Verbind je met ons

Economie

Web-uitvinder Tim Berners-Lee op blog van VP Ansip: 'Netneutraliteit is cruciaal voor de toekomst van Europa'

DELEN:

gepubliceerd

on

AnsipVicevoorzitter van de Europese Commissie Andrus Ansip (foto) presenteerde vanmorgen op zijn blog de gastpost van de uitvinder van het World Wide Web mijnheer Tim Berners-Lee: "Sir Tim maakt belangrijke en geldige opmerkingen over de kwestie van netneutraliteit en de noodzaak om Europese regels vast te stellen zodat deze beschermd blijft. Ik vind zijn gedachten bijzonder actueel gezien het huidige debat rond de verordening inzake de interne markt voor telecommunicatie."
 
Uittreksels uit de functie van Sir Tim Berners-Lee: "Vandaag de dag wordt echter een sleutelelement van de openheid die ten grondslag ligt aan het web en het bredere internet bedreigd. Ik heb het over 'netneutraliteit' - het principe dat elk 'pakket' gegevens gelijk moet worden behandeld door het netwerk. In de praktijk betekent dit dat er geen censuur mag zijn: de staat mag legale inhoud van burgers niet beperken, zoals gegarandeerd in Artikel 11 van het Handvest van de grondrechten van de EU. Het betekent ook dat er geen beperkingen mogen zijn op basis van economische motieven. Een pakket gegevens - een e-mail, een webpagina of een videogesprek - moet op dezelfde manier worden behandeld, ongeacht of het wordt verzonden door een kleine ngo in Ljubljana of een FTSE 100-bedrijf in Londen.
"Bindende netneutraliteitsregels die door de Europese Unie worden overwogen (onderdeel van een omnibusvoorstel genaamd de Telecoms Single Market Regulation) zouden precies dat doen. De Het Europees Parlement heeft een duidelijke en krachtige verklaring afgelegd voor netneutraliteit in hun versie van de wetgeving in het voorjaar van 2014. Nu is het aan de Raad van de Europese Unie om hun standpunt te bepalen.
Het is de bedoeling dat de Raad de besprekingen rond maart 2015 afrondt, maar alleen als dit hoog op de agenda van het aantredende Letse voorzitterschap blijft staan. Om netneutraliteit hoog op de politieke agenda te houden, tweet aan het Letse voorzitterschap (@eu2015lv) en laat hen weten dat burgers en bedrijven in de EU nu netneutraliteit nodig hebben, voordat online discriminatie de norm wordt."
Op de agenda:
Commissaris Oettinger zal op het Berlin International Film Festival Berlinale aanwezig zijn 5 februari. Hij plant een blogpost in dit geval.
On 10 februari, het is Safer Internet Day: uitchecken Digitale Agenda voor Europa en @DigitalAgendaEU voor meer informatie. Vicevoorzitter Ansip schrijft een blogpost op dit.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending