Verbind je met ons

Borstkanker

Wereldkankerdag: hoe duizenden levens gered kunnen worden

DELEN:

gepubliceerd

on

T-lymfocyt en kankercel, SEMJaarlijks sterven nog steeds zo’n 1.7 miljoen Europeanen aan kanker, waardoor kanker de op een na meest voorkomende doodsoorzaak in Europa is. Omdat tot 40% van de gevallen kan worden voorkomen, is Wereldkankerdag op 4 februari een geweldige gelegenheid om mensen eraan te herinneren hoe duizenden levens kunnen worden gered, namelijk met de juiste preventie, vroege detectie en toegang tot de juiste behandeling en zorg.

Borstkanker, prostaatkanker, dikkedarmkanker en longkanker zijn volgens het International Agency for Research on Cancer de dodelijkste. De belangrijkste risicofactoren voor het krijgen van kanker zijn overmatige alcohol- en tabaksconsumptie, overgewicht, een lage inname van fruit en groenten, lichamelijke inactiviteit en blootstelling aan kankerverwekkende stoffen. Er is een Europese Code tegen Kanker opgesteld 12 eenvoudige tips om het risico op kanker te verminderen.

De strijd tegen kanker wordt ook gesteund door de leden van het Europees Parlement. Maria Grapini, een Roemeens lid van de S&D-fractie, zei op de persconferentie ‘Statement on World Cancer Day’: ‘We weten dat gezondheid een kwestie van nationale bevoegdheid is, maar het EP is verenigd om zij aan zij met de patiënten te strijden. Ik roep alle lidstaten op om het voorbeeld van de Europese Commissie te volgen en een formele discussietafel op te zetten tussen beleidsmakers en patiënten, om ervoor te zorgen dat ook op nationaal niveau de stem van kankerpatiënten goed wordt gehoord.”

Elisabetta Gardini, een Italiaans lid van de EVP-fractie, zei: “De wereld strijdt nu op verschillende manieren tegen kanker, met name door te investeren in preventie, maar de oorlog moet nog worden gewonnen. Miljoenen van onze medeburgers hebben nog steeds geen toegang tot basiszorg. Als reactie op deze noodsituatie vestigen meer dan 110 EP-leden van alle politieke partijen de aandacht op de European Cancer Patient’s Bill of Rights voor het vergemakkelijken van de toegang tot kankerzorg en levensreddende behandelingen.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending