Verbind je met ons

Conflicten

G7 Summit: Meer coherente diplomatie nodig ten aanzien van Rusland zegt Greens

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

20140528_1In de context van de G7-top van deze week in Brussel (4-5 juni) zei Rebecca Harms, voorzitter van de Verts / EFA: "Terwijl de leiders van de G7 in Brussel bijeenkomen, blijft de situatie in Oost-Oekraïne escaleren. De G7 kan niet werkeloos blijven staan. door deze achteruitgang, met de onvermijdelijke humanitaire gevolgen ervan, te aanvaarden en te accepteren. Er moet een manier worden gevonden om Rusland zijn toezeggingen inzake de ontwapening van de separatisten, die het in Genève heeft gedaan, na te komen. Rusland moet onmiddellijk en publiekelijk alle steun aan gewapende separatisten staken.

"Er kan geen militaire oplossing zijn voor het conflict over Oekraïne en het aandringen van de secretaris-generaal van de NAVO is contraproductief. De G7 en de EU moeten een meer samenhangende diplomatie aangaan die Rusland serieus moet nemen, met inbegrip van zinvolle economische sancties. Rusland moet zijn verplichtingen als lid van de OVSE nakomen en publiekelijk de onmiddellijke vrijlating eisen van alle teams en verdwenen journalisten, politici en burgers.

"Het is welkom dat de G7 ook manieren zal onderzoeken om onze afhankelijkheid van de Russische energie-export te verminderen. De Russische strategie om zijn grondstoffen voor politieke doeleinden te gebruiken vereist echter ook een verenigde Europese reactie. Een gemeenschappelijke Europese energiestrategie moet gebaseerd zijn op het principe" van solidariteit, met hernieuwbare energie en energie-efficiëntie als kern. Een stap terug in de richting van een op fossiele brandstoffen en kernenergie gebaseerd energiebeleid zou in strijd zijn met het doel om een ​​duurzame en schone energietoekomst voor Europa te creëren. "

advertentie

België

British Legion zoekt verhaal achter slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog

gepubliceerd

on

Twee Britten, gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog Blitzkrieg, rusten op de mooie Vlaamse begraafplaats van Peutie, tussen talloze Belgische ex-strijders. De voormalige Britse journalist Dennis Abbott heeft onlangs namens de Royal British Legion kruisen op de graven gelegd tijdens de herdenkingsweek van de wapenstilstand in november.

Maar hij zoekt ook naar antwoorden.

Wat deden die twee jonge Britse jongens eigenlijk in Peutie? En vooral: wie zijn Lucy en Hannah, de twee Belgische vrouwen die jarenlang hun graf onderhielden?

advertentie

Abbott woont al 20 jaar in België. Hij is voormalig journalist voor o.a. De Zon als De dagelijkse spiegel in Londen en was vervolgens woordvoerder van de Europese Commissie. Hij is ook lid van de Royal British Legion, een liefdadigheidsinstelling die geld inzamelt ter ondersteuning van dienende en voormalige dienende leden van de Royal Navy, het Britse leger en de Royal Air Force die het moeilijk hebben, evenals hun families.

Een van hun taken is ook de herinnering levend te houden aan degenen die stierven voor onze vrijheid. Abbott was inderdaad een reservist in Irak voor Britse troepen in 2003.

"Ter gelegenheid van de jaarlijkse herdenking van de wapenstilstand heb ik de verhalen over de Slag om België in mei 1940 onderzocht", zegt Abbott. "Ik ontdekte de graven van twee Britse soldaten van de Grenadier Guards in Peutie. Het zijn Leonard 'Len' Walters en Alfred William Hoare. Ze stierven allebei in de nacht van 15 op 16 mei. Len was amper 20 en Alfred 33. Ik was benieuwd waarom hun laatste rustplaats op de dorpsbegraafplaats was en niet op een van de grote oorlogsbegraafplaatsen in Brussel of Heverlee.

advertentie

"Ik vond een artikel in een Britse provinciale krant waarin werd uitgelegd dat de twee soldaten eerst werden begraven op het terrein van een plaatselijk kasteel - vermoedelijk Batenborch - en vervolgens naar de dorpsbegraafplaats werden gebracht."

Abbott voegde toe: "De zaak laat me niet los. Ik heb gekeken hoe de soldaten in Peutie terechtkwamen. Blijkbaar vocht het 1ste Bataljon van de Grenadierwachters samen met het Belgische 6de Regiment Jagers te Voet. Maar nergens wordt een specifieke vermelding vermeld. van de Duitse aanval op Peutie te vinden.

“De Belgische en Britse troepen vochten een achterhoedeactie tijdens een gefaseerde terugtrekking voorbij het Kanaal Brussel-Willebroek en vervolgens naar de Kanaalkust.

"Het lijkt erop dat Peutie het divisiehoofdkwartier was van het Jagers te Voet Regiment. Ik vermoed dat de staf van het regiment en de Britse Gardesoldaten misschien in Batenborch Castle waren ondergebracht. Het kasteel was dus een doelwit voor de Duitsers.

"Waren Walters en Hoare de plaats bewaakten? Werden ze gedetacheerd bij de Jagers te Voet om de achterhoede te verzekeren in de gestage terugtocht naar Duinkerken? Of werden ze tijdens de gevechten afgesneden van hun regiment?"

"Ook de datum op de gedenksteen, 15-16 mei 1940, is vreemd. Waarom twee dates?

“Ik vermoed dat ze 's nachts zijn omgekomen tijdens vijandelijke beschietingen of als gevolg van een nachtelijke aanval door de Luftwaffe. In de chaos van de oorlog valt ook niet uit te sluiten dat zij het slachtoffer zijn geworden van 'friendly fire'. ”

Abbott heeft ook ontdekt dat twee vrouwen uit Peutie, Lucy en Hannah, jarenlang voor de graven van Len en William zorgden.

"Dat intrigeert me. Wat was hun relatie met de gevallen soldaten? Wisten ze ze? Ik denk dat Lucy is overleden. De vraag is of Hannah nog leeft. Hun familieleden wonen waarschijnlijk nog in Peutie. Weet iemand meer? Op beide graven? iemand heeft prachtige chrysanten gelegd. "

Verder lezen

Conflicten

Jeugdvoetbalvredesinitiatief voor Georgisch conflictgebied

gepubliceerd

on

Een alom geprezen vredesinitiatief in Georgië heeft een oproep gedaan voor broodnodige nieuwe investeringen. Het internationale vredesproject in het Georgische conflictgebied wordt geprezen omdat het heeft geholpen om alle partijen te verzoenen in een geschil dat de "vergeten oorlog" van Europa wordt genoemd. In een poging om op lange termijn vrede in het gebied te brengen, werd een ambitieus project gelanceerd om voetbalinfrastructuur op te zetten in het conflictgebied van de gemeente Gori.

Speerpunt van het initiatief is Giorgi Samkharadze, van oorsprong een voetbalscheidsrechter (midden op de foto) die nu een oproep heeft gedaan aan internationale donateurs om zijn plannen te helpen financieren.

Hij zei: “Ons project is gedeeltelijk gefinancierd door verschillende bedrijven, maar het is zeker niet voldoende om onze taken aan te pakken. Integendeel, de situatie werd erger, de spanning neemt alleen maar toe sinds het begin van een conflict. "

advertentie
Georgische en Zuid-Ossetische teams

Georgische en Zuid-Ossetische teams

Tot nu toe is er zo'n $ 250,000 opgehaald van een paar investeerders en dit is gegaan voor drainage en een kunstgrasveld, maar er zijn dringend meer investeringen van donoren nodig om zijn voorstellen volledig tot bloei te laten komen. Steun is ook afkomstig van de EU / Georgia Business Council en Samkharadze hoopt dat er hulp kan komen van zowel de publieke als de private sector.

Steun voor wat nog steeds een goed doel is, is afkomstig van het Georgische parlement, dat een open brief heeft geschreven waarin wordt opgeroepen tot investeringen voor wat wordt gezien als een uiterst belangrijk lokaal vredesinitiatief.

Het parlement van Georgië heeft prioriteit gegeven aan het internationale vredesproject Ergneti, er is een staatsdocument opgesteld om donororganisaties te zoeken, de financiën die nodig zijn om kinderen in het conflictgebied op te voeden met behulp van geschikte infrastructuur en om de systematische ontwikkeling van vrede te bevorderen door middel van sport en cultuur.

advertentie
Giorgi Samkharadze legt het vredesproject uit

Giorgi Samkharadze legt het vredesproject uit

In de brief, geschreven door de voorzitter van de commissie voor Europese integratie van het parlement, hooggeplaatste Georgische parlementslid David Songulashvili, wordt het project sterk aanbevolen dat, zo zegt hij, 'raakt aan de verzoening van de samenlevingen van Georgië en de regio Tskhinvali - een zeer prominente kwestie voor Georgië. evenals zijn internationale partners. "

De ontwikkeling van het bestaande project, zegt hij, "zou het contact van mens tot mens, dialoogprocessen en verzoening van de jongeren van beide kanten van de administratieve grenslijn vergemakkelijken."

Hij schrijft dat de commissie “er vast van overtuigd is dat de doelen en verwachte resultaten van dit project echt in lijn zijn met de westelijke richting van de ontwikkeling van het land, aangezien vreedzame oplossing van conflicten en territoriale integriteit binnen de internationaal erkende grenzen waarden zijn die wij en onze internationale partners hebben. zijn sterk toegewijd aan. "

Songulashvili bevestigt de steun van het Parlement aan het project en beveelt Samkharadze aan als "waardevolle potentiële partner".

Hij besluit: "We hopen echt dat dit project zich ontwikkelt en vooruitgang boekt in lijn met de belangen van het land."

Cup finale vieringen!

Cup finale vieringen!

Samkharadze vertelde deze site dat hij de tussenkomst van het Georgische parlement verwelkomt en eraan toevoegt: “Georgië is een land van parlementaire heerschappij en, wanneer het parlement van Georgië en de Europese Integratiecommissie zo'n internationaal vredesproject steunen, hoop ik dat de Europese Commissie dat zal doen. voelen zich gedwongen om wat financiële steun te geven aan ons project. "

Hij zei dat hij nu hoopt op "praktische hulp" van de EU voor het initiatief.

Hij zegt dat dergelijke inspanningen nu des te belangrijker zijn vanwege de zorgwekkende recente opleving van de spanningen in de regio.

Ergneti is een van de vele dorpen gelegen naast de administratieve grenslijn (ABL), de afbakening tussen Georgië en de regio Tskhinvali of Zuid-Ossetië. Na de oorlog tussen Georgië en Rusland in augustus 2008 werden op de ABL prikkeldraadhekken geplaatst die het vrije verkeer van mensen en goederen belemmerden.

In het verleden heeft de EU de inspanningen van het project toegejuicht, maar de hoop is dat deze steun zich zal vertalen in financiële hulp.

Georgische tv's hebben nieuws over het project uitgezonden, terwijl de voorzitter van de Europese Commissie, mevrouw Ursula von der Leyen, en de leiding van het Europees Parlement steunbrieven hebben gestuurd.

Samkharadze zei: "Dit internationale vredesproject heeft de praktische betrokkenheid van investeerders nodig"

 

Giorgi Samkharadze geeft tv-interviews na de wedstrijd

Giorgi Samkharadze geeft tv-interviews na de wedstrijd

Een duidelijk succes tot dusver was de bouw van een tijdelijk voetbalstadion voor gebruik door de lokale bevolking, gelegen op 300 meter van de tijdelijke demarcatielijn in Ergnet. Onlangs was er een vriendschappelijke voetbalwedstrijd samengesteld uit de lokale bevolking uit het conflictgebied. Het vond plaats in de buurt van de Ossetische grens en 300 meter van Tskhinvali en de lokale families van degenen die deelnamen waren allemaal gechipt om de kosten van het organiseren van het evenement te betalen.

De gebeurtenis zelf was zeer symbolisch en dat gold ook voor de datum waarop deze plaatsvond, in augustus - het was in augustus 2008 dat de bittere, zij het korte, oorlog begon. Onder de aanwezigen waren vertegenwoordigers van de lokale overheid en de EU-waarnemingsmissie in Georgië (EUMM).

Samkharadze zei: "Ze vertelden ons veel hartelijke wijken en moedigden ons allemaal aan om door te gaan met onze activiteiten."

Hij vertelde EU Reporter dat het nu de bedoeling is om met verschillende partners te coördineren "om de noodzakelijke infrastructuur in het conflictgebied op te bouwen om jongeren te betrekken bij sportieve en culturele activiteiten."

Hij voegt eraan toe: "het is noodzakelijk om een ​​goede infrastructuur te hebben voor alle evenementen en een omgeving die bevorderlijk is voor leerkrachten en kinderen, om het enthousiasme dat ze nu hebben niet te verliezen, maar om zich te ontwikkelen op zoek naar een betere toekomst."

Ergenti werd in 2008 zwaar beschadigd en er loopt een tijdelijke scheidslijn door het dorp.

“Dat”, voegt hij eraan toe, “is waarom we een goede infrastructuur voor iedereen moeten creëren. We willen geen oorlog, integendeel, we zetten ons in voor vrede. "

Hij voegt eraan toe: "Wij zijn mensen met verschillende beroepen die zich inzetten voor één groot doel: zowel jongeren als werkgelegenheid in het conflictgebied ontwikkelen."

Op de langere termijn wil hij andere sporten en activiteiten zien plaatsvinden zoals rugby, atletiek en culturele, artistieke en religieuze evenementen.

 

Presentatie van de beker

Presentatie van de beker

"Het is noodzakelijk om een ​​goede infrastructuur te hebben voor al dergelijke evenementen, en een omgeving die bevorderlijk is voor leraren van sport- en culturele evenementen en kinderen, om het enthousiasme dat ze nu hebben niet te verliezen, maar om te ontwikkelen op zoek naar een betere toekomst", zegt hij staten.

Het opwindende project - gelegen op slechts één hectare land - dat hij leidt, zal, zegt hij, ook de verzoening tussen Osseten en Georgiërs blijven vergemakkelijken, samen met de ontwikkeling van dorpen in de buurt van de buurt.

Het gebied, als sneeuw, is een bron van spanning sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Na een korte oorlog tussen Rusland en Georgië in 2008 erkende Moskou vervolgens Zuid-Ossetië als een onafhankelijke staat en begon een proces van nauwere banden die Georgië beschouwt als een effectieve annexatie.

Ongeveer 20% van het Georgische grondgebied wordt bezet door de Russische Federatie, en de Europese Unie erkent de door Rusland bezette gebieden niet.

Kinderen van beide kanten van de conflictlijn verenigd door voetbal

Kinderen van beide kanten van de conflictlijn verenigd door voetbal

Voor de oorlog verhandelden veel mensen in Ergneti hun landbouwproducten met het nabijgelegen bezette gebied. Bovendien was de markt in Ergneti een cruciaal sociaal-economisch ontmoetingspunt waar zowel Georgiërs als Osseten elkaar ontmoetten om zaken te doen.

Samkharadze hoopt met zijn pioniersproject de goede tijden terug te brengen, in ieder geval naar dit deel van zijn geboorteland. Het project is, zo stelt hij, een model voor andere vergelijkbare conflicten over de hele wereld.

Het is nu te hopen dat, ondanks dat de wereld in de ban is van een wereldwijde gezondheidspandemie en de daarmee gepaard gaande financiële gevolgen, de positieve geluiden die uit dit kleine maar onrustige deel van Europa komen, enige weerklank zullen krijgen in de machtsgangen in Brussel - en verder.

 

Verder lezen

Conflicten

Wanneer de waarheid pijn doet: hoe Amerikaanse en Britse belastingbetalers de Sovjetoverwinning in de 'Grote Patriottische Oorlog' hebben verzekerd

gepubliceerd

on

Op 8 mei, toen de rest van de beschaafde wereld zich de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herinnerde, publiceerde het officiële twitteraccount van het Witte Huis een tweet over de overwinning van de VS en het VK op het nazisme die 75 jaar geleden plaatsvond, schrijft Janis Makonkalns, Letse freelance journalist en blogger.

De tweet kreeg opmerkelijke kritiek van Russische functionarissen die woedend waren dat de VS het lef hadden om te geloven dat het op de een of andere manier had bijgedragen aan het behalen van de overwinning, waarbij Rusland werd genegeerd als de belangrijkste - of zelfs de enige - winnaar in de oorlog die het zelf had veroorzaakt. Volgens Russische functionarissen is dit de VS die de geschiedenis van WO II probeert te herschrijven.

Interessant is dat dit sentiment ook werd gesteund door de anti-Kremlin-oppositie-activist Aleksandr Navalny, die ook Washington bekritiseerde omdat het "de geschiedenis verkeerd interpreteerde", eraan toevoegend dat 27 miljoen Russen (!) Hun leven verloren in de oorlog - niet Sovjetburgers van verschillende nationaliteiten.

Noch het officiële Moskou, noch Navalny, die behoorlijk gerespecteerd is in het Westen, probeerden echte argumenten te geven voor hun argumenten die zouden weerleggen wat het officiële Twitter-account van het Witte Huis had verklaard. In Amerikaanse woorden zijn de argumenten van Rusland over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog niets meer dan een stapel onzin.

advertentie

Bovendien is zo'n houding van Russische functionarissen en politici volkomen natuurlijk, omdat het moderne Moskou de Tweede Wereldoorlog nog steeds uitsluitend ziet door een prisma van historische mythen die tijdens het Sovjettijdperk zijn verzonnen. Dit heeft ertoe geleid dat Moskou (en anderen) weigerden hun ogen te openen voor een veelheid aan feiten - feiten waar Moskou zo bang voor is.

In dit artikel zal ik vier feiten geven over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog die Rusland ongemakkelijk maken en bang voor de waarheid.

Feit 1: De Tweede Wereldoorlog zou niet hebben plaatsgevonden als de USSR het Molotov-Ribbentrop-pact met nazi-Duitsland niet had ondertekend.

advertentie

Ondanks de pogingen van Moskou om dit te verdoezelen, weet bijna iedereen tegenwoordig dat de USSR op 23 augustus 1939 een niet-aanvalsverdrag met NAZI Duitsland heeft ondertekend. Het verdrag bevatte een geheim protocol dat de grenzen van Sovjet- en Duitse invloedssferen in Oost-Europa definieerde.

Hitler's grootste zorg voordat hij Polen aanviel, was dat hij tegelijkertijd aan het westelijke en oostelijke front vocht. Het Molotov-Ribbentrop-pact zorgde ervoor dat het na de aanval op Polen niet nodig was om tegen de USSR te vechten. Als gevolg hiervan is de USSR rechtstreeks verantwoordelijk voor het veroorzaken van de Tweede Wereldoorlog, waarin het feitelijk vocht aan de kant van de nazi's, die Moskou nu zo sterk veracht.

Feit 2: Het onvoorstelbare aantal slachtoffers aan de kant van de USSR was geen teken van heroïek of daadkracht, maar de gevolgen van verwaarlozing door de Sovjetautoriteiten.  

Sprekend over de beslissende rol van de USSR in de Tweede Wereldoorlog, benadrukken Russische vertegenwoordigers meestal het enorme aantal slachtoffers (tot 27 miljoen soldaten en burgers stierven) als bewijs van heroïek van de Sovjetnatie.

In werkelijkheid vertegenwoordigen de slachtoffers geen heroïek of de bereidheid van mensen om hun moederland te verdedigen, wat het ook kost, zoals vaak wordt beweerd door de propagandamondstukken van Moskou. De waarheid is dat dit onvoorstelbare aantal alleen kwam omdat de Sovjetleiders onverschillig stonden tegenover het leven van haar burgers, evenals het feit dat de door de Sovjets gekozen strategieën onnadenkend waren.

Het Sovjetleger was totaal niet voorbereid op oorlog, omdat Stalin tot het laatste moment dacht dat Hitler de USSR niet zou aanvallen. Het leger, dat ontwikkelde defensieve capaciteiten nodig had, bleef in plaats daarvan zich voorbereiden op een offensieve oorlog (misschien in de hoop dat het samen met Duitsland niet alleen Oost-Europa, maar ook West-Europa zou kunnen verdelen). Bovendien elimineerde de USSR tijdens de Grote Zuivering van 1936-1938 opzettelijk de meest capabele militaire leiders van het Rode Leger, omdat Stalin ze gewoon niet vertrouwde. Dit resulteerde erin dat de Sovjetleiding zo los stond van de realiteit dat ze de dreiging van nazi-Duitsland niet kon waarnemen.

Een goed voorbeeld hiervan is de totale mislukking van het Rode Leger in de Winteroorlog. De Sovjet-inlichtingendienst was zo bang voor Stalins politieke eis om Finland aan te vallen dat het opzettelijk loog over de zwakke verdediging en de vermeende pro-Kremlin- ​​en pro-bolsjewistische gevoelens van het Finse volk. Het leiderschap van de USSR was er zeker van dat het het kleine Finland zou verpletteren, maar de realiteit bleek een van de meest schandelijke militaire campagnes van de 20e eeuw te zijn.

We mogen tenslotte niet vergeten dat het systeem van de USSR helemaal niet om zijn mensen gaf. Omdat het zo ver achterliep op technologisch en strategisch gebied, kon de USSR alleen tegen Duitsland vechten door de lichamen van zijn soldaten naar de nazi's te gooien. Zelfs in de laatste dagen van de oorlog, toen het Rode Leger Berlijn naderde, bleef maarschalk Zhukov, in plaats van te wachten tot de vijand zich overgaf, duizenden Sovjet-soldaten naar een zinloze dood sturen op Duitse mijnenvelden.

Daarom is het voor de Russische functionarissen bijna niet te laat om te begrijpen dat het feit dat de VS en het VK veel minder slachtoffers hebben geleden dan de USSR niet betekent dat ze minder hebben bijgedragen aan de uitkomst van de oorlog. Het betekent eigenlijk dat deze landen hun soldaten met respect behandelden en vaardiger vochten dan de USSR.

Feit 3: Een Sovjetoverwinning in de Tweede Wereldoorlog zou niet mogelijk zijn geweest zonder materiële hulp van de VS, bekend als het Lend-Lease-beleid.

Als het Amerikaanse congres op 11 maart 1941 niet had besloten om de USSR materiële hulp te verlenen, zou de Sovjet-Unie nog grotere territoriale verliezen en menselijke slachtoffers hebben geleden, zelfs als ze de controle over Moskou zou verliezen.

Om de omvang van deze hulp te begrijpen, zal ik enkele cijfers geven. Amerikaans belastinggeld leverde de USSR 11,000 vliegtuigen, 6,000 tanks, 300,000 militaire voertuigen en 350 locomotieven. Daarnaast ontving de USSR ook telefoons en kabels voor communicatie over het slagveld, munitie en explosieven, evenals grondstoffen en gereedschappen om de militaire productie van de USSR en ongeveer 3,000,000 ton voedsel te helpen.

Afgezien van de USSR, hebben de VS materiële bijstand verleend aan in totaal 38 landen die tegen nazi-Duitsland hebben gevochten. Gecorrigeerd voor de moderne tijd heeft Washington hieraan 565 miljard dollar uitgegeven, waarvan 127 miljard door de USSR is ontvangen. Ik denk dat het niemand zal verbazen te weten dat Moskou het geld nooit heeft terugbetaald.  

Bovendien kan Moskou ook niet toegeven dat niet alleen de VS, maar ook het VK de USSR heeft geholpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leverden de Britten meer dan 7,000 vliegtuigen, 27 oorlogsschepen, 5,218 tanks, 5,000 antitankwapens, 4,020 medische en vrachtauto's en meer dan 1,500 militaire voertuigen aan de USSR, evenals enkele duizenden radio's en stukken radarapparatuur en 15,000,000 laarzen die de soldaten van het Rode Leger zo wanhopig misten.

Feit 4: Zonder de campagnes van de VS en het VK in de Stille Oceaan, Afrika en West-Europa zou de USSR hebben gecapituleerd voor de As-mogendheden.  

Gezien de bovengenoemde feiten die bewijzen hoe zwak en zielig de USSR was tijdens de Tweede Wereldoorlog, is het overduidelijk dat het niet in staat zou zijn geweest om zich te verzetten tegen de nazi-oorlogsmachine zonder zowel materiële hulp van de VS en het VK als ook hun militaire steun.

De betrokkenheid van de VS bij WO II en het begin van de campagne in de Stille Oceaan tegen Japan op 7 december 1941 was een voorwaarde voor de USSR om de grenzen van het Verre Oosten te verdedigen. Als Japan niet gedwongen zou zijn geweest zich te concentreren op de strijd met de Amerikaanse troepen in de Stille Oceaan, zou het hoogstwaarschijnlijk in staat zijn geweest om de grotere Sovjetsteden in het grensgebied te veroveren en zo de controle over een aanzienlijk deel van het grondgebied van de USSR te verwerven. Rekening houdend met de grote omvang van de USSR, zijn slecht ontwikkelde infrastructuur en de algehele onvoorbereidheid van zijn leger, zou Moskou niet eens een paar maanden hebben geduurd als het gedwongen was om op twee fronten tegelijk oorlog te voeren.  

Er zij ook op gewezen dat de Duitse aanval op de USSR ook werd belemmerd door de Britse activiteiten in Noord-Afrika. Als het VK geen enorme middelen had uitgegeven om Duitsland in deze regio te bestrijden, zouden de nazi's hun troepen kunnen concentreren op het veroveren van Moskou en zouden ze waarschijnlijk zijn geslaagd.

We mogen niet vergeten dat de Tweede Wereldoorlog eindigde met de landingen in Normandië die uiteindelijk het westfront volledig openden, wat Hitlers grootste nachtmerrie was en de reden om het beruchte Molotov-Ribbentrop-pact te ondertekenen. Als de geallieerden hun aanval niet vanaf Frans grondgebied waren begonnen, had Duitsland zijn resterende troepen in het oosten kunnen concentreren om de Sovjet-troepen tegen te houden en hen niet verder Midden-Europa binnen te laten. Als gevolg hiervan had de Tweede Wereldoorlog zonder totale capitulatie aan de kant van Berlijn kunnen eindigen.

Het is duidelijk dat zonder de hulp van de VS en het VK een Sovjetoverwinning in de Tweede Wereldoorlog niet mogelijk was geweest. Alles wees erop dat Moskou op het punt stond de oorlog te verliezen, en alleen dankzij enorme materiële en financiële middelen van de Amerikanen en de Britten kon de USSR herstellen van de schok van de zomer van 1941, zijn territoria herstellen en uiteindelijk Berlijn veroveren, dat werd verzwakt door de geallieerden.

Politici in het moderne Rusland doen alsof ze dit niet zien en - in plaats van op zijn minst toe te geven dat de overwinning mogelijk was vanwege de inzet van heel Europa (inclusief Oost-Europese landen die hier niet werden genoemd) - die Moskou nu vaak beschuldigt van het verheerlijken van het nazisme ) - ze blijven standhouden door de nu belachelijk gemaakte mythen over WO II die lang geleden door Sovjetpropaganda zijn gecreëerd.

De meningen in dit artikel zijn alleen van de auteur.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending