Europese steun voor humanitaire acties

| Augustus 19, 2014 | 0 Reacties

dc38bce0-277d-43cf-aa46-77350a94f5eaElk jaar op 19 augustus, is de Wereld Humanitaire Day waargenomen ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslag op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Bagdad (Irak) in 2003 waarin de dood van 22 mensen, waaronder de speciale vertegenwoordiger van de VN in Irak Sergio Vieira de Mello veroorzaakt .

De Europese Unie - de Commissie en de lidstaten - is 's werelds grootste donor van humanitaire hulp. EU-werk op dit gebied heeft de overweldigende steun van de Europese burgers: negen van de tien zeggen dat het belangrijk is dat de EU-fondsen voor humanitaire hulp volgens de meest recente Eurobarometer-enquête.

De Europese Commissie heeft geholpen 124 miljoen mensen in meer dan 90 landen in 2013 en dit jaar het blijft die in de grootste nood te helpen, met inbegrip van de slachtoffers van de conflicten in Syrië, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Zuid-Soedan, de overlevenden van natuurrampen in Azië , die zijn getroffen door de voedselonzekerheid in de Sahel en kwetsbare bevolkingsgroepen gevangen in 'vergeten' crises, zoals het lot van de Colombiaanse vluchtelingen of het conflict in Kachin in Myanmar / Birma.

De Commissie levert haar humanitaire hulp aan degenen die het meest in de samenwerking nodig met meer dan 200 humanitaire organisaties, met inbegrip van niet-gouvernementele en internationale organisaties, de Verenigde Naties en het Rode Kruis samenlevingen. Door middel van de solidariteit van de Europese burgers, duizenden humanitaire hulpverleners te brengen hulp en hoop voor slachtoffers van conflicten en natuurrampen. Ongehinderde en veilige toegang tot de slachtoffers van essentieel belang is om het leven van mensen in nood te redden.

Aanvallen op de verhoging

Aanvallen op humanitaire hulpverleners zijn vaker dan ooit. In 2013, 454 werden hulpverleners aangevallen in een record aantal aanvallen. Meer dan een derde (155) van de slachtoffers werden gedood (datum van aidworkersecurity.org vanaf 15 juli 2014).

Nationale medewerkers zijn de belangrijkste doelgroep met slechts één op de zes slachtoffers geclassificeerd als internationale humanitaire hulpverleners (2013 gegevens).

Steeds meer werknemers bevinden zich in precaire situaties en het risico van gewelddadige aanval. De taak van filantropen is gevaarlijker geworden en als gevolg daarvan mannen, vrouwen en kinderen in nood in gevaar zijn voor het ontvangen van minder of geen hulp. Duizenden kwetsbare mensen kunnen worden overgelaten zonder levensreddende ondersteuning als onveiligheid krachten hulporganisaties om operaties op te schorten of in te trekken uit gevaarlijke gebieden.

Afghanistan leidt de tafel met 400 incidenten tussen 1997 en 2013 - tweemaal het aantal van het tweede land op de lijst, Somalië.

Recente voorbeelden van aanvallen op humanitaire hulpverleners

Sinds medio 2010 elke maand zonder uitzondering hulpverleners zijn aangevallen in Afghanistan. In juni van dit jaar, acht NGO ontmijners werden gedood en drie anderen raakten gewond tijdens het werken op het neutraliseren van een mijnenveld.

In Somalië in december 2013 werden vier artsen (drie Syrische en een Somalische) gedood door gewapende schutters tijdens een reis naar een kliniek. Twee lijfwachten werden gedood en een Syrische arts en een Somalische arts raakten gewond in dezelfde aanval.

In Jonglei Staat Zuid-Soedan in januari drie nationale hulpverleners werden gedood door een gewapende groep die de VN en de NGO pand geplunderd.

Hoewel niet opgenomen in de top tien landen in de bovenstaande tabel, de Centraal Afrikaanse Republiek heeft de laatste tijd een van de meest gevaarlijke landen werken voor hulpverleners. De veiligheidssituatie is verslechterd sinds medio 2013. In april van dit jaar, drie hulpverleners werden gedood door gewapende ex-Seleka leden tijdens een ontmoeting met leiders van de gemeenschap tot medische zorg en toegang te bespreken. Vijftien andere mensen, alle lokale leiders, werden ook gedood.

Aanvallen op humanitaire hulpverleners blijven Syrië. Bijna 60 humanitaire werkers zijn vermoord sinds 2011. Bezorgdheid over de veiligheid van de hulpverleners en operaties blijven zo hoog als ooit in alle delen van Syrië, met aanvallen op ambulances en VN-voertuigen en ontvoeringen van hulpverleners.

Internationaal Humanitair Recht

Humanitaire hulpverleners geen partij - ze helpen die hulp nodig hebben, ongeacht hun nationaliteit, religie, geslacht, etnische afkomst of politieke overtuiging.

Aanvallen tegen humanitair personeel zijn een schending van het internationaal humanitair recht (IHR), die nadere uitwerking van de verantwoordelijkheid van staten en niet-statelijke partijen tijdens een gewapend conflict met betrekking tot fundamentele kwesties, waaronder het recht op humanitaire hulp ontvangen, de bescherming van burgers, waaronder medische en humanitaire werkers en de bescherming van vluchtelingen, vrouwen en kinderen. IHR is bindend voor alle staten en niet-statelijke actoren in een conflict maar het wordt steeds verbroken.

De Europese Unie krachtig bevordert de naleving van het internationaal humanitair recht. De Europese Commissie financiert de opleiding in het IHR op civiel en militair personeel die zich bezighouden met EU-crisisbeheersingsoperaties. Bijvoorbeeld, in 2013 voor de missie EU Training in Mali (EUTM).

Europa's humanitaire opnemen

Europa heeft een lange en trotse traditie van humanitaire dienstverlening en is de geboorteplaats van veel van 's werelds gerenommeerde hulporganisaties.

EU-lidstaten zijn altijd bezig en schonk royaal aan de slachtoffers van noodsituaties te ondersteunen.

De Europese Unie als geheel heeft humanitaire hulp verstrekt voor meer dan 40 jaar. In 1992 schiep Bureau voor humanitaire hulp van de Europese Gemeenschap (ECHO) "naar een snellere en meer effectieve interventie te garanderen". In februari 2010, ECHO werd een directoraat-generaal Humanitaire hulp en civiele bescherming en Kristalina Georgieva werd benoemd tot de eerste commissaris voor internationale samenwerking, humanitaire hulp en crisisbestrijding.

In de loop van haar huidige mandaat De Europese Commissie heeft meer dan 120 miljoen slachtoffers van door de mens veroorzaakte en natuurrampen jaarlijks bijgestaan. Dit is bereikt met minder dan 1% van de totale jaarlijkse begroting van de EU - net iets meer dan € 2 per EU-burger.

Meer informatie

Solidariteit in actie
Factsheet op het internationaal humanitair recht
STATEMENT / 14 / 238: Wereld Humanitaire Day 2014: verklaring van EU-commissaris Kristalina Georgieva
Website van de humanitaire hulp van de Europese Commissie en de Civil Protection Department (ECHO)
Website van de internationale samenwerking, humanitaire hulp en crisisbestrijding commissaris Kristalina Georgieva

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Afrika, EU, EU, Externe steun, Mensenrechten, Humanitaire hulp, Humanitaire financiering, Politiek, Wereld, Wereld Humanitaire Dag

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *