Verbind je met ons

EU

Eerlijke processen voor kinderen: EP-leden wijzigen regels om sterke EU-brede normen vast te stellen

DELEN:

gepubliceerd

on

ChineesOntwerp-EU-regels om ervoor te zorgen dat kinderen die worden verdacht van of beschuldigd van een misdrijf, worden bijgestaan ​​door een advocaat in alle stadia van de strafrechtelijke procedure in elk EU-land, zijn op donderdag (5 februari) goedgekeurd door het Comité voor burgerlijke vrijheden. De leden van het Europees Parlement zorgden er ook voor dat kinderen individueel worden beoordeeld door gekwalificeerd personeel, gehoord kunnen worden en hun mening geven tijdens een proces, en gescheiden worden gehouden van volwassen gedetineerden, in sommige gevallen zelfs nadat ze 18 jaar oud zijn.

Naar schatting een miljoen kinderen elk jaar formeel in contact komen met politie en justitie in de EU (dwz 12% van de totale EU-bevolking die strafrechtelijk wordt behandeld). Echter, hun juridische bescherming verschilt van land tot land​ Door deze verschillen hebben veel kinderen in de praktijk geen toegang tot een advocaat in de EU.

“The key aim of this directive is to protect the rights of minors whilst respecting the nature and function of legal proceedings in all member states. It lays down a ‘catalogue of rights’ for young people facing legal proceedings anywhere in the EU. This is a big step forward towards building a framework for fair trials for children”, said rapporteur Caterina Chinnici (pictured) (S&D, IT), in a committee debate.

Kinderen moeten in alle stadia worden bijgestaan ​​door een advocaat

De ontwerprichtlijn zou de bijstand van een advocaat verplicht maken voor kinderen in alle stadia van de strafprocedure in elk EU-land. De leden van het Europees Parlement hebben overal in de tekst bepalingen ingevoegd om ervoor te zorgen dat altijd rekening wordt gehouden met de belangen van het kind.

Andere waarborgen voor een eerlijk proces

De leden van het Europees Parlement versterkten de waarborgen die voor kinderen worden geboden in het voorstel van de Europese Commissie, zoals. het recht om onmiddellijk in een eenvoudige taal te worden geïnformeerd over de aanklachten tegen hen, het verloop van de procedure en hun rechten. Ze voegden onder meer een specifieke bepaling toe over hun recht op effectieve rechtsmiddelen en de volgende vereisten:

advertentie
  • eenmaal gearresteerd heeft het kind het recht om de persoon die de ouderlijke verantwoordelijkheid draagt ​​of een andere geschikte volwassene onverwijld en in ieder geval voorafgaand aan het verhoor te ontmoeten,
  • kinderen moeten het recht hebben om volledig aan het proces deel te nemen, met inbegrip van de mogelijkheid om te worden gehoord en hun mening te geven, en
  • children must be detained separately from adults and “may, when they reach the age of 18 years, continue to be detained separately from adults unless it is considered to be in their best interests or in the best interests of other detained children not to do so”;
  • these rights would apply “irrespective of the child’s or his or her parent’s or legal guardian’s race, colour, sex, sexual orientation, language, religion, political or other opinion, nationality, ethnic or social origin, property, disability, birth or other status”.

Volgende stappen

De stemming in de commissie geeft de rapporteur een mandaat om onderhandelingen met de Raad te beginnen met het oog op het bereiken van overeenstemming over de voorgestelde richtlijn. De besprekingen met drie richtingen tussen het Parlement, de Raad en de Commissie ("trialogen") zouden binnenkort moeten beginnen.

Voor meer informatie:

Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken

Gegevens over kinderen in gerechtelijke procedures in de EU28

Landspecifieke rapporten voor elke EU-lidstaat

Procedure bestandCaterina Chinnici (S&D, IT)

Voorstel van de Europese Commissie om de bescherming te verhogen, zet een beslissende stap voorwaarts (06.06.2014)

Catch up via Video on Demand (VOD) (05.02.2015)

 

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending