Ebola verlaat honderdduizenden geconfronteerd met honger in de drie zwaarst getroffen landen

1415879480043.cachedHet aantal mensen dat te kampen heeft met voedselonzekerheid als gevolg van de Ebola-epidemie in Guinee, Liberia en Sierra Leone zou tegen maart 2015 met een miljoen kunnen overtreffen tenzij de toegang tot voedsel drastisch is verbeterd en er maatregelen zijn getroffen om de productie van gewassen en vee te waarborgen, waarschuwden twee VN-organisaties . De impact van de ziekte is potentieel verwoestend in de drie landen die al te maken hebben met chronische voedselonzekerheid, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) en het Wereldvoedselprogramma (WFP) zeiden in drie landenrapporten die vandaag zijn gepubliceerd (17 december).

Grenssluitingen, quarantaines, jachtverboden en andere beperkingen belemmeren de toegang van mensen tot voedsel, bedreigen hun bestaansmiddelen, verstoren voedselmarkten en verwerkingsketens en verergeren tekorten als gevolg van oogstverliezen in gebieden met de hoogste Ebola-infectiecijfers, de FAO-WFP-rapporten benadrukt. In december, 2014, wordt geschat dat een half miljoen mensen ernstig onzeker zijn in de drie zwaarst getroffen West-Afrikaanse landen. Het verlies van productiviteit en inkomen van het huishouden als gevolg van ebola-gerelateerde sterfgevallen en ziekten evenals mensen die uit werk wegblijven, uit vrees voor besmetting, zorgen voor een economische vertraging in de drie landen. De situatie komt op een moment dat meer voedsel door alle drie de landen moet worden geïmporteerd, maar de inkomsten uit exportgoederen worden aangetast.

In hun rapporten onderstrepen de in Rome gevestigde FAO en het WFP hoe de uitbraak van Ebola een aanzienlijke schok heeft veroorzaakt in de voedsel- en landbouwsector in de getroffen landen. Hoewel geschatte gewasverliezen op nationaal niveau relatief bescheiden lijken, zijn er grote verschillen in productie tussen gebieden met hoge infectiegraden en andere regio's in de drie zwaarst getroffen landen. In het bijzonder hebben tekorten aan arbeidskrachten ontsierende landbouwactiviteiten zoals planten en wieden, terwijl bewegingsbeperkingen en angst voor de ziekte de landbouwmarktketens hebben verstoord. "De uitbraak heeft de kwetsbaarheid van de huidige voedselproductiesystemen en waardeketens in de ergste door Ebola getroffen landen aan het licht gebracht", aldus de adjunct-directeur-generaal van FAO en regionale vertegenwoordiger voor Afrika Bukar Tijani. "FAO en partners moeten dringend handelen om de landbouw en marktverstoringen en hun onmiddellijke impact op het levensonderhoud te overwinnen, wat kan resulteren in een voedselzekerheidscrisis. Met tijdige ondersteuning kunnen we voorkomen dat de uitbraak een ernstige en langdurige impact heeft op plattelandsgemeenschappen, "voegde hij eraan toe.

"De uitbraak van Ebola in West-Afrika was een wake-up call voor de wereld", zei WFP Emergency Response Coördinator Denise Brown in Dakar. "Het virus heeft een verschrikkelijke impact op de drie zwaarst getroffen landen en zal de toegang van veel mensen tot voedsel in de nabije toekomst blijven beïnvloeden. Terwijl we samenwerken met partners om dingen beter te maken, moeten we erop voorbereid zijn dat ze erger worden, "zei ze.

Oproep voor dringende actie

FAO en WFP roepen op tot dringende maatregelen om het landbouwsysteem in de drie landen te herstellen. Maatregelen moeten ervoor zorgen dat de zwaarst getroffen mensen op tijd toegang hebben tot landbouwinputs, zoals zaden en meststoffen, voor het volgende plantseizoen en betere technologie toepassen om tekorten aan arbeidskrachten op te vangen. In de rapporten wordt ook geadviseerd contant geld over te dragen of tegoedbonnen voor getroffen mensen om voedsel te kopen als een manier om hun inkomensverlies te overwinnen en om markten te stimuleren. Deze inspanningen moeten hand in hand gaan met lopende acties gericht op het stoppen van de verspreiding van de ziekte, zoals bewustmaking en aanverwante opleiding.

In cijfers

In Guinee worden 230,000-mensen door het effect van Ebola, naar schatting zwaar onzeker, en tegen maart 2015 zal het aantal naar verwachting opzwellen tot meer dan 470,000. De totale productie van voedselgewassen in Guinee voor 2014 zal naar verwachting ongeveer drie procent lager zijn dan in het voorgaande jaar. In Liberia worden 170 000-mensen door het effect van Ebola, naar schatting zwaar onzeker, en tegen maart 2015 zal het aantal naar verwachting opzwellen tot bijna 300,000. De snelle toename van de verspreiding van Ebola in Liberia viel samen met de teelt- en oogstperioden en de schaarste op de landbouwarbeid resulteerde in een geschatte daling van 8 procent in de totale productie van voedselgewassen. In Sierra Leone geven FAO-WFP-schattingen voor november 2014 aan dat 120,000-mensen in Sierra Leone vanwege de invloed van Ebola ernstig onzeker zijn. In maart 2015 zal dit aantal naar verwachting stijgen naar 280,000.

De totale voedselproductie wordt geschat op 5% lager dan 2013. De productie van rijst zal echter naar verwachting met maar liefst 17 procent dalen in een van de meest besmette gebieden van het land, Kailahun, wat meestal een van de meest productieve landbouwgebieden van het land is.

Antwoord van de FAO en het WFP op de crisis

FAO biedt hulp aan 200,000-mensen in Guinee, Liberia en Sierra Leone. Cruciale activiteiten zijn onder meer gemeenschapscampagnes om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan, spaargelden en leenregelingen te versterken, vooral die waarbij vrouwen betrokken zijn; en verstrekking van in natura of financiële steun aan kwetsbare huishoudens om bestaansmiddelen en inkomens veilig te stellen. WFP richt zich op het voldoen aan de elementaire voedsel- en voedingsbehoeften van getroffen gezinnen en gemeenschappen in de drie zwaarst getroffen landen. Tot nu toe heeft het WFP voedselhulp geboden aan meer dan twee miljoen mensen. WFP biedt ook cruciale transport- en logistieke ondersteuning, met name aan medische partners, en bouwt behandelcentra voor ebola en opslagcentra voor humanitaire interventies. De reikwijdte van de crisis blijft groot in 2015, en beide VN-agentschappen hebben dringend meer geld nodig om de meest kwetsbare gemeenschappen te blijven helpen, wier leven en levensonderhoud door de ziekte worden bedreigd.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Afrika, Steun, Ebola, Economie, EU, EU, Humanitaire hulp, Humanitaire financiering, Wereld

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *