Wereldhandel in toenemende mate belemmerd, jaarverslag van de EU zegt

| November 17, 2014 | 0 Reacties
Bouw en kaart van EuropaDe tendens om handelsbeperkende maatregelen op te leggen, blijft sterk bij de commerciële partners van de EU, wat de voortdurende onzekerheid in de wereldeconomie aanwakkert. Dit zijn de belangrijkste bevindingen van het vandaag gepubliceerde jaarverslag van de Europese Commissie over protectionisme (17 november).

"Het spijt me te moeten constateren dat veel landen protectionisme nog steeds als een valide beleidsinstrument beschouwen. Dit druist duidelijk in tegen de verplichting van de G20 om zich te onthouden van het opleggen van handelsbeperkingen en het verwijderen van bestaande beperkingen. Protectionisme beschadigt wereldwijde waardeketens; openheid van de handel is wat we nodig hebben om het herstel gaande te houden, vooral in tijden van wereldwijde economische en politieke instabiliteit ", zei handelscommissaris Cecilia Malmström. "Zoals erkend door de top in Brisbane, moeten G20-leden nu echt bewijs leveren van hun collectieve inzet voor openheid in de handel."

In de 13-maanden die door het rapport worden bestreken, hebben G20-leden en andere belangrijke EU-handelspartners in totaal 170 nieuwe handelsonvriendelijke maatregelen aangenomen. De landen die de meeste van dergelijke maatregelen hebben genomen, waren Rusland, China, India en Indonesië. Tegelijkertijd zijn alleen reeds bestaande handelsbelemmeringen van 12 verwijderd. Dit betekent dat honderden protectionistische maatregelen die sinds het begin van de economische neergang zijn aangenomen, de wereldhandel blijven belemmeren, ondanks de verbintenis van G20.

Het aantal maatregelen dat aan de grens werd toegepast en het handelsverkeer, dat al hoog het afgelopen jaar al hoog was, snel blokkeerde, bleef toenemen, waarbij Rusland het grootste aantal individuele maatregelen toepaste op de invoer. Het aantal nieuwe exportrestricties is ook gestegen, een trend die bijzonder zorgwekkend is. Alle landen zijn afhankelijk van elkaars natuurlijke hulpbronnen en dergelijke praktijken kunnen nadelige gevolgen hebben voor de wereldwijde grondstoffenmarkten en waardeketens.

Landen hebben ook vaker hun toevlucht genomen tot discriminerende interne belastingen, technische voorschriften of lokalisatie-eisen om hun markten te beschermen tegen buitenlandse concurrentie. China introduceerde het hoogste aantal van dergelijke maatregelen.

Beleggers en dienstverleners blijven ook worden beïnvloed door beperkingen in de toegang tot buitenlandse markten. Ten slotte blijft de tendens om de deelname van buitenlandse bedrijven aan overheidsopdrachten te beperken, sterk, met name in de Verenigde Staten.

Over het rapport

Het 11th-rapport over mogelijk handelsbeperkende maatregelen is gericht op de periode tussen 1 juni 2013 en 30 juni 2014 en omvat 31 van de belangrijkste handelspartners van de EU: Algerije, Argentinië, Australië, Wit-Rusland, Brazilië, Canada, China, Ecuador, Egypte, India, Indonesië, Japan, Kazachstan, Maleisië, Mexico, Nigeria, Pakistan, Paraguay, Filippijnen, Rusland, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Zwitserland, Taiwan, Thailand, Tunesië, Turkije, Oekraïne, VS en Vietnam.

De Europese Commissie publiceert het rapport jaarlijks om de balans op te maken van de naleving van de anti-protectionistische toezegging van G20-landen in november 2008. De EU is vastberaden toegewijd aan de toezegging die op dat moment is gedaan. Het rapport vormt een aanvulling op de bevindingen van de monitoringrapporten van 2013-2014 die gezamenlijk zijn uitgegeven door de WTO, de UNCTAD en de OESO.

De G20-top gehouden op 15 en 16 November 2014 in Brisbane bevestigde opnieuw dat de strijd tegen protectionisme een kerntaak van de G20 was.

Meer informatie

Elfde verslag over mogelijk handelsbeperkende maatregelen
Meer informatie over EU-beleid om markten te openen
Commissaris Cecilia Malmström op Twitter

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Economie, EU, Europese Commissie, Handel, Handelsovereenkomsten, Wereld

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *