaus, voortbouwend op het Burgemeestersconvenant dat de samenwerking tussen alle regeringen demonstreert. niveaus”.

Spreken een paar weken eerder tijdens een hoorzitting bij de ITRE-commissie van het Europees ParlementVicevoorzitter van de Europese Commissie, Maroš Šefčovič, benadrukte ook het belang van de lokale dimensie in de energie-unie: “Gebaseerd op de uitwisselingen die ik onlangs heb gehad met een aantal lokale burgemeesters en lokale energiebedrijven, ben ik er diep van overtuigd dat we alleen een energie-unie kunnen opbouwen met de actieve bijdrage van burgers, lokale actoren en steden”, zei hij.

Burgemeestersconvenant in cijfers

 Van de meer dan 6,000 steden die het Burgemeestersconvenant hebben ondertekend, heeft bijna 70% hun Actieplan voor Duurzame Energie aangenomen, wat neerkomt op ongeveer een vierde van de gehele EU-bevolking. In deze steden zijn de gebouwen de meest consumerende en uitstotende sector, die 48% van het totale energieverbruik vertegenwoordigen, terwijl transport 17% voor zijn rekening neemt. In het licht hiervan zijn de steden van het Burgemeestersconvenant van plan om 44% van hun uitstoot te verminderen door middel van maatregelen gericht op de bouwsector, terwijl de overige acties vooral gericht zullen zijn op transport en lokale energieproductie.

advertentie

Het Burgemeestersconvenant draagt ​​ook in grote mate bij aan de energiezekerheid van het continent: volgens een analyse van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de EU zal naar verwachting maar liefst 58% van het gasverbruik in zes van de meest energieafhankelijke landen van de EU worden bespaard door de uitvoering van de actieplannen voor duurzame energie van de steden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending