Verbind je met ons

Culture

Rapa Iti: Van Europa naar de uiteinden van de aarde

DELEN:

gepubliceerd

on

20140520PHT47769_width_600Er is geen luchthaven bij Rapa Iti en het duurt 50 uur om daar per vrachtschip vanuit Tahiti te komen. Er varen maar weinig boten daarheen, waardoor Rapa Iti een van de meest geïsoleerde eilanden van de Stille Zuidzee is, samen met Pitcairn en Paaseiland. De donkere en wilde kust wordt over het hoofd gezien door de forten van twaalf oude clans op de top van de slapende vulkaan. Bultruggen zijn al van ver te zien. Maar dit stukje paradijs maakt ook deel uit van de Europese Unie.

Rapa Iti is het meest zuidelijke bewoonbare eiland van Frans-Polynesië, dat als Frans overzees land ook deel uitmaakt van de Europese Unie. Er wonen zo'n 400 mensen op het eiland, waaronder veel kinderen, die vaak gezien worden terwijl ze achter geiten aan rennen de berghelling op, helpen in de tarovelden of naast de broodovens, vrolijk duiken in het zwarte water van de baai en angstaanjagende mensen angst aanjagen. weg de haaien. Ze eten mangubloemen, een variëteit aan pandanus met een buitenaardse smaak.

Omdat Frans-Polynesië deel uitmaakt van de EU, profiteert het van veel voordelen, zoals 30 miljoen euro aan financiële steun voor de periode 2014-2020. De inwoners kunnen ook gebruik maken van EU-initiatieven, zoals het populaire studentenuitwisselingsprogramma Erasmus+. Het is zo populair gebleken dat charters worden vernieuwd en zelfs ontwikkeld met de Universidad Politécnica in Valencia, Spanje, maar ook met Ulster University in Colerain, Noord-Ierland, en Newcastle University in Engeland.

Frans-Polynesië is echter verre van de enige regio buiten Europa die sterke banden heeft met de EU. De zogenaamde ultraperifere gebieden, waartoe bijvoorbeeld de Canarische Eilanden en Frans-Guyana behoren, maken volledig deel uit van de EU. Er zijn ook overzeese landen en gebieden, zoals bijvoorbeeld de Falklandeilanden en Aruba. Vaak gaat het om gebieden die bijzondere relaties onderhouden met één van de lidstaten en daardoor associatieovereenkomsten kunnen sluiten met de EU en, als zij dat willen, gebruik kunnen maken van de vrijheid van arbeidsverkeer en de vrijheid van vestiging. Zij vallen alleen onder de EU-wetgeving die relevant is voor de associatieovereenkomsten die zij hebben gesloten. Sommigen van hen, bijvoorbeeld Saint-Barthélemy, maken zelfs deel uit van de eurozone.

Terug op Tahiti biedt het café van de Frans-Polynesische Universiteit uitzicht op de ondergaande zon boven het eiland Moorea. Een paar paradijsvogels drijven op de koele bries die over de 15 hectare grote campus en zijn palmbomen stroomt. Onder de studenten die elkaar na de les op de schaduwrijke veranda ontmoeten, bevindt zich een 22-jarige vrouw, met een bloemhoofdstuk in het haar, die na een Erasmus-periode van tien maanden op reis naar huis vertrekt en haar tweede jaar van haar studie internationaal recht afrondt. . Het vreemde is dat buitenlanders altijd behoorlijk op elkaar lijken. Ze wonen elders, in verschillende delen van de wereld, met verschillende talen… maar toch vergelijkbaar. Dit is een universele les die wordt weerspiegeld in het motto van de EU: verenigd in verscheidenheid. De EU omvat een rijkdom aan landen, culturen, religies en talen, die mensen tot ver buiten de fysieke grenzen van Europa treffen. Het is een Unie waarvan de rijkdom ook voortkomt uit deze verschillen...

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending